Jakob Ellemann til Lars Løkke: Kom dog hjem

Hvis Lars Løkke Rasmussen vil lave reformer, skal han lave dem med blå blok, siger Venstres Jakob Ellemann-Jensen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gentog søndag aften under partilederdebatten, at hun gerne vil danne en bred regering, der skal have reformer i centrum.

Det mener Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, ikke er troværdigt.

- Når nu statsministeren står og taler så varmt om reformer, så har du lige haft tre et halvt år til at gøre noget ved det. Det er pudsigt, at de her ting kommer i valgkampen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Undskyld, men det lyder lidt som en, der gerne vil være statsminister for enhver pris, tilføjer han.

Det var Lars Løkke Rasmussen, der som statsminister og Venstre-formand under en regeringskrise i 2014 udtalte, at han ikke ville være statsminister for enhver pris.

I dag er Lars Løkke Rasmussen politisk leder for Moderaterne, som definerer sig selv som et reformparti.

Jakob Ellemann-Jensen henvendte sig i slutningen af debatten direkte til sin tidligere partifælle.

- Derfor bare håbet om - til Lars Løkke - at hvis de ting, du drømmer om - og som jo er groet i vores fælles tidligere baghave - så kom dog hjem, siger han.

- Der er ikke nogen vej til magten uden Lars Løkke

Lars Løkke Rasmussen vil hverken pege på rød eller blå blok.

Han står ifølge de seneste dages målinger med de afgørende mandater og kan dermed komme til at afgøre, hvem der bliver statsminister.

Man må forstå på Jakob Ellemann-Jensen, at han gerne ser Lars Løkke Rasmussen støtte blå blok, som halter noget efter rød blok i målingerne.

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, bemærker, at det blot er få dage siden, at Jakob Ellemann-Jensen (V) stod og sagde, at en stemme på Lars Løkke er en stemme på Mette Frederiksen.

Men der er ikke nogen vej til magten for blå blok uden ham, så nu forsøger han en anden strategi, vurderer Hans Redder. Det kom klarest til udtryk i debattens sidste minutter, hvor Ellemann sagde "så kom dog hjem".

- Det kan jeg ikke tolke på anden måde, end at de jo læser meningsmålinger i blå blok og godt kan se, der er ikke nogen vej til magten uden Lars Løkke Rasmussen, siger Hans Redder til TV 2.

- Så i stedet for at støde ham fra sig, kan man prøve at tale ham ind i den blå familie, men det bliver nok svært, tilføjer han.

Lyn-analyse

Tankerne om en bred regering er nok det tema, der har fyldt mest i valgkampen. Mette Frederiksen har tydeligvis en strategi om ikke at være konfrontatorisk og gentager flere gange, at der er så meget, der samler partierne, at der bør laves et bredt regeringssamarbejde efter valget.

De borgerlige partier bruger omfavnelsen til at angribe hende ved at sige, hun vil være statsminister for enhver pris, når hun i valgkampen taler for skattelettelser og reformer. At hendes løfter med andre ord er utroværdige – og at Lars Løkke kun kan få de reformer, han drømmer om, ved at gå i regering med de blå.

Mette Frederiksen afviser ingen på forhånd

Efter partilederdebatten uddyber Jakob Ellemann-Jensen over for journalister:

- Det, jeg hører Lars Løkke sige, er, at han gerne vil lave nogle af de reformer, som Mette Frederiksen ikke har præsenteret i løbet af de seneste 2,5 år, siger han og tilføjer:

- Hvis Løkke gerne vil lave reformer, så skal han komme over og lave det sammen med os i den blå blok.

Lars Løkke Rasmussen har dog også fortsat en åben invitation fra Socialdemokratiet, hvis man skal tro Mette Frederiksen.

Da TV 2 og andre medier fangede hende efter debatten, gjorde hun det klart, at hun ikke vil udelukke nogen partier, hvis hun skal være med til at danne en regering efter valget.

Det er vælgernes stemmer, der kommer til at afgøre, hvordan en fremtidig regering kommer til at se ud, siger hun til TV 2 og de andre journalister uden for DR Byen.

Men er hun tættere på eller længere væk fra et regeringssamarbejde med Lars Løkke Rasmussen?

- Jeg synes ikke, vi i valgkampen skal strege hinandens navne ud eller det modsatte. Nu er det danskerne, der skal sammensætte Folketinget, og så må vi se, hvad der kan lade sig gøre.