Folketingsvalg 2022

Socialdemokratiet foreslår CO₂-afgift på landbruget, men ikke alle roser idéen

Hos Landbrug og Fødevarer frygter de, at forslaget vil få fødevarepriserne til at stige, men det kommer ikke til at ske, siger klimaministeren.

Socialdemokratiet vil sætte turbo på den grønne omstilling.

Derfor vil partiet nu pålægge en CO₂-afgift på landbruget, forklarer klimaminister Dan Jørgensen (S) søndag til TV 2.

Vi lover at støtte økonomisk ved at føre pengene tilbage

Dan Jørgensen (S), klimaminister

Afgiften er en del af et nyt klimaudspil, som Socialdemokratiet lancerer søndag, og ifølge ministeren skal den sikre, at Danmark kommer til at reducere udledningen af drivhusgasser med 50-54 procent inden 2025 samt 70 procent inden 2030 – og dermed nå klimamålene.

- Hvis ikke vi gør noget for også at nedbringe udledningerne, så vil landbruget stå for næsten 50 procent af Danmarks CO₂-udledninger i 2030, og det går ikke, mener Dan Jørgensen.

Tager bekymringerne alvorligt

Socialdemokratiet har endnu ikke fastslået, hvor høj CO₂-afgiften skal være, men "den skal være ambitiøs og høj nok til, at vi kan nå Danmarks klimamål".

Desuden har partiet nedsat en ekspertgruppe, som skal sætte en plan for, hvordan udspillet konkret skal se ud og føres ud i livet.

- De penge, vi får ind på den afgift, dem vil vi føre tilbage til landbruget i form af støtte til den grønne omstilling, siger Dan Jørgensen, som kalder metoden for "den mest omkostningseffektive".

Han har derudover fuld forståelse for, at nogle landmænd kan være bekymrede, da de "står over for en stor omstilling" og dem vil Socialdemokratiet imødekomme.

- Vi tager bekymringerne alvorligt, og det er derfor, at vi siger, at vi lover at støtte økonomisk ved at føre pengene tilbage, forklarer Dan Jørgensen.

Kan forårsage højere fødevarepriser

Men en CO₂-afgift kan være skadeligt for ikke kun landbruget, men også fødevareindustrien. Det vurderer Niels Peter Nørring, som er klimadirektør i brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Hvis Socialdemokratiets forslag bliver en realitet, vil omkostningerne ifølge klimadirektøren stige massivt for landmændene.

- De vil ikke have mulighed for at omstille sig på den korte bane, og det vil sige, at omkostningerne skal dækkes – og det bliver af landmanden, siger Niels Peter Nørring.

For at landmændene skal have råd til at imødekomme de høje priser, skal de have flere penge i lommerne, og derfor vil de sætte priserne på deres produkter op, lyder det fra branchedirektøren.

- De varer, som du finder ude i butikkerne, vil derfor blive betydeligt dyrere, siger han.

Men Dan Jørgensen er uenig i Landbrug og Fødevarers udlægning af, hvilken effekt S-forslaget kan have.

Hvis landbruget bliver presset ud af landet, så vil det påvirke landsbydistrikterne

Inger Støjberg, stifter og partiformand hos Danmarksdemokraterne

- Priserne vil ikke stige, hvis man omstiller. Det er en afgift, som bliver lagt på forureningen, så hvis man bringer forureningen ned, vil man ikke betale den høje afgift. Det, man betaler, vil man få tilbage, og det skal drive den grønne omstilling og holde priserne på et ordentligt niveau, forklarer Dan Jørgensen.

Støttepartierne kan ikke få armene ned

Hos SF ser man positivt på Socialdemokratiets udspil, som ifølge partiformand Pia Olsen Dyhr er "et stort og vigtigt skridt", som vil "få landbruget til at bidrage til klimakampen".

Derfor er regeringens støtteparti klar til at indgå i et samarbejde med Socialdemokratiet for at føre forslaget ud i livet.

- De borgerlige partier vil frede landbruget, mens en rød regering tager tyren ved hornene. Vi når ikke klimamålet, hvis ikke vi stiller krav til landbruget, og det er godt nyt, at S nu er enige med SF om behovet for en klimaafgift på landbruget, skriver Pia Olsen Dyhr i en mail til TV 2.

Også hos Enhedslisten har man armene i vejret over forslaget fra regeringspartiet.

- Positivt, at Socialdemokratiet kommer ind i kampen for en CO₂-afgift for landbruget, der bringer os i mål på 2025- og 2030-målene. Presset virker, skriver Enhedslistens ordfører for grøn omstilling Peder Hvelplund på Twitter.

Oppositionen frygter flugt til udlandet

På den modsatte politiske fløj ser man anderledes kritisk på at pålægge landbruget en CO₂-afgift.

Det gælder blandt andet hos Venstre, hvor formand og statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen kalder udspillet for "uambitiøst". Han savner nemlig flere konkrete løsninger i det.

- Det er fint med en CO₂-afgift på landbruget, hvis man indretter det på en måde, hvor pengene går tilbage, så erhvervet kan investere i den grønne omstilling, og hvis man sikrer, at man ikke sender arbejdspladser til udlandet, siger han til TV 2.

Danmarksdemokraternes stifter og formand, Inger Støjberg, frygter også, at udspillet kan koste arbejdspladser, fordi landbrugsproduktionen vil flytte til udlandet.

- Hvis landbruget bliver presset ud af landet, så vil det påvirke landsbydistrikterne. Hvis landbruget lukker, så lukker smeden, så købmanden og så skolerne, siger Inger Støjberg med frygt for, at det kan føre til affolkede landkommuner.

Partiformanden understreger, at landbruget også skal være med til at reducere CO₂-udledningen i Danmark, men Socialdemokratiets tilgang er ifølge hende ikke den korrekte.

Hun foreslår i stedet, at man kigger på udtagning af lavbundsjorde eller foretager ændringer i foderet til landbrugsdyrene.

Men ifølge socialdemokraterne kan frygten for, at dansk landbrug vil flytte til udlandet, fordi produktionen vil være billigere, ikke være stopklods for grønne initiativer.

- I den globale konkurrencesituation kan Danmark ikke konkurrere på at producere så meget som muligt så billigt som muligt. Vi skal konkurrere på andre parametre, og her er klima og bæredygtighed et af dem, siger Dan Jørgensen.