Alex Vanopslagh kaldes 'daddy' på Tiktok og tiltrækker unge vælgere
Ved torsdagens partilederdebat var særligt én politiker populær blandt de unge førstegangsvælgere. Tiktok er en del af forklaringen.
Liberal Alliance har i de seneste meningsmålinger vundet frem hos vælgerne. Men det er ikke kun politikken, der gør partiet populært blandt især den yngre målgruppe.
Noget tyder nemlig på, at de unge vælgere er særligt fan af partilederen, Alex Vanopslagh.
Det sås i høj grad på torsdagens tv-debatmøde mellem partilederne i Esbjerg, hvor flere af de fremmødte gymnasieelever gav udtryk for, at LA-formanden er god retorisk – men også har udseendet med sig.
Sidstnævnte er blevet tydeligt på blandt andet Tiktok, hvor det er en trend at lave videoer med indhold af såkaldte "Daddy Vanopslagh".
Trend på Tiktok
”Hvis du ikke tager ham, så gør jeg.”
”Han er min.”
”Totalt daddy.”
Kommentarerne stammer fra Tiktok, hvor unge piger sammensætter videoer af Alex Vanopslagh og kalder ham 'daddy'. På samme måde som det tidligere har været en trend – både herhjemme og i udlandet – at gøre med kendte skuespillere som for eksempel Mads Mikkelsen.
Alex Vanopslagh (LA) vil helst ikke forholde sig direkte til at blive kaldt "daddy" på Tiktok. Men på spørgsmålet om, hvordan han som politiker har det med at blive fremhævet for sit udseende, lyder svaret fra partiformanden til TV 2 ECHO:
- Åh, det er jo sådan lidt blandet. Min selvglade del bliver jo glad. Omvendt har jeg det også sådan lidt, at man skal passe på, at man ikke idoliserer politikere for meget.
Ifølge Hans Redder, der er politisk redaktør fra TV 2, var Alex Vanopslaghs popularitet blandt de unge vælgere slet ikke til at tage fejl af på torsdagens debatmøde på Rybners Gymnasium i Esbjerg.
- Er der en, de unge mennesker gerne vil have selfies med, så er det Alex Vanopslagh. Han formår at ramme et eller andet blandt de unge. En stemning og en bevidsthed, lyder vurderingen fra Hans Redder.
Unge liberale førstegangsvælgere
Til debatmødet i Esbjerg sad Oliver Thimsen blandt publikum sammen med to af sine kammerater. De går alle i 3. g på Rybners Gymnasium og er førstegangsvælgere til Folketingsvalget.
- Jeg ligger lidt mellem Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Jeg kan godt identificere mig med Alex Vanopslagh, sagde Oliver Thimsen inden debatten, hvor politikerne diskuterede emner som klima, økonomi og mistrivsel.
Ved siden af Oliver Thimsen var gymnasiekammeraten Oskar Meyer iført en bluse med ordet 'Frihed' på brystet og gav udtryk for at være noget mere afklaret.
- Jeg kan simpelthen godt lide Alex Vanopslagh som person. Jeg kan selvfølgelig også godt lide hans politik, sagde han.
Den tredje i vennegruppen, Thomas Skov, tilsluttede sig hurtigt Oskar Meyer i 'Frihed'-blusen og fortalte, at hans kryds med stor sandsynlighed kommer til at havne hos Alex Vanopslagh 1. november.
- Han er god til at komme ud til ungdommen, udtalte Thomas Skov om partilederen inden debatten.
Stort spring i populariteten
Liberal Alliance kom på Tiktok for omkring halvandet år siden. En beslutning, som partiet dengang var blandt de første til at træffe, men sidenhen har flere andre partier og politikere fulgt trop.
Alex Vanopslagh fortæller, at han til at starte med ikke var helt varm på idéen og tænkte "argh, er det ikke kun for børn?". I dag er han slet ikke i tvivl om, at Tiktok er et positivt indspark.
- Vi får godt fat i de unge, og det skyldes jo blandt andet, at vi også er på de platforme, hvor mange unge er, siger Alex Vanopslagh.
Partilederen fra Liberal Alliance kan også i høj grad mærke et personligt spring popularitetsmæssigt, når han sammenligner i dag med seneste folketingsvalg i 2019.
Han beskriver sig selv dengang som værende mere ukendt blandt vælgerne. Hans valgplakater indeholdt for eksempel teksten "Alex Vanopslagh. Svært at udtale. Nemt at stemme på".
- Nu oplever jeg – særligt når jeg kommer ud på gymnasier – at folk godt ved, hvem Liberal Alliance og jeg er. Det, tror jeg, blandt andet skyldes Tiktok.
Genfødsel af partiet
Ved valget i 2015 fik Liberal Alliance 7,5 procent af stemmerne. Fire år senere, ved det seneste valg, røg partiet dog kun lige over spærregrænsen og havnede på i alt 2,3 procent.
Den daværende partileder, Anders Samuelsen, gik af, og den – på det tidspunkt – meget uprøvede Alex Vanopslagh trådte til og overtog et parti, der ifølge Hans Redder var "døden nær".
- Efter valget i 2019 var de i høj grad det parti på Christiansborg, som man gik og rystede på hovedet og grinte af, fortæller TV 2s politiske redaktør.
Nu tyder meget på, at det er lykkedes Liberal Alliance at vende skuden og genføde partiet. Den nyeste Megafon-måling fra 7. til 9. oktober viser nemlig, at partiet lige nu står til omkring 5,2 procent af stemmerne.
- Det er i høj grad Vanopslaghs fortjeneste. Han er lykkedes med at gøre Liberal Alliance til mere end bare et blåt parti, der altid taler om skattelettelser, lyder vurderingen fra Hans Redder.
Alex Vanopslagh giver da også selv udtryk for, at han kan mærke en stigende interesse for partiet, og han spår derfor et godt resultat. Det skyldes ifølge partilederen blandt andet de unge vælgere.
Et større spillerum
Alex Vanopslagh fortæller, at det vildeste, han indtil nu har oplevet i valgkampen, var, da en ung mand forleden bad ham skrive en autograf på sin højre balle.
Selvom vilde autografer og humoristisk indhold på Tiktok langt fra er noget, alle politikere gør sig i, kan det alligevel ende med at betale sig for Alex Vanopslagh, lyder vurderingen.
- Mange unge bryder sig nok ikke om det. Men han rammer helt sikkert noget hos nogen. På en måde, som ret få politikere lige nu kan, fortæller Hans Redder.
Ifølge TV 2s politiske redaktør er der ikke lige så meget på spil for Liberal Alliance som for eksempel hos Socialdemokratiet, fordi det på mange måder er et lille nicheparti, der ikke forsøger at ramme en bred vælgergruppe.
Der er derfor et større spillerum for at lave lidt skørt indhold på Tiktok, mener Hans Redder.
Sjovt indhold med politisk budskab
Alex Vanopslagh understreger, at Tiktok-videoerne er gode til at fange dem, der måske ikke i første omgang går op i det tunge politiske indhold.
Kan du forstå, hvis der er nogen, der synes, at det (Tiktok, red.) er lidt useriøst?
- Ja, jeg tænkte lidt selv i starten, om det var useriøst. Omvendt har jeg det sådan, at vi jo er superseriøse på alle mulige andre områder og fremlægger hele tiden konkret politik, og jeg tror ikke, at jeg ville turde lave sjov på Tiktok, hvis ikke jeg følte, at jeg i mit daglige arbejde på Christiansborg var ret seriøs.
Burde det ikke i lidt højere grad handle om politik og ikke sjove Tiktok-videoer?
- Altså jeg vil tro, at 80 procent af alle vores videoer på Tiktok har et politisk budskab. Og nogle af de videoer, der er gået bedst, er jo klip nede fra Folketingssalen. Men hvis man også kan fange folk med humor, og at de så bagefter ser på det politiske, så synes jeg da, at det er glimrende, at man kan få folk til at interessere sig mere for politik på den måde.
Én klar vinder blandt de unge
Efter partilederdebatten på gymnasiet i Esbjerg var eleven Oliver Thimsen stadig ikke helt afklaret, når det kommer til spørgsmålet om, hvor krydset 1. november havner henne.
- Jeg synes, at både Pape, Ellemann og Vanopslagh klarede sig godt. Men de havde så lidt taletid hver især, at det ikke rigtig rykkede noget for mig, fortalte Oliver Thimsen.
Alex Vanopslaghs generelle popularitet blandt eleverne på Rybners Gymnasium efter debatten var dog ikke at tage fejl af.
Ude foran gymnasiet havde TV 2 ECHO placeret sin rullende redaktion, hvor eleverne i løbet af debataftenen kunne kigge forbi og blande en slikpose baseret på de politiske partier.
Sidst på aftenen var der udsolgt af de røde racerbiler, der repræsenterede Liberal Alliance. De var dermed klart blandt favoritterne hos mange af førstegangsvælgerne.
- Jeg synes, at de gør det godt, lød meldingen fra en af de kvindelige gymnasieelever, da valget faldt på en af de røde vingummier.
Få minutter senere gik en ung mand også med racerbilerne og konstaterede, at "Alex Vanopslagh er en kæmpe chef".