Mette Frederiksen langer ud efter ansatte på plejehjem: Uanstændigt

Statsminister Mette Frederiksen vil ikke pege på eget ansvar i horrible forhold på Køge-plejehjem.

Mette Frederiksen understreger nu, at det er vigtigt at få sat fokus på bedre ledelse og "almindelig menneskelig anstændighed" i den danske ældrepleje.

Det sker efter afdækningerne i TV 2s dokumentar ”Opråb fra plejehjemmet”. Dokumentaren viser ældre beboere på plejehjemmet Nørremarken, der i flere tilfælde bliver talt hårdt til og ikke får hjælp til basale behov som for eksempel bleskift.

- Det er nogle meget voldsomme billeder, og jeg tror, den berører alle, der har haft lejlighed til at se hele eller dele af dokumentaren. Det er ikke den ældrepleje, vi skal have i Danmark, siger hun til TV 2.

Mener ikke, der er sket et svigt

Allerede i 2020 kunne TV 2 afsløre, at lignende problemer gjorde sig gældende på de danske plejehjem.

Det skete med dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden” hvor danskerne blandt andet stiftede bekendtskab med 90-årige Else Marie Larsen, der var udsat for plejesvigt.

Og det ser nu altså ud til, at ikke meget har ændret sig siden.

Nu står vi her igen. Har I svigtet de ældre totalt?

- Nej, det synes jeg ikke ville være rimeligt at sige, men der sker jo et svigt af de ældre i den her dokumentar, og det påvirker os alle sammen, siger Mette Frederiksen.

Hun forklarer, at regeringen "har lavet noget på ældreområdet", men ikke er i mål endnu.

Og faktisk er det ifølge statsministeren slet ikke et spørgsmål om økonomi.

- Man kan godt behandle andre mennesker ordentligt, ligegyldigt, hvor mange ressourcer, der er, og også hvis der mangler ressourcer, understreger hun.

Ældrelov på vej

I sin nytårstale lovede Mette Frederiksen blandt andet, at der var en ældrelov på vej. Den er ikke kommet endnu, men partiet er "i gang med den", fortæller hun.

Hun peger på, at et af de største problemer i ældreplejen er, at der bruges for meget tid på dokumentation og papirarbejde.

Det gælder dog ikke specifikt for TV 2s dokumentar, mener hun:

- Jeg må sige, at noget af det, vi ser i den her dokumentar er nogle mennesker, der ikke er ordentlige overfor andre mennesker, og det kommer en ældrelov nok aldrig til at tage højde for. Derfor er der også behov for klar ledelse på det enkelte plejehjem.

'Hjerteskærende' dokumentar

Statsministeren har tidligere i dag kommenteret på dokumentaren i et Facebook-opslag.

Her kalder hun dokumentaren ”hjerteskærende og skriver, at der er behov for en helhedsplan, hvor hele ældreplejen bliver kigget igennem.

Mette Frederiksen lægger i sit opslag vægt på, at hun er opmærksom på, at problemerne langt fra er nye, og at nogle derfor muligvis vil undre sig over, hvorfor de endnu ikke er løst. Til det svarer hun:

- Vi er gået i gang, men det er ikke nok. Det er det ærlige svar.