Folketingsvalg 2022

2500 sygeplejersker forsvundet på bare et år: - Jeg tror ikke, jeg har set noget lignende, siger professor

Stadig flere sygeplejersker flytter til private hospitaler, hvor de får 5000 kroner mere i månedsløn. - De er jo ikke idioter, siger sundhedsøkonom.

Sygeplejerske Bente Alkærsig Rasmussen forsøgte tirsdag at få et svar, som hun har ventet på siden sygeplejekonflikten sidste år.

Hun fik lejlighed til at spørge Mette Frederiksen (S), om hun som statsminister vil sikre, at sygeplejerskerne får en højere grundløn?

Men det ville statsministeren ikke forpligte sig på:

- Jeg synes ikke, at det er politikernes opgave at sige, at lige netop den gruppe skal have mere i løn, svarede Mette Frederiksen.

Så Bente Alkærsig Rasmussen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, og hendes kolleger skal ikke forvente en akut, økonomisk håndsrækning fra regeringen.

6 procent forsvinder hvert år

Hele det politiske spektrum anerkender ellers, at der skal gøres noget ved den voldsomme mangel på sygeplejersker i det offentlige sygehusvæsen.

- Lige nu er det omkring 6 procent af sygeplejerskerne, der forlader de offentlige sygehuse hvert år. For et år tilbage var det kun 2-3 procent, siger professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet Jes Søgaard til TV 2.

Jeg tror ikke, jeg har set noget lignende

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet

Professoren har fulgt de danske sygehuse tæt gennem 42 år, og han kalder den aktuelle situation for historisk alvorlig:

- Jeg tror ikke, jeg har set noget lignende. Altså den hastighed, hvormed tingene forværres lige nu, siger han.

Se hvilke partier, der er enige med dig

1000 sygeplejersker

Manglen på sygeplejersker var også et tema ved det seneste folketingsvalg i 2019, hvor Socialdemokratiet lovede at ansætte 1000 nye sygeplejersker på de offentlige sygehuse.

Efterfølgende blev der indgået en millionaftale med regionerne, der skulle sikre de 1000 nye sygeplejersker.

Men siden har Danmark både oplevet covid-19 og en sygeplejestrejke, og antallet af sygeplejersker er gået den forkerte vej.

En opgørelse, som Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) har foretaget for DR, viser, at der i maj i år var næsten 2500 færre sygeplejersker ansat ved regionerne, end der var et år tidligere.

Resultatet er, at der ikke er kommet 1000 flere sygeplejersker på de offentlige sygehuse siden 2019.

I stedet er der nu 555 færre fuldtidsansatte sygeplejersker i forhold til 2019, hvor løftet blev afgivet.

Tjener mere i det private

Sundhedsøkonom Jes Søgaard siger, at politikerne ikke kommer udenom, at der skal forhandles løn med de offentligt ansatte sygeplejersker:

- Vi kan ikke have en situation, hvor en sygeplejerske kan tjene næsten 5000 kroner mere om måneden ved at gå fra det offentlige til det private, siger han.

Sygeplejerskerne er jo ikke idioter

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet

Helt præcist tjener en sygeplejerske 56.000 kroner mere om året ved at være ansat på et privat sygehus.

- Og dertil kommer, at de får mere stabile, rolige arbejdsforhold, fordi de private sygehuse jo ikke har alt det akutte, siger Jes Søgaard.

Kommer ikke uden om lønnen

I valgkampen er der kommet flere forskellige forslag til, hvordan man kan lette presset på det offentlige sygehusvæsen.

Flere partier har foreslået en økonomisk belønning til sygeplejersker, der går på fuld tid, mens andre taler om at suspendere de offentlige behandlingsgarantier for at skabe luft i sygehusvæsenet.

Men ifølge Jes Søgaard kan problemet ikke løses uden at kigge på sygeplejerskernes løn.

Og dermed får Bente Alkærsig Rasmussen en form for svar på, om sygeplejerskerne kan forvente mere i løn.

- Sygeplejerskerne er jo ikke idioter. Hvis de kan tjene 5000 kroner mere om måneden i det private, så gør de det. Og den vandring skal stoppes, siger han.