Nu undskylder S-borgmester efter plejehjemsafsløringer: - Det er jo hjerteskærende

TV 2s dokumentar "vil blive fulgt op på ansættelsesmæssigt", siger Køge-borgmester Marie Stærke (S).

Nu undskylder Køges borgmester Marie Stærke (S), at kommunen ikke har fulgt godt nok op på klager om "grelt omsorgssvigt" på plejehjemmet Nørremarken.

Problemerne på netop plejehjemmet Nørremark er blevet aktualiseret af TV 2s dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet', men borgmesteren har kendt til dem siden oktober 2021.

I en mail til borgmesteren skrev pårørende til en plejehjemsbeboer dengang med fed skrift: "I må handle nu som ansvarlige for den politik, I har valgt i byrådet".

I kølvandet på henvendelsen indskærpede Marie Stærke ”arbejdsgangene”, siger hun til TV 2.

- Det kan vi se nu, overhovedet ikke er blevet fulgt. Det er jeg virkelig ked af at se, og det vil jeg gerne undskylde for.

Med skjult kamera viser TV 2s nye dokumentar, hvordan svage, ældre beboere i flere tilfælde bliver talt til i en hård tone og ikke får hjælp til basale behov såsom at få skiftet ble, få medicin og få mad og drikke.

Kender ikke handleplan

I et tidligere interview med TV 2, hvor hun blev konfronteret med, at Køge Kommune gennem længere tid har kendt til de horrible forhold på plejehjemmet, lød der andre toner fra borgmesteren.

- Der er ikke noget i forhold til klager hos mig, som gør, at jeg er ekstra opmærksom på Nørremarkens plejehjem, lød det onsdag.

Hvorfor ikke? Der står jo i den henvendelse, som du får sidste år, at der foregår grelt omsorgssvigt?

- Der beder jeg om en redegørelse for, hvad der foregår. Og jeg er faktisk tryg ved den redegørelse i forhold til, at nu sætter jeg gang i en handleplan, og at der skal ske en forandring, forklarede hun.

Den socialdemokratiske borgmester kan dog ikke redgøre for handleplanens indhold, for det kender hun ikke.

Fulgt op på ledelse

Til trods for, at hun kendte til forholdene på plejehjemmet, har dokumentaren gjort et stort indtryk på hende.

- Det er jo hjerteskærende at se på, og det gør et enormt stort indtryk. Det er ikke i orden. Der er tale om mennesker, som skal tage sig af nogen af de allermest svage og mest hjælpeløse mennesker i vores samfund, hvor den her udsendelse viser, at man slet ikke lever op til det ansvar, siger hun til TV 2.

Bliver personalet fjernet fremover, hvis man udviser den form for adfærd?

- Jeg vil sige det sådan, at der bliver selvfølgelig fulgt op, også ledelsesmæssigt og ansættelsesretligt, på den her dokumentar.

Kan ikke garantere noget

Hun mener, at årsagen til de grelle forhold skal findes hos plejehjemmets ledelse – på det tidspunkt, de skjulte optagelser finder sted, var ledelsen nemlig ifølge borgmesteren "midlertidig" og "konstitueret".

- Vi har brug for en tilstedeværende lokal ledelse, siger hun og fortæller, at plejehjemmet har fået ny fast leder "for en måned siden".

Kan du garantere, at man fremover trygt kan sende sine ældre på plejehjem i Køge?

- Jeg kan ikke garantere noget som helst, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at rette op på de problemer, som dokumentaren afdækker.

Marie Stærke peger igen på "bedre og mere synlig ledelse" som løsningen på problemet, men understreger samtidig, at Køge Kommune ligesom resten af den offentlige sektor er ramt af rekrutteringsudfordringer.

Ikke et nyt problem

TV 2 har undersøgt forholdene på plejehjemmet Nørremarken i forlængelse af TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', der allerede i 2020 satte fokus på alvorlige svigt i ældreplejen.

Dengang fulgte TV 2 blandt andet 90-årige Else Marie Larsen, der hang i en lift over sin seng og jamrede af smerte, mens hun blev beordret til at lave afføring ned på en ble.

Den nye dokumentar viser, at der stadig er problemer i dele af ældreplejen trods det store fokus, der kom på området efter 2020.

Køge Kommune oplyser til TV 2, at der i alt er 55 ansatte på plejehjemmet Nørremarken. Heraf er 44 faglært.

TV 2s dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet' bliver vist torsdag aften klokken 20.35 på TV 2. Den kan ses online på TV 2 PLAY.