Politik

Mette Frederiksen hiver kliché-kanonen frem efter plejehjems-dokumentar, siger kommentator

To enslydende opslag på Facebook vidner om, at Socialdemokratiet er mislykkedes på ældreområdet, vurderer politisk kommentator.

Kliché-kanonen er kørt i stilling, og den spytter de samme kugler ud i dag, som den gjorde for to år siden. Drønene begynder at klinge hult.

Det mener politisk kommentator, Noa Redington, efter han har læst to Facebook-opslag fra statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen.

Det ene opslag har Mette Frederiksen skrevet denne uge, efter hun har set TV 2s nye dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet'. Det andet opslag skrev hun for to år siden, hvor TV 2 også satte fokus på alvorlige svigt i ældreplejen med dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden'.

Flere vendinger og sætninger går igen i de to opslag.

- Det er tydeligt, at hun ikke har brugt lang tid på at tænke sig om her. Hun griber bare ned i posen med sproglige klicheer og det, hun plejer at sige, vurderer Noa Redington, der er politolog, journalist og tidligere spindoktor for Helle Thorning Schmidt (S).

Politisk kommentator Søs Marie Serup, der kender det politiske liv indefra som tidligere pressechef og spindoktor i Venstre, synes også, at det er bemærkelsesværdigt, at landets statsminister i opslag med to års mellemrum stiller præcis samme diagnose for ældreområdet.

- Når man er gået til valg på at ville løse problemerne, så er det her beviset på, at ens politik ikke har virket, siger hun.

Der var stort politisk fokus på at forbedre forholdene for de ældre, efter TV 2 i 2020 viste den første dokumentar med 90-årige Else Marie Larsen, der hang i en lift over sin seng, mens hun jamrede af smerte.

Den nye dokumentar viser, at der fortsat er problemer. Der er stadig ældre, der ender med at være smurt ind i urin og afføring, fordi de ikke får hjælp til toiletbesøg eller bleskift i tide. Der er ældre med tryksår, der ikke bliver vendt som foreskrevet. Og der er ældre, der udsættes for deciderede overgreb ifølge eksperter.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) afviser kritikken og påpeger, at Socialdemokratiet har været i gang med at rette op på ældreplejen, siden partiet indtog regeringskontorerne.

En "tilståelsessag"

- Jeg vil gerne dele mine tanker med jer, skriver Mette Frederiksen indledningsvist i sit seneste Facebook-opslag. Det ville hun også i 2020.

Hun mener, at TV 2s dokumentar denne uge viser en hjerteskærende historie, og at Danmark skal have en ældrepleje, "hvor den ældre kan leve et liv med valgfrihed, omsorg og respekt".

For to år siden skrev hun også, at ældre skal "leve et liv med valgfrihed, værdighed, omsorg og respekt".

Hvad angår en løsning, mener statsministeren i dag, at der er brug for flere ressourcer samt "mere ledelse og mindre meningsløst papirarbejde".

For to år siden mente statsministeren også, at der skulle sættes ind med flere ressourcer samt "mere ledelse, mindre bureaukrati og tid".

Søs Marie Serup bemærker, at ældreområdet er en meget forudsigelig dagsorden frem mod et folketingsvalg.

- Derfor er det dybt utilfredsstillende, at politikerne lyder som en plade, der er gået i hak. Det er ekstra problematisk for Mette Frederiksen, fordi hun ved det seneste valg lovede tryghed omkring velfærden, siger hun og tilføjer:

- Det bliver jo en tilståelsessag, når man lægger de to Facebook-opdateringer op ved siden af hinanden.

Løftet om en ny ældrelov

Noa Redington mener, at gentagelserne i opslaget på Facebook gør det upersonligt.

- Det afspejler måske, at det er meget ubelejligt for regeringen, at den her diskussion dukker op nu. For der er gået to år, og der er jo ikke sket noget, siger han.

Han hæfter sig ved, at Mette Frederiksen i sin seneste nytårstale bekendtgjorde, at hun ville vende ældreområdet på hovedet for at løse problemerne.

Mette Frederiksen foreslog at "starte helt forfra" med "en ny kort og præcis ældrelov".

- Statsministeren har skabt nogle forventninger om, at tingene ville blive anderledes. Og dem har regeringen ikke været i nærheden af at indfri, siger han med henvisning til, at der for eksempel ikke er kommet en ny ældrelov endnu.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få et interview med Mette Frederiksen, men Astrid Krag svarer på egne vegne og på vegne af regeringen på kritikken.

At en ny ældrelov fortsat kun er på tegnebrættet forklarer hun med, at tiden er gået med en inddragende proces, hvor der skulle indsamles input fra et rådgivende panel og ekspertgrupper.

- Det er klart for alle

Den generelle kritik af regeringens indsats afviser ældreministeren.

- Vi har været i gang med at rette op på ældreplejen, fra vi kom til. Vi har lavet økonomiaftaler med kommunerne, som har vendt nedskæringspolitikken og sørget for, at pengene følger med, når der kommer flere ældre, siger hun.

Søs Marie Serup mener, at regeringens- og ældreministerens tiltag på ældreområdet har været overfladiske.

- Regeringen laver overfladehåndtering, siger hun og tilføjer, at Astrid Krag ikke har taget ansvaret på sig.

Astrid Krag erkender, at regeringen "ikke er i mål".

- Det er klart for alle, siger hun og tilføjer: Det er i hvert fald klart for mig, og derfor kan jeg heller ikke genkende kritikken af, at vi ikke tager vores del af ansvaret for det her.

Herefter pointerer Astrid Krag, at der har været besparelser på ældreområdet i mange år.

- Men vi har dels sikret, at pengene følger med det stigende antal ældre. Vi har afsat midler til 1000 flere faglærte medarbejdere i ældreplejen. Og vi har strammet tilsynet på ældreområdet efter den dokumentar, der var for to år siden, siger hun.

Der er ikke én ting, der kan løse udfordringerne på ældreområdet. Ifølge ældreministeren er der brug for en pallette af tiltag, som skal iværksættes på samme tid.

Der skal afsættes nok penge til området, der skal uddannes flere medarbejdere, og der skal være ressourcer til, at der kan være ledelse tæt på medarbejderne, lyder det.