Moderaternes forslag om folkepension vækker debat: - Hvordan kan man spå om noget om 20 år?
Moderaterne vil afskaffe folkepensionen, som vi kender den i dag. Cepos kalder forslaget visionært, mens Faglige Seniorer frygter det.
Lars Løkke Rasmussen og hans parti, Moderaterne, lægger op til at afskaffe folkepensionen, som vi kender den i dag.
Det vurderer både økonomer og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd efter at have læst Moderaternes politikprogram.
I politikprogrammet foreslår partiet, at fremtidens pensionssystem skal være baseret på egen opsparing. I dag er folkepensionen en social ydelse, der finansieres gennem skatten.
Fra vugge til grav
Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne, har dog understreget, at forslaget ikke gælder de nuværende folkepensionister men de fremtidige generationer.
Alligevel møder forslaget kritik fra Faglige Seniorer, der er en forening for mere end 250.000 pensionister og efterlønnere.
Mette Kindberg, formand for Faglige Seniorer, mener, at forslaget skaber utryghed for seniorerne. Ifølge hende er forslaget inde og rode ved noget fundamentalt i velfærdssamfundet – nemlig at nogen tager sig af folk "fra vugge til krukke", og at der er uddannelser og SU.
- Vi har alle betalt vores skat med mere eller mindre glæde, men vi har gjort det, fordi vi gerne vil sikres hele vejen fra vugge til krukke, siger hun til TV 2.
Hun fremlægger et regnestykke, hvor en person, der tjener 230.000 kroner om året, skal lægge 30 procent af sin løn til side til pensionen.
- Det er cirka 70.000 kroner, man skal indbetale ekstra om året, hvis man skulle opfylde det grundbeløb og pensionstillæg, man får i dag. Det er altså mange penge, siger Mette Kindberg.
Du får det til at lyde, som om det er dem, der er seniorer nu, der skal bekymre sig om det her. Men det handler om mennesker, der slet ikke er født endnu?
- Hvis vi for to år siden havde snakket om, at der var energikrise, og at inflationen var stigende, så ville vi jo have rystet på hovedet. Hvordan kan man spå om noget om 20 år? Vi tilpasser jo hele tiden det her system, siger Mette Kindberg.
Cepos: Kan skabe mere frihed
Mere positiv er den borgerlige liberale tænketank Cepos, hvor cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen kalder det en "visionær" idé.
Ifølge Mads Lundby vil forslaget give de enkelte mere frihed til selv at bestemme, hvornår man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Han siger dog, at der vil gå flere årtier, før det vil have en effekt.
Han mener derfor ikke, at vi skal gå ind og fjerne pensionstillægget i morgen, men peger på, at man kunne nedsætte en kommission, der ser på at få iværksat forslaget.
- Hvis mine børn på 25 begynder at spare op til deres egen pension og får en betydelig pensionsformue, så er der ikke brug for pensionstillægget. Så kan vi fjerne det og lette bundskatten, og det vil gavne alle danskere, mener han.
Men det her med at spare op til sig selv i stedet for at være en del af fællesskabet. De penge skal man så bare bruge et andet sted – på sig selv?
- Det har også nogle fordele. Det, jeg forestiller mig, er en obligatorisk pensionsopsparing for alle. Hvis man er på overførselsindkomst og så videre, så kan staten betale et bidrag. Hvis man er på arbejdsmarkedet, betaler man selv ind. Så får man en pensionsopsparing, og det betyder også, at man får friheden til at trække sig tilbage, siger han.
Bliver danskernes eget ansvar
Lars Løkke Rasmussen har understreget, at der ikke er tale om en afskaffelse af folkepensionen. Men Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, mener, at det i praksis er "et opgør med folkepensionen, som vi kender den i dag".
Han peger på, at udgifterne til folkepension ikke længere vil afhænge af, om man har store årgange, der er på vej på folkepension.
- Vi ser i disse år, at vi er pressede, fordi vi har rigtigt mange folkepensionister. Hvis man laver et mere opsparingsbaseret system, så er statens finansielle situation mere robust, siger han og påpeger dog, at det til gengæld bliver den enkelte danskers eget ansvar at spare op.
- For den gennemsnitlige dansker kan det godt være en god idé at lave et opsparingsbaseret system. Problemet er bare, at de, der rigtig får glæde af det, er dem, der først er folkepensionister om 60 år, siger han.
Men han giver også kritikere ret i, at forslaget vil kunne ramme socialt skævt.
- De lavtlønnede vil have sværere ved at opbygge en stor pensionsformue sammenlignet med de højtlønnede, siger han.