De forsøgte at råbe politikerne op – men med én dag til valget har mange ikke fået et klart svar

En række danskere har i løbet af valgkampen søgt svar på, hvordan politikerne vil løse deres udfordringer. Før valgdagen har TV 2 genbesøgt 11 af dem.

Husker du historien om Hans Friis, der på tredje år venter på at få opereret sin hofte?

Eller historien om Gunhild Pohl, hvis datter blev svingdørspatient i psykiatrien og endte med at tage sit eget liv?

Eller hvad med sygeplejersken Maliha Birgitte Thisted, som er en af dem, der har forladt sit job i det offentlige for i stedet at arbejde som vikar, fordi arbejdsvilkårene er bedre?

I løbet af valgkampen har de og en række andre danskere i serien Danske Stemmer spurgt, hvordan politikerne vil løse de udfordringer, som fylder i deres hverdag.

Men har politikerne så leveret gode nok svar? På den sidste dag, inden valgstederne åbner, har TV 2 genbesøgt en række af de Danske Stemmer.

Trine Andersen

Trine Andersens 74-årige mor blev svært hjerneskadet efter en ulykke i 2001 og har siden boet på et hjem for hjerneskadede, hvor hun får hjælp til alt. Trine Andersen synes, at morens liv er uværdigt, og hun undrer sig over, at man flere gange har lagt moren i respirator for at holde hende i live. Hun efterlyste svar på, hvor langt vi skulle gå for at holde folk i live, og om ikke man kunne prioritere ressourcerne bedre.

_

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Nej, ikke fra en eneste politiker. Jeg har ikke hørt nogen, der turde gå ind i spørgsmålet om prioritering. De har talt meget om, at der er for få ressourcer, og at der mangler hænder, men det har været meget et spørgsmål om at tilføje penge til sundheds- og plejesektoren. Men de svære problematikker er flere steder, og jeg savner nogen, der tør tage noget ansvar.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Den har ikke fået mig til at ændre mit eget politiske standpunkt – jeg er kun blevet bekræftet i, at jeg står det rigtige sted. Men i bund og grund siger de fleste noget, der er fornuftigt, og på andre punkter synes jeg, at de er langt ude i skoven.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Det handler for mig i forhold til sundhedssektoren mest om, at man i højere grad begynder at se på patienter som individer og ikke bare som på sager på et papir, hvor alle skal passe ned i en bestemt kasse.

Niels Jensen

Niels Jensen fyrer med træpiller og er derfor hårdt ramt af de øgede energipriser. Prisen på en palle træpiller er op mod tredoblet målt med samme tidspunkt sidste år. Niels Jensen ville derfor gerne vide, hvad politikerne vil gøre for, at han og mange andre kan komme igennem vinteren med varme i huset.

Fik du svar på dit spørgsmål til politikerne i valgkampen?

- Næh. Det har jeg ikke. Det hjælper jo ikke ret meget, det de kommer med. Vi står jo i krisen nu og her. Det nytter jo ikke noget, at vi får hjælp til næste år. Det går alt for langsomt.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du vil sætte dit kryds?

- Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stemme i år. Jeg synes, at det er så absurd, meget af det, de kommer med. De lover jo en masse, men vi ved jo også godt, hvordan det går, når de så sidder der.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Jeg håber, de får øjnene op for, hvad det er, der foregår ude i samfundet. Jeg ved ikke, om de skal sænke afgifterne, eller hvad de skal gøre. Men de er nødt til at hjælpe os på en eller anden måde. Det er jo alle, der er hårdt ramt på en eller anden måde.

Bente Alkærsig Rasmussen

Bente Alkærsig Rasmussen er næstformand i Dansk Sygeplejeråds kreds i Midtjylland og forsøgte under sygeplejerskekonflikten sidste år forgæves at få statsminister Mette Frederiksen (S) i tale. I valgkampen gjorde hun et nyt forsøg og spurgte, om statsministeren vil sikre bedre løn til sygeplejerskerne, da det ifølge sygeplejersken er afgørende for at løse personalemanglen.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Jeg har fået svar på, at man fra politisk side nu erkender, at der skal følge penge med, hvis vi skal løse problemet. Men min bekymring er, at man lægger op til, at fordelingen af pengene stadig skal ske ved forhandling mellem parterne, da der vil være mange faggrupper, som vil forsøge at få del i pengene. Og så er jeg bekymret for, at Socialdemokratiet først vil udrulle sin plan i 2024, for der er godt nok lang tid til – der kan nå at forsvinde rigtig mange sygeplejersker inden da.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Det har det absolut. Nogle vil spare en masse på sundhedsvæsnet, og nogle taler kun om arbejdsmiljø, men det handler altså også om løn. Det afgørende har været, hvem der vil gøre noget her og nu, for vi har ikke brug for midlertidige løsninger.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Det er, at den handler på den alvorlige situation med personalemangel på sundhedsområdet og laver en langsigtet løsning her og nu, for lappeløsningerne tror jeg ikke på.

Mette Voss

61-årige Mette Voss er en af de vælgere, der i de seneste mange år har været med til at afgøre folketingsvalgene, fordi hun har været villig til skiftevis at stemme på partier i rød og blå blok. I år var hun i tvivl om, hvorvidt hun skulle stemme på Socialdemokratiet eller Danmarksdemokraterne. Efterfølgende har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) aflagt Mette Voss et besøg for at overbevise hende.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Jeg er ret sikker på, at jeg kommer til at stemme på Socialdemokratiet. Men jeg har ikke 100 procent fået svar på, hvem de vil gå sammen med for at danne regering efter valget, og det er jeg lidt bekymret for, da jeg jo gerne vil have, at Radikale Venstre bliver holdet uden for indflydelse.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Jeg følger meget med, men jeg er også så gammel, at jeg efterhånden godt ved, hvad politik er, så jeg tager alt, hvad politikerne siger, med et gran salt. Men jeg har holdt meget øje med de nye partier og deres vælgertilslutning, og hvor det hele lander henne. Besøget fra Magnus Heunicke (S) har ikke haft betydning for mit kryds, men jeg synes, at det var godt, at han gjorde det, og at politikerne kommer ud og ser, hvordan almindelige danskere har det.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- På grund af Putins krig i Europa er vi nødt til at styrke Forsvaret alvorligt, og så skal vi forbedre forholdene i sundhedsvæsnet og for de ældre. Derudover skal vi ikke beholde flere udlændinge, end der skal være her, og så er jeg bekymret for, at der ikke er nok politi på gaden til at sætte ind mod banderne og rockerne.

Susanne Christensen

Susanne Christensens mor ventede i otte måneder på en alzheimerdiagnose. Udredningsgarantien for demens er 30 dage. Det betyder ikke, at patienten skal være færdigbehandlet, men at der skal være en plan, og at patienten skal være blevet undersøgt inden fire uger, og det var Susanne Christensens mor ikke. Hun ønskede derfor svar på, hvordan politikerne vil sikre, at patienter bliver udredt hurtigere.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- I princippet ja. De lægger jo alle sammen op til, at der skal gøres noget ved det. Men det siger de jo altid. De har jo alle sammen fokus på så mange ting op til et valg. Men holder de så det, de lover? Jeg er stadig skeptisk, det må jeg indrømme

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Der er nye partier, som jeg sætter mit kryds ved. Det parti, som jeg stemmer på, har mange af de værdier, jeg selv har, og som jeg lægger vægt på. De værner om de værdier, vi har, og passer på dem, der har bygget vores samfund op.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Mit håb er, at de gør noget ved problemerne der, hvor det halter, nemlig i vores sundhedsvæsen og ved at tage hånd om de ældre. Det er frygteligt, det vi har set i medierne her det sidste stykke tid blandt andet med TV 2-dokumentaren 'Opråb fra plejehjemmet'. Det er grotesk, det må ikke ske. Og så håber jeg, at en kommende regering vil have fokus helt generelt på vores land og det, der sker nu. At de får taget hånd om energikrisen, så folk ikke er nødsaget til at gå fra hus og hjem.

Per Lauritsen

52-årige Per Lauritsen er skolelærer og bor i Aalestrup i Nordjylland. Han har tidligere på året investeret i en elbil, men på grund af de stigende elpriser har det i perioder været billigere at tage motorcyklen frem for bilen på arbejde. Så det har han gjort et par gange om ugen indtil nu, men her ved udgangen af oktober er motorcyklen sat i garagen for vinteren. Han efterlyste svar på, hvordan politikerne vil gøre den grønne omstilling mere økonomisk attraktiv for almindelige danskere.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Umiddelbart synes jeg ikke, at jeg er kommet nærmere et svar på, hvem der skal betale den grønne omstilling. Alle partier vil gerne, men ingen har den gyldne løsning på det. Jeg synes, at noget af det, der har fyldt i valgkampen, er de kloge mennesker, der siger, at vi ikke skal "komme penge i'" inflationen, for så forlænger man den. Men det er ikke det, det handler om. Det handler om, at der er folk i Danmark, der ikke kan betale deres regninger.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Valgkampen har betydet utrolig meget for, hvor jeg sætter mit kryds. Jeg er ikke rød eller blå, men jeg er taktisk i mit valg.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Mit største håb er, at de vil se realistisk på klimaproblemet og ikke tro, at lille Danmark skal være duksedreng og løse alle verdens udfordringer. Det er spillet mellem at være klimatosse og realist. Vi vil meget for klimaet her.

Maliha Birgitte Thisted

Maliha Birgitte Thisted er sygeplejerske og har skiftet et job på akutmodtagelsen på Glostrup Hospital ud med en tilværelse som vikar i et privat vikarbureau. En beslutning, som hun er glad for. Men allerhelst vil hun arbejde i det offentlige sundhedsvæsen, og hun håber, at hun en dag kan vende tilbage dertil. Men det kræver en klar forbedring af både løn og arbejdsvilkår.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Nej, det gjorde jeg ikke. Når der bliver stillet spørgsmål, så forventer man et ordentligt svar. Det synes jeg ikke, at der er kommet, men der er i stedet kommet en masse udenomssnak, som der ikke er substans i. Jeg synes, at det udspil, de kom med om sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår, er uartigt.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Den har ikke betydet noget som helst. Valgkampen har været lidt som en Tinder-profil, hvor man tager sig godt ud på billeder og i beskrivelser, men virkeligheden er en anden.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Mit største håb er, at de får stoppet den blødning i sundhedsvæsenet. Det er jo patienterne, det går ud over. Jeg håber, at de kan finde ud af at samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden.

Elena Smith

Den 71-årige klimaaktivist Elena Smith er oprigtigt bekymret. På sine egne, sine børn og børnebørns vegne. Hun har i valgkampen forsøgt at få politikernes svar på, hvad de vil gøre ved klimaudfordringen. Og hvordan de vil få de store forurenere til at tage et større ansvar.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Nej, det synes jeg ikke, at jeg gjorde. Der er jo stadig en berøringsangst for visse dele af samfundslivet, hvor man er ked af at skulle regulere for meget, fordi man ved, at ens kernevælgere kommer til at brokke sig, bliver kede af det og får det svært. Det kommer til at koste noget.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Jeg var rimelig afklaret omkring, hvor jeg ville sætte mit kryds. Jeg stemmer på dem, der vil gøre den største indsats for klimaet og miljøet. Så på den måde har det ikke ændret noget. Hvis jeg skal sige noget positivt, så er det, at der er flere, der stempler ind i klimadebatten. Det er dejligt med ambitioner fra en kant, hvor jeg ikke havde forventet det. Men kan de handle på det?

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Det er, at vi ser handling. Og vi skal se handling nu. Nu har vi haft nok planer, ord, taler, ambitioner og kommissioner. Hvis man tør kigge på fremtidsudsigterne for klimaet, så bliver man bekymret og bange. Jeg har et motto, der hedder: "Først klima. Og så alt det andet". Det nytter ikke noget at snakke om de små problemer. De skal selvfølgelig også tage sig af de små kriser, men klimaet er altså vigtigere.

Gunhild Pohl

Gunhild Pohls 20-årige datter Clara tog sit eget liv under en indlæggelse på psykiatrisk afdeling. "Det kan godt være, at Clara er død, men kampen er ikke slut endnu. Der er masser af Clara’er derude.. De skal hjælpes," lød hendes ønske. Hun efterlyste en tidlig indsats i distriktspsykiatrien og et bedre netværk under de psykisk syge, når de er udskrevet.

Fik du svar på dit spørgsmål i løbet af valgkampen?

- Jeg er meget glad for, at alle partier prioriterer psykiatrien, og jeg håber, at de efterfølgende vil gøre det, de siger. Jeg tror på, at psykiatrien vil blive prioriteret. Men svaret på spørgsmålet får jeg først efter valgkampen. Jeg har indtryk af, at der kommer til at ske noget på psykiatriområdet.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du sætter dit kryds?

- Jeg er ikke afklaret endnu. Men jeg kigger ikke kun på det, de siger i en valgkamp. Jeg kigger også bag partierne. Jeg ser mere på deres værdier og ideologien bag, for de vil altid skabe love på baggrund af den ideologi, de har.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Mit største håb er, at man får kigget samfundet efter i krogene, og at man finder frem til roden af, hvor mistrivsel og psykisk sygdom kommer fra, så man forebygger fra roden og behandler, når skaden er sket.

Lizette Sonne

33-årige Lizette Sonne har altid stemt, når der er valg i Danmark. Men i år overvejer hun at lade være. Hun har nemlig mistet tilliden til politikerne, som hun kritiserer for bevidst at omgå sandheden for i stedet at sige noget, der lyder populært hos vælgerne. Hun vil gerne vide, hvordan politikerne vil løse de store udfordringer, som Danmark står i, og sætte et aftryk, der rækker længere end en enkelt valgperiode.

Fik du svar på dit spørgsmål til politikerne i valgkampen?

- Joh ... Jeg synes, at der er nogle, der nærmer sig noget, der er et forsøg på at tænke lidt nyt. Men jeg synes stadig, at det handler meget om at please flest muligt på kortest tid.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du vil sætte dit kryds?

- Jeg har nærmet mig nogle partier, jeg tænker, at hvis jeg skal sætte et kryds, så kunne det da være her.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Jeg håber, at man tager fat i de sttore visioner for Danmark. Den store klimalov, reformationen af sundhedsvæsnet, så det fungerer om 20 år.

Hans Friis

63-årige Hans Friis kom for 15 år siden ud for en bådulykke, der kostede ham et hoftebrud, et skred i venstre hofte og et brækket bækken. I dag venter han på tredje år på en tid til en kompliceret hofteoperation. Han ville gerne vide, hvordan politikerne vil nedbringe ventetiderne i sundhedsvæsenet.

Fik du svar på dit spørgsmål til politikerne i valgkampen?

- Jeg synes, at vi alle sammen har fået sådan et løst politikersvar. Vi ved jo først, når vi er på den anden side af valget, hvad der sker. Men der er jo ikke nogen tvivl om, at stort set alle fløjene bliver ved med at sende flere penge ind i sundhedsvæsenet i den her valgkamp. Om det er valgflæsk eller ej, må tiden vise. Viljen er i hvert fald steget betydeligt.

Hvad har valgkampen betydet for, hvor du vil sætte dit kryds?

- Den har rykket noget. Dem, der vil spytte penge i sundhedsvæsenet og samtidig vil suspendere behandlingsgarantien, tager min stemme. Det har været altafgørende for, hvor jeg sætter mit kryds.

Hvad er dit største håb for en kommende regering?

- Det er helt klart, at der kommer styr på vores sundhedsvæsen. De urimeligt lange ventelister skal bringes ned. Der skal være styr på vores ældrepleje. Jeg er selv 63, så jeg kan jo se, hvor det bærer hen. Og så ligger det mig også meget på sinde, at der bliver tilført tilstrækkelige ressourcer til daginstitutionerne, så vores børn får en ordentlig start på livet.

Se hvilke partier, der er enige med dig