Folketingsvalg 2022

Mette Frederiksen står fast på bred regering: Mai Villadsen kalder det "gigantisk fejl"

De konservative og Venstre takker stadig nej til at danne regering med Socialdemokratiet.

Hvis valgresultatet tirsdag aften giver rød blok et flertal, står Mette Frederiksen (S) alligevel fast på at afsøge muligheder hen over midten.

Det gjorde statsministeren klart under mandagens partilederdebat, som også blev den sidste, inden danskerne skal til stemmeurnerne.

- Jeg synes fortsat, at det er det rigtige for Danmark den her gang, at vi afsøger en bred regering.

Da hun 5. oktober udskrev valg, var meldingen fra Mette Frederiksen den samme. Hun vil danne en regering med partier fra begge sider af den politiske midte:

- Med den modgang, verden står over for, og kriser, der griber ind over hinanden, er tiden kommet til at afprøve en ny regeringsform i Danmark. Et mere forpligtende politisk samarbejde.

Og det stod hun fast på dagen før valget, hvor hun igen talte om en bred regering:

- Selv hvis der skulle være et rødt flertal i morgen (tirsdag, red.), så vil det være mit forslag, siger hun og henviser til at lave et samarbejde på tværs af midten.

Det forslag er Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, overhovet ikke tilfreds med.

Utilfredshed i rød blok

Da Mai Villadsen ved mandagens debat blev spurgt til, hvad hun mener om, at Mette Frederiksen vil afsøge muligheden for en bred regering, selvom resultatet af valget skulle give et rødt flertal, talte hun i direkte vendinger til statsministeren.

- Mette Frederiksen, du begår en gigantisk fejl. Du vil lukke blå blok ind til regeringsbordet og give dem vetoret over klimapolitikken. Det er en gigantisk brøler over for klimaet og den grønne omstilling, som det er venstrefløjen, der har sikret, at vi fik i det her land, sagde hun og henvendte sig derefter til seerne:

- Til de socialdemokrater, der kigger med derude og gerne vil, at det er venstrefløjen, der leder det her land, og at højrefløjen ikke skal til regeringsmagten, stem på venstrefløjen, stem på Enhedslisten.

Også SF er uforstående over for, at Socialdemokratiet vil gå hen over midten for at finde et samarbejde og danne regering. Pia Olsen Dyhr mener, at den nuværende regering har lavet en tilfredsstillende klimapolitik.

Til kritikken svarer Mette Frederiksen, at "alting afhænger selvfølgelig af det politiske indhold", når hun vil indgå i samarbejde med partierne i blå blok.

- Det kræver høje klimaambitioner, og det kræver en ordentlig balance, sociale retfærdighed og økonomisk ansvarlighed, siger hun.

Hun vil samarbejde mere, fordi Danmark lige nu står over for "store strukturelle udfordringer".

De blå vil ikke indgå i en bred regering

Venstre synes, at man skal bedømme folk på, hvad de gør, ikke hvad de siger. Jakob Ellemann-Jensen sagde under debatten, at Mette Frederiksens retorik er gået i retningen mod Venstre. Men han vil ikke indgå i en regering, der går hen over midten.

- Jeg går til valg på en borgerlig, liberal regering, fortæller Jakob Ellemann-Jensen.

For de konservative er det stadig et "nej" til en regering med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Søren Pape Poulsen (K) sætter spørgsmålstegn ved, hvad en bred regering skal kunne, og kan ikke se det ske.