Inger Støjberg: Ubehøvlet at debattere kødfrie dage, når folk ikke har til elregningen
Inger Støjberg er klar på at se på, om man skal give en ekstra bonus til læger, der bosætter sig i yderområderne.
Inger Støjberg mener, at der er for meget fokus på, hvad danskerne i byerne går op i.
- Jeg synes simpelthen, at der bliver brugt for meget tid på ting, som ikke fylder i den hverdag, som helt almindelige danskere har, siger Danmarksdemokraternes formand.
Som eksempel fremhæver hun, at man i en partilederdebat spurgte politikerne, om de har kødfrie dage.
- Hvis jeg sad oppe i Skive, hvor jeg selv kommer fra, eller Hadsund og omegn og havde svært ved at betale min elregning, så ville jeg synes, det var rimelig ubehøvlet at bruge tid på, hvad partilederne spiser til aftensmad.
Det fortæller hun i 'Partilederne LIVE' på TV 2 torsdag aften.
Folk står faktisk op og "passer deres arbejde"
I programmet taler Inger Støjberg især om Danmarks yderområder. Partilederen mener nemlig, man skal være opmærksom på ikke at "affolke" dele af landet.
- Det må ikke blive sådan, at man ikke kan tage en uddannelse, fordi der ikke er nogle buslinjer, der kører, hvor man bor, siger hun.
Men Støjbergs bekymring for landkommunerne står dog i kontrast til de seneste tal fra Danmarks Statistik. De viser, at væksten i BNP var større i landkommunerne end i bykommunerne frem til 2019.
Til det siger Støjberg:
- Nu tror jeg, der er forskel på, hvor du kigger (…) Det kunne være, fordi folk i nogle af de her områder rent faktisk står op og passer deres arbejde.
Og det gør de ikke i byerne?
- Jo jo, men tager du sådan noget som ghettoområderne, der er der ikke ret mange, der arbejder, så det trækker da i den anden retning, siger Inger Støjberg.
Hun understreger, at hun ikke sætter spørgsmålstegn ved, om tallene fra Danmarks Statistik er valide.
Hun har dog ikke noget bud på, hvordan man konkret skal kunne opgøre "vækst" i yderområderne. Inger Støjberg siger dog, at hun især mener, at væksten skal bæres frem af, at der er store og mellemstore virksomheder i områderne.
Bonus til læger i yderområder
I programmet bliver Inger Støjberg også konfronteret med en udmelding fra kvinden Lis, der er bosiddende i Struer. Hun har sagt til TV 2, at Inger Støjberg får det til at fremstå, som om de er fattige og har for lidt, men at hun skal huske, at de jo selv har valgt at bo der.
Til det svarer Støjberg:
- Det kan hun da godt sige, men jeg mener også, at jeg har en forpligtigelse til, at Lis har en læge, den dag hun får brug for det, og at Lis' børn eller børnebørn også kan få sig en uddannelse, siger Inger Støjberg.
Inger Støjberg vil derfor lave en nærhedsreform, der skal sikre, at der er de forskellige velfærdspersoner til stede i yderområderne.
Der er lige nu 219.000 danskere, der ikke har adgang til en fast praktiserende læge. Inger Støjberg bliver spurgt, hvad hendes forslag til en løsning på det problem er.
- Vi vil sådan set sætte hele paletten i spil på det her, siger hun
Blandt andet nævner hun et øget optag på lægeuddannelserne. Og ”et godt sted at starte” ville være et øget optag i for eksempel Aalborg, lyder det.
- Noget andet kunne jo være at se på, om man skal give en ekstra bonus til de praktiserende læger, der slår sig ned i yderområderne, siger Inger Støjberg.
Derudover er Danmarksdemokraterne også klar til at diskutere et større indtag af udenlandsk arbejdskraft. Men handler det om læger, skal processen med at tjekke deres kvalifikationer ”speedes op”, understreger Støjberg.
Hun siger, at hun godt kan "unde", at læger, sygeplejersker og sosu'er får mere i løn, men vil ikke sætte et konkret beløb på, da hun mener, det er op til arbejdsmarkedets parter at aftale. Heller ikke hvor høj en eventuel bonus til læger i yderområder, vil hun sætte et konkret tal på.
Du kan se hele Partilederne LIVE på TV 2 PLAY.