Ny måling: Løkke sidder stadig på de afgørende mandater

Det Konservative Folkeparti fortsætter tilbagegang, mens Venstre går frem.

Han er ikke med, når de tre statsministerkandidater mødes i tv-debatter.

Men det er stadig Lars Løkke Rasmussen, der sidder på de afgørende mandater, når statsministerposten skal besættes.

Det viser en ny måling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Målingen er foretaget blandt 1008 respondenter i perioden 12. til 16. oktober. Tidligere FE-chef Lars Findsens bog udkom 13. oktober klokken 09.00.

Hvem peger Løkke på?

Hvis der var valg i dag, ville Moderaterne ifølge den nye måling få 5,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 0,9 procentpoint, hvilket er inden for den statistiske usikkerhed, i forhold til forrige måling og to mandater færre.

Men det er nok til ti mandater og dermed også nok til at gøre forskellen mellem rød og blå blok.

Rød blok står i den nye måling til 83 mandater, mens blå blok står til 82 mandater. Selv hvis den ene blok skulle få alle fire nordatlantiske mandater, ville det dermed ikke række til de nødvendige 90 mandater.

Lyn-analyse

Det er nogle meget voldsomme vælgervandringer, vi ser for tiden - især blandt de borgerlige partier. Siden Pape meldte sig som statsministerkandidat i august, har de konservative mistet 6 procentpoint i målingerne. Det er en voldsom tilbagegang på kort tid. Samtidig ser Lars Løkke Rasmussen fortsat ud til at indtage en nøglerolle i dansk politik efter valget. Hvis valgresultatet bliver nogenlunde, som målingen her spår, kan hverken rød eller blå blok samle flertal uden Moderaternes mandater. Spørgsmålet om hvem Løkke støtter, er derfor fortsat ét af de allermest spændende i valgkampen.

I weekenden blev Lars Løkke Rasmussen bragt i spil som decideret statsministerkandidat. Både tidligere udenrigsminister Anders Samuelsen og politisk kommentator Henrik Qvortrup opfordrede til at erstatte Søren Pape Poulsen med Lars Løkke i debatterne mellem statsministerkandidaterne.

Det skete i forlængelse af Det Konservative Folkepartis tilbagegang i målingerne. Den tilbagegang fortsætter i den nyeste Megafon-måling. Søren Pape Poulsens parti går 1,3 procentpoint tilbage og står nu til 9,2 procent af stemmerne. Tilbagegangen er dog inden for den statiske usikkerhed.

Til gengæld går Venstre frem og står nu til 27 mandater hos Megafon. Det er 16 færre end ved valget i 2019, men alligevel fire mandater mere end ved forrige måling.

Støjberg går tilbage

Hos Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg er lang tids fremgang stoppet brat. I stedet går partiet i den nye måling tilbage fra 10,1 til 8,5 procent.

Socialdemokratiet går en lille smule tilbage i forhold til sidste måling, men står stadig til at blive det største parti med 46 mandater. Det var 47 ved forrige måling.

Kristendemokraterne, Frie Grønne og Alternativet ville ifølge meningsmålingen ikke komme over spærregrænsen, hvis der var valg i dag.