Folketingsvalg 2022

Samlet blå blok præsenterer fem initiativer til frit valg i det offentlige

Med pressemødet ville de blå partier vise, at de står sammen, siger TV 2s politiske redaktør Hans Redder.

Danskerne skal have mere frihed til at vælge mellem tilbud i det offentlige. Sådan lød det fra en samlet blå blok på et pressemøde tirsdag.

- Med os får I en ny retning for Danmark, som vil give mere frihed. I skal have bedre mulighed for at vælge selv, fordi I ved bedst selv, hvordan jeres liv leves, sagde Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Konkret vil de seks partier styrke det frie valg på fem områder:

 1. Kortere ventetid på fertilitetsbehandling
 2. Frit valg for fødende
 3. Rulle elevfordelingen på gymnasierne tilbage
 4. Sikre det frie valg på ældreområdet
 5. Friplejehjem i alle kommuner

Det er Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne, der udgør blå blok, og som står bag forslaget.

Nederest i artiklen kan du læse nærmere om de fem forslag.

Staten skal ikke vælge

De fem initiativer strækker sig over sundhedsvæsenet, uddannelsesområdet og ældreplejen. Ifølge blå blok er det alle områder, hvor borgerne bør få mere selvbestemmelse.

DF-formand Morten Messerschmidt fortalte eksempelvis, at de ældre selv skal kunne vælge, hvem der skal levere den mad og rengøring, de er visiteret til.

- Kommunen og staten skal ikke vælge, hvem der kan komme ind i hjemmet. Der skal være tilbud i hver kommune, sagde han.

Og fra Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne lød det, at alle fødende i hele landet skal kunne vælge frit mellem offentlige og private tilbud.

- I dag er udbuddet for private fødeklinikker relativt begrænsede. Her vi vil give et mere varieret udbud og forældrene det bedste forløb op til en fødsel i deres familie, sagde hun.

Gammel vin på nye flasker

Selvom de blå partier nu kommer med konkrete forslag, er det ikke nyt, at de ønsker mere frit valg i det offentlige. Det har været mantraet længe og er allerede blevet nævnt flere gange i valgkampen.

Partierne har også tidligere sagt, at de ønsker aftalen om elevfordeling på gymnasier rullet tilbage, ligesom flere private aktører i det offentlige er klassisk blå politik.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, var hovedformålet med pressemødet da også et lidt andet end at at præsentere reel politik.

- De seks partiledere vil gerne sende et signal om, at man står samlet, og at man sagtens kan blive enige om noget i blå blok, selvom der er uenighed om for eksempel topskat og dele af udlændingeområdet.

Hans Redder uddyber, at der har været en kritik af, at man ikke rigtig vidste, hvad man fik med blå blok.

- Nu viser partilederne, at der er et reelt alternativ til den nuværende regering.

_

Under pressemødet lagde de blå partiledere da også vægt på sammenhold.

Morten Messerschmidt snakkede om sin "borgerlige familie", Jakob Ellemann-Jensen om sine "meget gode kolleger i den borgerlige opposition”, og Søren Pape Poulsen var "så glad for, at vi kan stå her sammen".

Flertallet mangler

Partilederne gav klart udtryk for, at de fem initiativer vil blive til virkelighed, hvis der er et borgerligt flertal efter valget 1. november.

Det er der dog ikke noget, som tyder på.

Den seneste Megafon-måling giver blå blok 80 mandater og rød blok 83 mandater. Flertal kræver som bekendt 90 mandater, og dermed er der ingen af de to blokke, som kan danne regering uden Moderaterne, som hverken bekender sig til den ene eller anden blok.

Lars Løkke Rasmussen deltog ikke på dagens pressemøde.

Fem forslag til mere frit valg

 1. Kortere ventetid på fertilitetsbehandling

  Danskere i fertilitetsbehandling har i dag ikke udvidet frit sygehusvalg. De vil de blå partier lave om på, således at man kan benytte private alternativer, hvis ventetiden i det offentlige er for lang. 

 2. Frit valg for fødende

  Fødende i hele landet skal have mulighed for at vælge mellem offentlige og private tilbud ved ukomplicerede fødsler. 

 3. Elevfordelingen på gymnasier skal rulles tilbage

  Den aftale, regeringen har indgået om elevfordeling på gymnasierne, skal rulles tilbage. Aftalen indebærer blandt andet, at eleverne fordeles på baggrund af forældrenes indkomst. Det har de blå parti fra start været modstander af.

 4. Frit valg på ældreområdet

  Pengene skal følge med den ældre, således at borgeren får større frihed til selv at vælge eksempelvis hvilken leverandør, der skal levere den personlige pleje, praktiske hjælp og madservice, som borgeren er visiteret til. 

 5. Friplejehjem i alle kommuner

  Hver kommune i Danmark skal have mindst ét friplejehjem i næste valgperiode, som borgerne frit skal kunne vælge. På nuværende tidspunkt er der ikke private plejehjem i over halvdelen af landet kommuner.