Folketingsvalg 2022

Lars Løkke og Pia Olsen Dyhr topper i nye målinger

De nye målinger tegner også et tydeligt billede af Søren Papes nedtur fra toppen af målingerne før valget.

Der er over de seneste måneder vendt markant rundt på vælgernes vurdering af, hvilke partiledere der er mest troværdige.

Mest bemærkelsesværdigt er Søren Pape Poulsens (K) fald fra tinderne. Fra at dele andenpladsen med SF’s Pia Olsen Dyhr er den konservative formand rykket ned på ottendepladsen over de mest troværdige med få dage til valget.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er det et tankevækkende billede på, hvor hurtigt det er gået ned ad bakke i målingerne for Søren Pape.

- Det, som skulle være de konservatives trumf og deres måde at få et godt valg på, var Pape og hans troværdighed. Og det har nu vist sig at være deres største problem. Det viser både, hvor meget personer betyder i moderne politik, og hvor hurtigt ting kan vende, siger han.

Mens det er gået den gale vej for Søren Pape, så kan man hos SF glæde sig over, at partiformand Pia Olsen Dyhr i den seneste måling lander øverst inden for både troværdighed og den mest sympatiske.

Pia Olsen Dyhr topper to målinger

De positive tegn hos SF og Pia Olsen Dyhr er generelt gået meget under radaren i forhold til valgkampens øvrige udviklinger, lyder det fra Hans Redder.

- Det er en stille succes i dansk politik. SF hverken fylder eller larmer mest. Men den tilgang og måde de fører valgkamp på, og den måde Pia Olsen Dyhr går til politik på, kan mange vælgere tydeligt godt lide. Jeg tror, at mange partiledere kan lære noget af hendes måde at gå til politik, for det er tydeligvis noget, der virker.

Både når det kommer til sympati og troværdighed følger Mette Frederiksen (S) på andenpladsen og Alex Vanopslagh (LA) på tredjepladsen. I den lave ende befinder Sikandar Siddique (Q), Marianne Karlsmose (KD) og Sofie Carsten Nielsen (R) sig.

Slagsmålet om den blå statsministerkandidat tænkte vi ville fylde meget, men det har det jo ikke gjort

Hans Redder, TV 2s politiske redaktør

Lars Løkke vurderes som den dygtigste

Adspurgt om, hvem af partilederne, der er den dygtigste politiker, ser grafen anderledes ud. Her sætter Moderaternes Lars Løkke Rasmussen sig på toppen efterfulgt af Mette Frederiksen og Alex Vanopslagh.

Hans Redder hæfter sig ved, at der er en betydelig forskel i, hvem vælgerne vurderer højt i de forskellige karaktertræk.

I en tid præget af uro, kriser og usikkerhed om fremtiden, er det særligt interessant at se på, hvad vælgerne søger efter i deres ledere og politikere.

- En stor del af forklaringen på Mette Frederiksens og Lars Løkkes foreløbige succes skal findes i dygtighedsmålingen. I urolige tider og kaotiske tilstande søger mange vælgere dygtige ledere. Dygtighed er et parameter, der vejer tungere end de andre. Den måling spiller måske en større rolle i den her valgkamp end tidligere.

Kampen mellem de blå statsministre vendt på hovedet

Den nye måling har samtidig en direkte duel mellem de to blå statsministerkandidater, Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen (V). Og her er billedet vendt fuldstændig rundt siden samme måling i august.

Her havde Søren Pape en solid føring på 53 procent mod Jakob Ellemanns 23 procent. Men det billede kan man nærmest en til en vende på hovedet nu. I den nyeste måling sidder Jakob Ellemann på en føring på 56 procent mod Søren Papes 24 procent.

- Slagsmålet om den blå statsministerkandidat tænkte vi ville fylde meget, men det har det jo ikke gjort. Og ud fra meldingerne tyder intet på, at blå blok kan lave et flertal uden Løkke. Derfor bliver diskussionen mindre presserende. Det store spørgsmål er ikke, hvem der er den oplagte af Ellemann og Pape. For intet tyder på, at blå blok kommer til at stå med den beslutning uden Løkke, siger Hans Redder.