Politikere peger på stress blandt unge – men hvad med dem selv?

Alex Vanopslagh og Jacob Mark har begge knækket nakken på stress og mener, at det politiske tempo på Christiansborg til tider bør skrues ned.

Partierne på Christiansborg har stort fokus på den mistrivsel, som ifølge undersøgelser eksisterer hos flere og flere unge.

Sundhed og psykiatri er samtidig et af de vigtigste emner for danskerne i valgkampen, og en række politikere erkender, at psykiatrien skriger på politisk handling.

Men når det kommer til politikerne selv, så er der ikke lige så stort et fokus på eget mentale helbred.

En række politikere har de senere år måttet trække stikket og erkende, at de selv er gået ned med stress. I 2019 var der tale om fire ud af ti politikere.

Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance, og folketingskandidat Jacob Mark fra Socialistisk Folkeparti er to af politikerne i den statistik.

En klassisk fadøl og en hvedeøl

På en brun, gammel bodega på Østerbro i København sidder Alex Vanopslagh i en af båsene sammen med folketingskollegaen Jacob Mark.

Politisk befinder de sig milevidt fra hinanden. Alex Vanopslagh repræsenterer den liberale højrefløj, mens Jacob Mark befinder sig på den socialistiske venstrefløj.

Men det er ikke kun de politiske holdninger, der adskiller dem. På træbordet foran dem står henholdsvis en stor Tuborg Classic fadøl og en hvedeøl.

Sidstnævnte tilhører Alex Vanopslagh, der giver udtryk for, at han for tiden ikke er til øl, fordi de gør hans mave oppustet. Han vælger derfor at lytte til sin krop og går med en lidt mildere ølvariant.

Netop det at lytte til sin krop var noget, folketingspolitikeren syntes var sværere i tiden omkring sommeren 2020.

Utilstrækkelighed i lederrollen

En trykken for brystet, spændinger i nakken, lysfølsomhed og vejrtrækningsbesvær.

Alt sammen overrumplede det Alex Vanopslagh i august 2020, hvor han pludselig måtte sande, at hans krop var i alarmberedskab.

- Jeg sidder i min lejlighed og er fuldstændig fortabt og aner ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg tænker, at nu er alt håb ude og sidder og stortuder, fortæller Alex Vanopslagh til TV 2 ECHO om den dag i 2020.

Han fortæller om det kæmpe ledelsesansvar, han pludselig stod overfor, da han overtog partiledelsen for Liberal Alliance efter et massivt dårligt valg i 2019.

- Jeg havde angst over, om vi nu var ved at dø som parti. Og når man så føler sig utilstrækkelig i sin rolle som leder, så rammer det hele bare, genkalder Alex Vanopslagh.

Kroppen sagde bare stop

På den anden side af det brune bord beretter Jacob Mark om en lignende oplevelse. Omend endnu mere alvorlig.

En morgen i november 2021 vågnede Jacob Mark og mærkede hurtigt, at der var noget helt galt. Han beskriver, hvordan synsfeltet langsomt blev sløret. Han mistede synet.

Alt er lort, jeg kommer mig aldrig over det her

Jacob Mark, SF

Folketingspolitikeren tænker i dag tilbage på en længere årrække med en hektisk politisk hverdag. En travlhed, der førte til, at han overbelastede både sig selv og sin krop.

- Der var intet tidspunkt, hvor jeg sådan rigtigt mærkede efter, hvordan jeg havde det. Jeg bare kørte, kørte og kørte, siger Jacob Mark.

Men til sidst sagde kroppen stop.

- Jeg lå i fosterstilling og var sådan, ”alt er lort, jeg kommer mig aldrig over det her". Jeg lå og rystede og havde hjertebanken, fortæller Jacob Mark om den stress, der ramte ham i slutningen af 2021.

Om mandagen måtte han rejse sig igen. For det var et nederlag, hvis han rent faktisk erkendte, at der var tale om stress. For hvad nu hvis folk syntes, han var for svag til at være i politik?

En præstations- og konkurrencekultur

Trods de politiske uenigheder taler både Jacob Mark og Alex Vanopslagh om en udpræget præstationskultur blandt politikerne på Christiansborg.

SF-politikeren beskriver følelsen af konstant at skulle nå noget og være et eller andet sted. Men samtidig også hele tiden have følelsen af at være utilstrækkelig i det, man laver. Og det gælder ifølge ham især som politiker, men også som ven, søn, bror og far.

Alex Vanopslagh beskriver, at man i høj grad som politiker bliver bedømt på ens præstationer. Det er også noget, Jacob Mark kan nikke genkendende til.

- Hver mandag kommer en ny meningsmåling, og kommentatorer sidder konstant og vurderer, hvor godt man klarer sig, siger Jacob Mark.

Alex Vanopslagh fortæller også om den udprægede konkurrencekultur, der naturligt følger med som politiker på Christiansborg.

LA-politikeren understreger dog, at hans stress ikke direkte og udelukkende skyldes det til tider hektiske politiske miljø. Jacob Mark fortæller også, at der var flere ting, der i sin tid spillede ind, da stressen langsomt indhentede ham.

- Politik alene gjorde mig ikke syg. Men det var det her med, at jeg ville være den bedste alle steder. Ingen er et supermenneske, siger Jacob Mark.

Hårde forudsætninger for nyvalgte

Alex Vanopslagh blev partileder som forholdsvis uprøvet 27-årig og fortæller, at han dengang stillede høje krav til både sin egen og partiets succes.

Dengang stod det meget skidt til for Liberal Alliance, ligesom det gjorde for SF, der lå omkring spærregrænsen, da Jacob Mark tiltrådte som 23-årig gruppeformand.

Ingen er jo skarpe klokken tre om natten

Alex Vanopslagh, LA

Der hvilede på mange måder et tungt pres på begge sæt skuldre. Jacob Mark mener, at det særligt er svært som ny politiker i Folketinget.

- Man føler sig utilstrækkelig, fordi man sammenligner sig med politikere, der har været i gamet i ti år, forklarer han.

Mark understreger derfor, at der er behov for større hjælp til de nye stemmer i Folketinget. Selv tænker han tilbage på sin tid som ung politiker, hvor han brugte meget tid på at sidde i, hvad han betegner som ”unødvendige” samråd. Det kan ifølge ham føles som en nødvendighed, når man er en ukendt folketingspolitiker og har sværere ved at bryde igennem lydmuren

Love hastes igennem

Tid er måske netop der, hvor det for nogle går galt. Ifølge begge politikere forringer tiden – eller manglen på samme – i sidste ende også særligt de politiske resultater.

- Jeg synes tempoet i dansk politik generelt går for hurtigt, siger Jacob Mark og beskriver, hvordan reformer indimellem ”bliver tordnet afsted.”

Alex Vanopslagh håber udover et grundigere reformarbejde også på, at der politisk vil blive prioriteret færre love til behandling i folketingssalen.

For ham handler det ikke i første omgang om politikernes stress, der kan være forbundet med det tidsmæssige pres. Det handler derimod om, at også lovenes kvalitet bliver ringere, når de på den måde bliver hastet igennem.

- Politiske aftaler i dag bærer præg af, at vi nogle gange forhandler til klokken tre eller fire om morgenen. Ingen er jo skarpe klokken tre om natten, siger Vanopslagh.

Tempoet skal ned i dansk politik

Jacob Mark var under sin stressperiode bekymret for, om han overhovedet ville vende tilbage til politik igen.

Det gjorde han, for han fik det godt igen. Men SF-politikeren peger på, at der er et generelt behov for, at politikerne sætter tempoet ned.

Netop det var også et af budskaberne i Bertel Haarders (V) sidste tale i forbindelse med åbningen af Folketinget 4. oktober, hvor han opfordrede sine politiske kollegaer til at "huske at få tid til at tænke".

- Jeg tror, man skal have skabt en kultur, hvor partierne anerkender, at det ikke er alle, der skal være på hele tiden. Nogle gange bliver det for meget et ræs, understreger Jacob Mark.

Samtidig understreger Alex Vanopslagh, at man på ingen måde skal have ondt af politikerne, selvom flere – ligesom ham selv – kortere eller længere varigt er gået ned med flaget.

- Politikerjobbet er et kæmpe privilegie. Men det er selvfølgelig også et ekstremt hårdt arbejde, siger LA-politikeren.

Han har også fået det godt igen, men begge politikere mærker et ekstra pres under den nuværende valgkamp. Det er en påmindelse om, hvad deres kroppe kan holde til.

Angsten lurer lige rundt om hjørnet for Alex Vanopslagh, men han kender symptomerne og tager sine forbehold. Han ved, at han ikke skal køre lige så hårdt på, som han gjorde for et par år siden, da kroppen sagde stop.

Jakob Mark har mærket kæbespændinger og ondt i maven under debatter i valgkampen. Men hvor han tidligere kørte endnu hårdere på, ved han i dag, at han kun kan klare det intense arbejdspres i en kortvarig periode, før han skal trække stikket.

Se hvilke partier, der er enige med dig