Afgørende partilederdebat "slog gnister" – kandidat sætter Løkke og DR-vært til vægs
Der blev råbt fra tilskuerrækkerne og fra scenen, klimaet stjal opmærksomheden – og så blev der opfordret til forsoning.
Der er kun to dage, til danskerne skal sætte kryds ud for dem, de helst ser lede Danmark de næste fire år.
Søndag aften inviterede DR de 14 partiledere til valgdebat – og måske ikke overraskende bød de to timer mest på efterhånden velkendte politiske brydninger.
Men der var også tidspunkter, hvor partilederne tabte kæben, hvor aftenens vært blev ”sat til vægs”, og hvor publikum skiftevis klappede og buede.
Her får du et overblik over nogle af debattens mest bemærkelsesværdige øjeblikke.
Karlsmose sætter Løkke og vært til vægs
Godt en halv time inde i debatten indløste formand for Kristendemokraterne Marianne Karlsmose aftenens første klapsalve.
Kort forinden havde Lars Løkke Rasmussen fortalt, hvordan han mener, at hele det danske sundhedsvæsen grundlæggende skal organiseres anderledes. Men så fik Karlsmose nok.
- Hvor mange flere lig skal der på bordet? Jeg er ved at eksplodere over at høre Lars Løkke udtale sig, som om det er regionernes skyld, sagde hun, da hun fik ordet.
Karlsmose mener, at Lars Løkke Rasmussen (M), som var statsminister indtil for godt tre år siden, løber fra sit ansvar. For det var jo netop ham, der fandt på dem i sin tid. Og da aftenens vært, Kåre Quist, forsøgte at lade Løkke svare, fastholdt hun ordet med et ”han har haft ordet tre gange”.
Det udløste store klapsalver fra salen, og fik endda Løkke selv til at kvittere.
- Jeg synes, det var fantastisk at se Kåre Quist blive sat til vægs, sagde han.
Frie grønne får partiledere til at tabe kæben
En halv times tid senere tabte partilederne fra blå blok kæben.
Mens snakken gik om klimakrisen, sagde politiske leder hos Frie Grønne, Sikander Siddique, at ”vi skal kunne turde tale om, at vi skal tage et opgør med den private ejendomsret, når det kommer til vores landbrugsjord”.
- Wow, lød det fra Det Konservative Folkepartis overraskede formand, Søren Pape. Han fik højlydt opbakning fra flere hovedrystende partiledere.
Demonstranter afbrød debatten
Pludselig lød en fløjten fra tilskuerrækkerne lige bag de 14 partiledere.
Knap en time inde i debatten blev den afbrudt af en håndfuld demonstranter, som med gule bannere hævet over hovederne råbte slagord – men de nåede ikke at råbe længe.
Publikum buede, Kåre Quist bad pænt demonstranterne om at sætte sig ned, og partilederne opfordrede dem til at ”gå hjem”. Men så fik Søren Pape nok og trådte ned fra scenen for at stille sig lige foran demonstranterne.
- Det er demokratiets aften. I ødelægger demokratiet. Hvad bilder I jer ind? råbte han.
- Sæt jer ned, og opfør jer ordentligt, råbte han og fik et stort bifald, inden demonstranterne blev eskorteret ud af salen.
Venstre vil trække Danmark Bagud, siger Villadsen
Klima er Enhedslistens hjemmebane, og partiets politiske leder, Mai Villadsen, gav den da også gas, da debatten faldt på det tema.
Fra Jakob Ellemann Jensen lød det, at den grønne omstilling er ”århundredets mulighed”, og at Venstre vil ”tage den fakkel og gå forrest med den”.
Straks afbrød Mai Villadsen:
- Er det ikke lidt svært at gå forrest som statsministerkandidat, når der er partier i din blok, som ikke engang har skrevet under på klimaloven? I kommer ikke til at gå forrest, I kommer til at trække Danmark bagud.
Det fik salen til at huje og bryde ud i klapsalver.
- Jeg ved jo godt, hvorfor der ikke var plads til mig
Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg har begge udtalt, at forholdet mellem dem er blevet godt igen, siden sidstnævnte forlod Venstre i 2021.
Men aftenens debat viste, at der måske stadig mangler at blive klinket nogle skår. I hvert fald kastede Støjberg sig ud i et frontalangreb på Ellemann, da debatten faldt på landbruget:
- Vi er imod en CO₂-afgift på landbruget. Og når jeg hører Jakob Ellemann stå og argumentere for en CO₂-afgift, så ved jeg jo godt, hvorfor der ikke var plads til mig i Venstre, fordi det er et af de steder, hvor vores makkerskab måtte skilles, sagde hun.
Venstre-formanden svarede straks tilbage:
- Ja, det er rigtigt, at Venstre har rykket sig på klimaområdet under mit lederskab. Det mener jeg er en bunden opgave, og jeg vil ikke være andet bekendt over for mine børn.
NEJ, fjernvarme nu!
Sofie Carsten Nielsen (R) og Morten Messerschmidt (DF) havnede under debatten om inflation i en diskussion om fjernvarme.
Radikale Venstre ønsker, at 400.000 husstande inden slutningen af 2025 skal være koblet på fjernvarme eller have installeret en varmepumpe.
Morten Messerschmidt mener derimod godt, at diskussionen om fjernvarme kan vente lidt.
- NEJ, nu da, råbte Sofie Carsten Nielsen.
- Så kom dog hjem, Lars
Som noget af det sidste i aftenens debat fik vi rundet et centralt tema: den brede regering.
Mette Frederiksen gentog, at hun mener, at det rigtige vil være at danne en regering med røde og blå partier efter valget. En regering, der skal have reformer som sit udgangspunkt.
Men den bed Venstres Jakob Ellemann-Jensen ikke på. Han påpegede, at Mette Frederiksen altså har haft de sidste 3,5 år til at gennemføre reformer.
Og så henvendte han sig til Moderaternes Lars Løkke Rasmussen:
- Derfor bare et håb til Lars Løkke: Hvis du skal have de ting, du drømmer om, og som jo er groet i vores fælles, tidligere baghave – så kom dog hjem.
Lars Løkke Rasmussen smågrinede, og resten af salen klappede.
Søndagens debat er dog ikke den sidste af slagsen – mandag aften er TV 2 vært for valgkampens sidste partilederdebat, 'Sidste svar', klokken 20.
Den kan ses på TV 2, TV 2 NEWS og på TV 2 PLAY.