Forsvarsminister afviser anmodning: - Vi ser ikke grund til at invitere russerne ind

Efterforskningen af Nord Stream er i trygge hænder, siger minister, der sætter Rusland uden for døren.

Danmark afviser Ruslands anmodning om at deltage i efterforskningen af lækagerne på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen ud for Bornholm.

Det fortæller forsvarsminister Morten Bødskov (S) til TV 2 før et Nato-møde i Bruxelles.

- Svaret er det samme, som det er fra Sverige: Vi har en efterforskning sammen, Sverige, Tyskland og Danmark, og den klarer vi fint sammen. Vi ser ikke noget grundlag for at invitere russerne ind i det, siger Morten Bødskov.

Men det er jo russernes gasledning. De har vel ret til at være med til at efterforske den?

- Det ligger i internationalt farvand. Derfor er det i alles ret at lave aktiviteter og for eksempel foretage efterforskning. Det har vi etableret nu med Tyskland og Sverige, og det foregår i god ro og orden. Det er samarbejdspartnere, vi har arbejdet med igennem mange år, og det er vi helt trygge ved, lyder det fra forsvarsministeren.

Flere hundrede kilo sprængstof

Ruslands vicepremierminister Aleksander Novak sagde onsdag, ifølge det russiske statskontrollerede nyhedsbureau Tass, at Rusland har sendt en officiel anmodning til Danmarks regering om at deltage i efterforskningen.

- Relevante begæringer og krav er sendt til regeringerne i de lande, der beskæftiger sig med sagen, nemlig Sverige, Tyskland og Danmark, lød det på et pressemøde.

Ifølge Tass har den russiske anklagemyndighed igangsat sin egen efterforskning. Landets præsident, Vladimir Putin, har konstateret, at der er tale om terrorisme.

Den danske regering deler opfattelsen af, at der er tale om bevidste handlinger.

I et fælles brev til FN's Sikkerhedsråd har Danmark og Sverige oplyst, at de to eksplosioner målt ved gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm og det sydøstlige Sverige "formentlig" var "forårsaget af eksplosioner svarende til flere hundrede kilo sprængstof".

Den danske regering har indtil videre afvist at spekulere i, hvem der kan stå bag.

Men regeringen er altså ikke interesserede i en hjælpende hånd til efterforskningen fra Rusland.

Gammel ammunition fra Anden Verdenskrig

Efterforskningen er "i god gænge", oplyser forsvarsministeren. Men arbejdet sker under "meget vanskelige vilkår".

- Man skal forestille sig, hvordan det er at dykke ned på 70-80 meter og undersøge forholdene dernede. I et område som jo også er præget af eksempelvis Anden Verdenskrigs brug eller ikke brug af ammunition. Der ligger meget på havbunden, siger han.

Lækagerne blev opdaget af Forsvarets F-16-beredskab, og på billederne kan man se, hvordan det bobler i vandoverfladen. Video: TV 2 NEWS

Morten Bødskov kan ikke sige mere om den igangværende efterforskning.

Fire læk opstod ud for Bornholm

Det var natten til mandag, den 26. september, der blev konstateret en lækage på Nord Stream 2.

Lækagen opstod i dansk økonomisk område cirka 20 kilometer sydøst for Dueodde på Bornholm.

Tirsdag morgen kom meldingen om, at der også var fundet to lækager på Nord Stream 1. Begge læk er opstået nordøst for Bornholm med omkring seks kilometers mellemrum.

Torsdag meldte svenske myndigheder, at der var fundet yderligere en mindre læk på Nord Stream 2 i svensk økonomisk område.