Folketingsvalg 2022

Fem grafer viser de vilde forandringer i meningsmålingerne

En socialdemokratisk rutsjebanetur, en DF-dans med spærregrænsen og ny mulig kongemager. Dyk ned i graferne bag en vild folketingsperiode.

Der er ikke noget at sige til, hvis du skulle have mistet overblikket over, hvor de politiske hegnspæle har stået placeret denne valgperiode.

Corona, krig, inflation og energimangel har givet os tre et halvt sindsoprivende år, siden vi senest satte vores kryds ved et folketingsvalg.

Nu lakker en periode med store opbrud og magtforskydelser i dansk politik mod enden, og en ny – og muligvis endnu vildere – periode venter forude.

Her får du fem grafer og fem lynanalyser, der viser, hvordan styrkeforholdene i dansk politik har ændret sig siden grundlovsdag 2019.

1.

Lyn-analyse

Under coronanedlukningerne manifesterede Mette Frederiksen (S) sig som den sikre hånd til at håndtere kriser. Men da hverdagen vendte tilbage, blev det også hverdag for S-målingerne.

Da de lå højest, var det de bedste målinger for Socialdemokratiet i over 20 år.

Minkhåndteringen viste sig at give ridser i lakken for statsministeren, og det er også derfor, at vi nu skal til valg, da Radikale Venstre har mistet tilliden til regeringens måde at håndtere magt på.

2.

Lyn-analyse

Der blev pludselig vendt om på de to partier, efter at Det Konservative Folkeparti havde været lillebror siden 1994. Nu kan de blive lige så store som Venstre.

Det skyldes dels, at Det Konservative Folkeparti i perioder ikke mente meget om politik og derfor nemmere kunne lukrere på, at Venstre har været martret af intern borgerkrig, og at store profiler som Løkke og Støjberg har sagt farvel.

Pape (K) fik et nøk op, da han meldte sig som statsministerkandidat, men hans personlige troværdighed led et knæk i forbindelse med sagerne om hans nu tidligere samlever.

3.

Lyn-analyse

DF's nedtur er uden sidestykke i nyere politisk Danmarkshistorie. Partiet var det største i blå blok ved valget i 2015 og risikerer nu at ryge ud af Folketinget. En helt vild situation for det måske mest indflydelsesrige parti de seneste 20 år.

Partiet har været hjemsøgt af intern splid hele valgperioden, og nu kan Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, ende med at give DF det endelige dødsstød. 

4.

Lyn-analyse

Inger Støjberg har fået en nøglerolle i dansk politik. Dels fordi hun bliver en magtfaktor i blå blok, men især fordi hun ser ud til at stjæle vælgere fra S og flytte dem over midten.

Det er den slags bevægelser, der gør, at man vinder folketingsvalg, og derfor er hun så farlig for Mette Frederiksen. 

De vælgere, hun har fat i, var formentlig dem, der afgjorde valget i 2015, da de flyttede fra DF til S. Hvis de flytter tilbage over midten til Støjberg, kan det give blåt flertal efter valget.

5.

Lyn-analyse

Den her graf viser, hvorfor det kommende folketingsvalg bliver så spændende og uforudsigeligt.

I starten af valgperioden lignede det, at Mette Frederiksen kunne fortsætte som statsminister uden at se sig tilbage. Men håndteringen af minksagen gjorde, at de blå pludselig indhentede rød blok i målingerne.

Så stiftede Lars Løkke Rasmussen Moderaterne, og lige nu ser hverken rød eller blå blok ud til at få flertal alene.

Derfor kan de blive afhængige af, hvem Løkke – som mulig ny kongemager i dansk politik – vælger at støtte.