S vil give skattelettelser for fire milliarder

Regeringspartiet vil hente pengene fra besparelser i jobcentrene og aftalen om vinterhjælp. Udspillet vækker kritik fra både højre og venstre.

Socialdemokratiet kommer nu med et udspil om lavere skat pĂĄ arbejde.

Regeringspartiet mener, at skatten skal sænkes med fire millarder kroner om året.

Konkret skal det ske ved at hæve beskæftigelsesfradraget, det fradrag man får, hvis man arbejder. Både arbejderen, funktionæren og direktøren vil ifølge partiet få en skattelettelse ved udspillet, som ifølge socialdemokraterne især vil gavne enlige forsørgere.

Op mod 5000 kroner vil enlige forsørgere samlet få i skattelettelse om året, når forslaget er fuldt indfaset.

En arbejderfamilie med to voksne i arbejde vil opnå cirka 4200 kroner i årlig skattelettelse, svarende til 2100 kroner per person, lyder det i beregningerne. Det samme gælder højtlønnede.

Det fortæller finansminister Nicolai Wammen (S) til TV 2 søndag morgen.

Handler det ikke bare om at fiske nogle stemmer i blå blok 22 dage før det kommende valg?

- Nej, det handler om, at vi gerne vil give en håndsrækning til danskerne på et tidspunkt, hvor det er svært, men også hvor vi kan se i de kommende år, at vi får brug for flere hænder. Det her gør det lidt mere attraktivt at være i arbejde, siger han.

Vi befinder os i den største inflation i 39 år, og økonomerne advarer mod, at det kan være farligt at give danskerne flere penge mellem hænderne. Hvordan vil du sikre dig, at udspillet ikke puster yderligere til inflationen og gør os alle fattigere?

- Det er forkert, hvis man giver ufinansierede skattelettelser. Det er der ikke tale om her. Det bliver finansieret krone til krone og indfaset over en årrække. Det er en fornuftig måde at gøre det på, svarer Nicolai Wammen, som fastholder, at det er økonomisk ansvarligt.

Jobcentre og vinterhjælp

Den lavere skat på arbejde skal blandt andet finansieres ved en reform af jobcentrene, nærmere bestemt en gentænkning af beskæftigelsesindsatsen.

I juni indgik regeringen en aftale sammen med SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og fem løsgængere – alle tidligere medlemmer af DF - om, at finde 1,1 millarder kroner i besparelser på joncentrene fra 2024.

Men der kan findes yderligere besparelser, mener Socialdemokratiet, der som eksempel peger pĂĄ, at jobcentrene ikke skal bruge tid og ressourcer pĂĄ at kontakte syge borgere, der har en arbejdsgiver.

Derudover skal skattelettelserne også finansieres af aftalen om vinterhjælp fra 23. september, som blev indgået mellem regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Lyn-analyse

Det her forslag har to formĂĄl. For det første vil man gerne vise danskerne, at man tager deres økonomiske bekymringer alvorligt. Det her giver lidt flere penge i hænderne ude hos helt almindelige danskere, som bliver ramt af stigende regninger og inflation.

For det andet vil Socialdemokratiet forsøge at sætte handling bag ordene om ønsket om en bred regering. Det her forslag vil formentlig være et, som de borgerlige partier synes om – dels at give skattelettelser, men ogsĂĄ at skære i bureaukratiet i jobcentrene.

Ifølge socialdemokraterne er aftalen varigt overfinansieret med cirka én milliard kroner.

Skattelettelsen vil ifølge Socialdemokratiet hæve beskæftigelsen med 1350 personer.

Står det til partiet skal forslaget gradvist indfases fra 2023 og i de efterfølgende år.

Satsen skal forhøjes med to procent point med et maksimalt fradrag på 8300 kroner. Det særlige beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere vil socialdemokratiet hæve med tre procentpoint, og det maksimale fradrag med 11.400 kroner.

Kritik fra både højre og venstre

Det socialdemokratiske udspil bliver modtaget med kritik fra både højre- og venstrefløjen.

Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh påpeger, at regeringen har hævet skatterne 44 gange for samlet 10 milliarder kroner om året.

- Skattestigninger har gjort 9 ud af 10 danskere fattigere og øget uligheden i følge Finansministeriet. Nu, midt i en valgkamp, vil man så sænke skatterne. Tror vælgerne virkelig på det? spørger han.

Heller ikke Enhedslistens Pelle Dragsted er begejstret. Han mener, at socialdemokraterne går højrefløjens ærinde.

- S vil lette skatten for alle - undtagen dem der har allermest brug for det - folkepensionister, førtidspensionister og arbejdsløse, skriver han.

Hos Dansk Folkeparti efterlyser partileder Morten Messerschmidt skattelettelser til pensionisterne.

TV 2 sender Valgtræf fra Storms Pakhus i Odense søndag klokken 16.00-22.00. Følg med på TV 2, TV 2 NEWS og TV2.DK dagen igennem. Se hele sendeplanen her.