Ung mand bliver snart smidt på gaden – her konfronterer han politikerne
En 24-årig københavner risikerer i det nye år at stå uden tag over hovedet, og han har derfor valgt at række ud til politikere for at få svar.
Daniel Bentzon-Ehlers bor i et gammelt betonbyggeri på Amager i København.
Men højhuset, som den 24-årige københavner kalder for hjem, er nu varslet til at blive revet ned i det nye år.
Daniel Bentzon-Ehlers risikerer derfor at blive sendt på gaden, hvis han ikke inden da finder en løsning på sin akutte manglende boligsituation.
På søndagens valgtræf i Odense forsøgte han derfor at råbe politikerne op og spørge dem, hvordan de har tænkt sig at løse den boligmangel og midlertidige boligsituation, flere unge i hovedstaden står overfor.
En boligsituation på lånt tid
For to uger siden gled der en seddel ind under Daniel Bentzon-Ehlers’ hoveddør. ”Din lejekontrakt forlænges ikke,” stod der med bogstaver sort på hvidt foran ham.
- Det pressede mig helt vildt, fortæller Daniel Bentzon-Ehlers til TV 2 ECHO.
Han var ved indflytningen godt klar over, at han kun boede i den gamle betonbygning på lånt tid. Højhuset bærer nemlig tydeligt præg af at være nedslidt ifølge ham selv.
- Forestil dig det gamle DDR i Østberlin. Faldefærdigt og med gråt beton, der nærmest er ved at smuldre.
I forbindelse med indflytningen tidligere på året havde han dog fået at vide, at der først var udsigter til en nedrivning i 2025.
For en ung mand, der er vant til et omskifteligt og hektisk boligmarked i København, gav de tre år derfor på daværende tidspunkt en vis form for stabilitet og tryghed i tilværelsen.
Men på få måneder blev stabiliteten byttet ud med en ny og hektisk boligsituation. Den 24-årige københavner ser nu hen imod en fraflytning allerede 31. december i år.
Og inden da skal han altså helst have fundet noget nyt at bo i.
Prisstigninger presser økonomien
Til daglig læser Daniel Bentzon-Ehlers på IT-Universitetet i København. For at få økonomien til at hænge lidt bedre sammen har han derudover også et studiejob hos ingeniørfirmaet COWI.
- For at have råd til forbrug og mad bliver man jo presset. Især lige nu, hvor priserne bare stiger og stiger, siger Daniel Bentzon-Ehlers om sin økonomiske situation.
Som studerende synes han, at boligmarkedet i København kan være utrolig vanskeligt at komme ind på. Især hvis der ikke blot er tale om korte og midlertidige bolig- eller værelsesløsninger.
- Havde jeg 6000 eller 7000 kroner at bruge på noget, ville det nok ikke være svært at finde noget. Det er det her med, at priserne er så høje, der gør alting så presset.
Daniel Bentzon-Ehlers har i dag skrevet sig op på ventelister til både studieboliger og kollegieværelser i København. Her håber han på at få et tilbud, inden han om et par måneder står uden bolig – og dermed i yderste konsekvens risikerer at ende på gaden.
Couchsurfing – eller hjem til mor
Men der skal alligevel lidt til for, at han havner der.
Som midlertidig løsning fortæller Daniel Bentzon-Ehlers, at han har mulighed for at ”couchsurfe” – hvor man sover på sofaen – hos sine nærmeste venner. Alternativt vil han kunne flytte hjem til sin mor i Hornbæk i Nordsjælland og dermed placere sig selv omkring 50 kilometer fra studiet i København.
- Det er ikke ideelt for mig, fordi transporttiden er så lang. Og så er det bare slet heller ikke ideelt at skulle bo hos sin mor, fortæller den unge københavner.
Kan du sætte dig ind i, at nogle måske synes, at det er lidt forkælet, når du nu siger, at du har svært ved at finde noget at bo i i København, men samtidig stiller krav til både transporttid, og hvad du gerne vil bo i?
- Jeg ved godt, at jeg stiller krav. Men jeg synes stadig, at det – uanset mine krav – er udfordrende at finde et hvilket som helst værelse i København. Og så synes jeg, at det er vigtigt, at vi som studerende har mulighed for at bo tæt på vores studie og ikke skal pendle alt for langt, fordi det sociale betyder så meget.
Nu har du jo valgt at studere i København, hvor det er relativt kendt, at boligmarkedet er svært, og huslejepriserne er højere end i resten af landet. Er det ikke præmissen, at det er sådan, det er, og at du ellers må rykke lidt længere væk fra byen i din boligsøgning?
- Jeg synes, at man bør kunne bo tæt på sit studie. Jeg ved, at København er et presset sted, men det er nu engang også der, at rigtig mange uddannelser ligger, siger Daniel Bentzon-Ehlers.
På jagt efter politikerne
Den unge københavner fortæller, at han synes, at det er ærgerligt, at nye byggerier med relativt høj husleje bliver prioriteret i hovedstaden – til fordel for billigere boligløsninger, der imødekommer de mange studerende.
Med TV 2 ECHOs mikrofon i hånden konfronterede Daniel Bentzon-Ehlers på søndagens valgtræf i Odense nogle af de fremmødte politikere med, hvad de har tænkt sig, der skal ske på området.
- Der er jo nogle problemer. Dem, der påstår andet, synes jeg, skulle prøve at tage de studerendes briller på. Det er en af grundene til, at vi har sagt, at alle uddannelser måske ikke skal ligge i København, lød svaret fra Trine Bramsen, der er transportminister og minister for ligestilling fra Socialdemokratiet.
Senere på dagen stødte han ind i Mai Mercado fra Det Konservative Folkeparti, der gav udtryk for, at hun som tidligere socialminister fik et indblik i, hvor svært det kan være at finde en bolig til de hjemløse, der blandt andet er i hovedstaden.
- I Københavns Kommune bygger man store familielejligheder, og det har unge studerende ikke en chance for at komme i nærheden af. Så skal man have fat i kommunen og få dem til at bygge flere andre boliger, sagde Mai Mercado (K)
- Ej, det er også forkælet
Pia Olsen Dyhr fra Socialistisk Folkeparti gav Daniel Bentzon-Ehlers ret i, at de få og dyre ungdomsboliger i København er et problem.
- Vi stiller i dag krav til, at 25 procent af byggerierne skal være leje- eller andelsboliger. Det vil vi gerne have skruet op til 33 procent, fortalte Pia Olsen Dyhr (SF) til den unge københavner.
I flere af politikernes svar på søndagens valgtræf gik bestemte og konkrete råd til den unge studerende igen. De lidt forskellige variationer fra politikerne lød: "Søg lidt længere ud" eller "flyt til Odense".
Daniel Bentzon-Ehlers gav dog samtidig udtryk for, at han helst vil finde en bolig, der ligger maksimalt seks kilometer fra studiet.
- Ej, det er også forkælet. Du kan flytte til Roskilde. Det tager en halv time, og du kan læse i toget, lød svaret prompte fra Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.