Politik

Flertal bakker op om undersøgelse af Samsam-sagen, men Pape er gået i flyverskjul

TV 2 har flere gange onsdag haft en aftale med Søren Pape. Men nu afviser han at stille op til interview.

Et flertal i Folketinget ønsker at få undersøgt sagen om den terrordømte Ahmed Samsam i en kommission.

Konkret er der tale om Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Frie Grønne.

Det oplyser partierne til TV 2 og Ritzau.

Ahmed Samsam er dansk statsborger og afsoner lige nu en dom for at have tilsluttet sig Islamisk Stat på rejser til Syrien. Men ifølge flere mediers oplysninger arbejdede han for først Politiets Efterretningstjeneste (PET) og siden Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på turene.

Det vil Folketingets partier nu have kulegravet.

Om det skal være en del af den kommission, som skal undersøge sagen om den tidligere spionchef Lars Findsen, eller om Samsam-sagen skal have sin egen kommissionsundersøgelse, er partierne ikke konkrete om.

Ahmed Samsam-sagen kort fortalt

Den danske statsborger Ahmed Samsam blev i juni 2017 anholdt under en tur i Spanien.

I 2018 blev han idømt otte års fængsel i Spanien for at have kæmpet for Islamisk Stat fra 2012 til 2014. 

Ifølge DR's oplysninger var Ahmed Samsam sendt ud og betalt af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) under flere rejser til Syrien.

Målet var at indsamle informationer om danske syrienkrigere.

Den spanske dom blev i Danmark konverteret til seks år, som Ahmed Samsam nu afsoner i et dansk fængsel. Han har siden dommen forsøgt at komme ud og har nu stævnet PET og FE for at få anerkendt sit arbejde for efterretningstjenesterne.

"Pinligt" pressemøde

Partiernes tilslutning til en kommissionsundersøgelse af Samsam-sagen har bredt sig som en steppebrand onsdag.

Tidligere på dagen afholdt Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti og Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre pressemøde om FE-sagen. Her præsenterede de to borgerlige statsministerkandidater en samlet blå bloks bud på, hvad FE-kommissionen skal undersøge.

Men da pressen fik mulighed for at stille spørgsmål, tog det en drejning.

Konkret ville journalisterne vide, om Jakob Ellemann og Søren Pape også vil undersøge Samsam-sagen. Det ønskede de ikke at svare på. Faktisk virkede begge overraskede over spørgsmålet, og Søren Pape svarede gentagne gange, at "pressemødet her handler om noget andet".

Efterfølgende fik begge en hård medfart af politiske modstandere. Pressemødet blev blandt andet kaldt "pinligt" af Radikale Venstres næstformand og forsvarsordfører, Martin Lidegaard. Og fra finansminister Nicolai Wammen (S) lød det, at de begge "havde taget et skridt for langt".

Samtidig skrev både Enhedslisten og Frie Grønne kort efter, at de mener, Samsam-sagen skal undersøges på lige fod med sagen om den tidligere spionchef Lars Findsen.

Søren Pape i flyverskjul

TV 2 havde oprindeligt en aftale med Søren Pape efter pressemødet, men han forlod stedet med hastige skridt. Kort efter sendte han denne sms:

- Alt, hvad der vedrører hjemsendelserne, skal undersøges. Hvis der derudover er et ønske om at undersøge Samsam-sagen, bakker Det Konservative Folkeparti fuldstændig op.

TV 2 har efterfølgende forsøgt at få et interview med Søren Pape. Vi vil blandt andet gerne vide, hvad der har fået ham til at ændre mening, og hvilken rolle han selv har spillet i sagen om Samsam. Søren Pape var justitsminister i perioden 2016-2019.

Efter pressemødet lød beskeden, at han ville stille op til interview, når han kom tilbage på Christiansborg. Men nu lyder det, at Søren Pape har "travlt med andre arrangementer".

Partiet henviser i stedet til deres politiske ordfører Mette Abildgaard.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Mette Abildgaard.