Han er Inger Støjbergs kernevælger: - Hun står ved det, hun har gjort og ser pissegodt ud

Inger Støjberg er ikke selv overrasket over, hvordan hendes kernevælger ser ud.

Først blev Kasper Clinton Rasmussen lidt forvirret, da TV 2 spurgte ham, om han ville sætte sit kryds ved partiet Danmarksdemokraterne 1. november.

- Danmarksdemokraterne? Nej, jeg stemmer ikke længere på Lars Løkke.

Det er Inger Støjberg, der har startet Danmarksdemokraterne.

- Ja, Inger Støjberg? Hende stemmer jeg på!

Den 59-årige mekaniker bor i Østjylland og har tidligere "altid været Venstre-mand". Men nu vil han altså i stedet stemme på "Inger Støjbergs parti".

Kasper Clinton Rasmussen er det, man kan kalde en af Danmarksdemokraternes kernevælgere. I hvert fald, hvis man skal tro en ny Megafon-måling foretaget for TV 2.

Hun står ved det, hun har gjort, og det synes jeg er så sejt. Og så ser hun faktisk pissegodt ud

Kasper Clinton Rasmussen

Den viser nemlig, at der er flere mænd – 57 procent – end kvinder, der stemmer på det nye parti. Langt størstedelen af de potentielle vælgere har bopæl vest for Storebælt.

Blandt vælgerne er personer med grundskolen som højeste uddannelse eller personer med erhvervsuddannelser stærkt overrepræsenterede, og langt de fleste af dem har tidligere stemt på Venstre eller Dansk Folkeparti.

Og så er det i allerhøjeste grad udlændingepolitikken, der fylder, når de skal sætte deres kryds 1. november.

Det er "fuldstændig som forventet", siger Jesper Claus Larsen, som er selvstændig rådgiver og ejer af Electica, som arbejder med vælgeranalyser.

- Det er på udlændingepolitikken, Inger Støjbergs primære politiske position er stærkest. Det giver super god mening, at de er tiltrukket af Støjberg.

Inger-effekten

For Kasper Clinton Rasmussen er der én hovedårsag til, at han stemmer Danmarksdemokraterne: Inger Støjberg.

- Jeg er glad for, at de er pissehamrende ærlige. De snakker et sprog, som jeg kan forstå. Og jeg holder en lille smule med dem, som jeg føler, bliver uretfærdigt behandlet, siger Kasper Clinton Rasmussen og henviser til, at Inger Støjberg ved Rigsretten blev idømt 60 dages fængsel for ulovlig adskillelse af asylpar.

- Hun står ved det, hun har gjort, og det, synes jeg, er så sejt. Og så ser hun faktisk pissegodt ud, tilføjer han.

De synes, hun gjorde det rigtige. For dem er det ligegyldigt, om det var inden for lovens rammer

Jesper Claus Larsen, selvstændig rådgiver og ejer af Electica

Ligesom Kasper Clinton Rasmussen tilkendegiver flere af respondenterne i undersøgelsen, at de stemmer på Danmarksdemokraterne, fordi de gerne vil bakke op om partiformanden.

De mener, at hun "siger sin mening", og at de ved, hvor de har hende.

- Det handler ekstremt meget om hende som person. Det er jo derfor, man har set, at hun kan stå igennem august og september uden at mene særlig meget politisk, siger Jesper Claus Larsen.

Desuden nævner flere – præcis ligesom Kasper Clinton Rasmussen – at de synes, hun er blevet uretfærdigt behandlet i forbindelse med, at hun i Rigsretten blev kendt skyldig i at have adskilt asylpar ulovligt.

- De synes, hun gjorde det rigtige. For dem er det ligegyldigt, om det var inden for lovens rammer. Det her handler også om en systemkritik – vælgerne er i opposition til systemet og til dem, der har magten, forklarer Jesper Claus Larsen.

Partiets officielle navn er "Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg", hvilket betyder, at hendes navn kommer til at stå på samtlige stemmesedler i landet.

Og det er rigtig smart gjort, eftersom Støjberg er det helt store trækplaster, mener Jesper Claus Larsen.

- Fordi man har lavet det navn, får Danmarksdemokraterne nok flere stemmer, end de ville have fået ellers. Folk får følelsen af at stemme på Støjberg personligt, siger han.

Alle er velkomne

Det bekymrer dog ikke Inger Støjberg, at mange af hendes vælgere stemmer på hende og ikke på partiets politik.

- Sådan er det nok her ved det første valg, men jeg er ret sikker på, at når vi skal til valgurnerne næste gang, vil man komme til at kende rigtig mange af kandidaterne, som forhåbentlig da har været folketingsmedlemmer i noget tid, siger hun til TV 2.

Hun er ikke overrasket over, hvordan den typiske Danmarksdemokrat-vælger ser ud, og hun fæster sig særligt ved kønsfordelingen blandt sine vælgere. Ifølge hende plejer der at være en større overvægt af mænd blandt borgerlige vælgere.

Vælgere fra Region Hovedstaden er stærkt underrepræsenterede blandt dine vælgere. Hvad tænker du om det?

- Jeg er sådan set meget godt tilfreds med de tal, jeg har set indtil videre i forhold til Region Hovedstaden. Alle er hjerteligt velkomne hos Danmarksdemokraterne, og det er altså lige meget, hvor man bor henne.