Svært ikke at forestille sig lønstigninger til sygeplejersker, siger Mette Frederiksen
På kortere sigt vil statsministeren løse krisen i sundhedsvæsenet med en akut økonomisk indsprøjtning.
Tirsdag meldte Socialdemokratiet ud, at partiet vil afsætte tre milliarder kroner om året til bedre løn og arbejdsvilkår i den offentlige sektor.
Men statsministeren har ikke villet udpege, hvilke faggrupper i sundhedsvæsenet pengene skal gå til.
Der hang godt nok billeder af sosu-assistenter under partiets pressemøde om det nye lønudspil. Og nu giver hun et nyt hint i 'Go' morgen Danmark'.
Kan du garantere, at nogle af pengene kommer til at gå til sygeplejerskerne?
- Det er meget svært at forestille sig, at det ikke kommer til at omfatte sygeplejersker, fordi det er et af de steder, hvor vi er udfordrede, lyder det.
Mette Frederiksen holder dog fortsat fast i, at lønstigninger ikke kan forhandles på Christiansborg, og derfor ønsker statsministeren ikke at blive mere konkret.
Ifølge partiets beregninger vil det give en lønstigning på 2000 kroner om måneden til 235.000 offentligt ansatte, hvis man bruger 2,5 af de tre milliarder på lønstigninger. Den fulde lønstigning vil først gælde fra 2030.
Socialdemokratiet lægger ikke skjul på, at alle offentligt ansatte ikke vil få en lige stor del af kagen.
- Tre milliarder kroner er på den ene side mange penge, fordi vi ikke plejer at afsætte penge direkte til løn, men på den anden side: Hvis det er til alle 800.000 offentligt ansatte, så vil der ikke være en særlig stor lønstigning, siger Mette Frederiksen.
En vinterindsprøjtning
I første omgang løser de tre milliarder kroner ikke den akutte krise i sundhedsvæsenet, hvor mange sygeplejersker har sagt op, og hvor mange hospitaler har svært ved at rekruttere nye medarbejdere.
Derfor ønsker statsministeren at lave en akut vinterpakke, så sygeplejersker kan få flere penge, hvis de tager ekstra vagter eller går op i tid.
Men sygeplejerske Pernille Egede tror ikke, at det afhjælper medarbejderflugten fra hospitalerne.
- De seneste tre år har vi hver eneste vinter fået en eller anden form for akutpakke eller vinterpakke i form af alle mulige mærkelige tillæg, som vi kunne få ved at tage ekstravagter eller overarbejde – bare vi blev. Inden for det sidste år har omkring 2500 sygeplejersker forladt deres arbejde på sygehusene. Jeg tror ikke på, at flere tillæg får dem til at blive eller komme tilbage, lyder det.
Men Mette Frederiksen ser det som løsningen lige nu, slår hun fast:
- Vi bliver nødt til at gøre, hvad vi kan for at komme gennem den her vinter. Der er nogle patienter, som skal opereres, og der er nogle gamle mennesker, der skal indlægges på vores medicinske afdelinger.
Efterlønnere tilbage i arbejde
Udover en økonomisk indsprøjtning både på lang og kort sigt peger Mette Frederiksen på, at der mangler hænder for at få nedbragt de lange ventelister, som blandt andet er affødt af coronapandemien.
- Vi ved godt, at der så er nogle, der skal tage en ekstra vagt eller i en periode arbejde mere. Jeg ved godt, at det er meget at bede om, og det er derfor, vi kigger på efterlønnere og studerende for at få bragt arbejdsopgaven ud, lyder det.
Her skal den akutte vinterpakke altså sikre, at der kommer en ordentlig betaling, hvis eksempelvis efterlønnere vælger at vende tilbage til arbejdsmarkedet, tilføjer statsministeren.
Se hele interviewet med Mette Frederiksen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.