Folketingsvalg 2022

Energikrise tvinger folk til at flytte på campingplads: - Jeg havde ikke andet valg

Ejerne af Corona Camping får 10-15 opkald om dagen fra mennesker, der står til at ryge på gaden, hvis ikke de akut finder et sted at bo.

63-årige John Petersen har kun lige nået at få foden ned i den ene sko, og skjorten er han ved at proppe ned i bukselinningen, da TV 2 møder ham i det våde græs foran hans nye hjem søndag morgen.

En 30 år gammel Bürstner-campingvogn på cirka ti kvadratmeter, som han har fundet på Den Blå Avis.

- Ja, man kan vel kalde det simple living, men på et ekstremt niveau, siger han og byder indenfor.

Indtil for tre uger siden boede John Petersen i et rækkehus på 60 kvadratmeter på Fyn, men da regningen for vand, varme og el nåede samme niveau som huslejen, 8000 kroner, "så var det slut":

- Jeg havde ikke andet valg. Der var ganske enkelt ikke mere tilbage, så jeg var tvunget til at flytte på campingplads, siger John Petersen, som er uddannet it-udvikler og har været aktivt jobsøgende i to år.

Selvom han var en af dem, der fik varmecheck som tilskud til sin elregning, var det ikke nok.

Og John Petersen er langt fra den eneste, som energikrisen har tvunget på campingplads.

Kimet ned

Alle 80 pladser på Corona Camping i Borup ved Køge er optaget. John Petersen fik en af de sidste, fortæller Susanne Palskov Farnø, der sammen med sin mand, Michael Farnø, ejer Corona Camping:

- Vi bliver simpelthen kimet ned. Vi får 10-15 opkald om dagen. Vi får altid mange opkald, når der er økonomiske kriser, men denne gang er det fuldstændig vanvittigt.

En lille hund kigger ud gennem morgenduggen på en teltrude og sætter et helt bjæffekor i gang. Ellers er der meget stille. Foruden en campist, der vinker fra firmabilen og kører afsted på arbejde, er campingpladsen endnu ikke rigtig vågnet. Og dog.

Gennem teltdugen kan man høre lyden fra en nyhedsoplæser, der taler om folketingsvalg og økonomisk krise.

Indenfor i teltet sidder 57-årige Olav Frekhaug med en morgensmøg og ser nyheder på sit tv.

- Folk er virkelig trængt op i en krog. Jeg er også selv lidt nervøs for, hvad min elregning ender på, siger han, da vi træder indenfor.

Olav Frekhaug er lastbilchauffør og er flyttet i campingvogn, fordi han med de stigende boligpriser og lange ventelister ikke har råd til en lejlighed. Han bor primært på campingpladsen i weekenden. I hverdagene bor han i sin lastbil i Hvidovre.

Sådan har det været i et halvt år nu. Og for ham er det tydeligt at se, at krisen presser nu.

- Der er kommet mange flere mennesker herud, som er i dyb krise. En af mine kolleger har lige fået plads derovre under træet. Han boede i hus i Viby, men så gik energikrisen helt amok, så nu har han kun råd til at være her, siger han.

Flere kan lide livet på pladsen

Lidt længere nede af campingstien, som både campister, høns og katte benytter, bor Peter Schmidt sammen med sin 18-årige datter Jessica.

De sidder i hver deres læderstol ved siden af en lille teltovn og følger valgdebatten på TV 2 NEWS.

- Rigtig mange kan ikke betale deres regninger, lyder det fra fjernsynets højtalere, og Peter Schmidt nikker.

Som flere af de andre på campingpladsen har Peter Schmidt – trods sit fuldtidsarbejde som svejser – ikke råd til at købe et hus, og han bor nu på campingpladsen på tredje år. Men modsat John Petersen har han det okay med at bo på campingplads, siger han:

- Jeg har det sådan set meget godt her. Der er lidt koldt om morgenen, men her er søde mennesker, og der er dejlig natur, så egentlig drømmer jeg ikke om at flytte væk.

Samme historie fortæller flere af de fastliggere, vi møder på pladsen. Mange er glade for campingpladen og har boet der i flere år.

Folk er virkelig trængt op i en krog. Jeg er nødt til at sove her og i min lastbil, og jeg er spændt på, hvad min næste elregning viser

Olav Frekhaug, seks måneder på Corona Camping

Jeg skulle ud af min lejlighed på Østerbro, men kunne ikke finde noget, der var til at betale. Boligmarkedet er fuldstændig sindssygt

Katja Holste Daugaard, en måned på Corona Camping

1. november kan de dog blive tvunget væk. Klima- og Planudvalget i Køge Kommune har således meddelt, at alle fastboende på Corona Camping skal være ude senest 1. november i år.

Dem er der lige nu 80 af, og 50 af dem har folkeregisteradresse på campingpladsen i Borup, men ifølge reglerne må der slet ikke være fastboende på pladsen. Der er dog ikke umiddelbart boliger i Køge Kommune, som John Petersen og de andre campister kan rykke ind i, og det skaber uro:

- Så ved jeg ikke, hvad vi gør. Så må jeg finde et sted til Jessica, og så må jeg sove i min firmabil, siger Peter Schmidt.

_

Messerschmidt på besøg

Så vidt går det dog ikke, hvis det står til Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Søndag dukkede han op på Corona Camping for at lytte til dem, der ligesom John Petersen er tvunget fra hus og hjem på grund af krisen.

- Det er vi selvfølgelig nødt til at få stoppet. Af mange årsager, men først og fremmest: Hvor dælen skal folk ellers flytte hen? De er jo kommet her, fordi de ikke har råd til at bo, hvor de boede for få måneder siden. Dem kan man ikke smide ud. Det tager jeg op med Folketinget med det samme, siger han.

Jeg savner at vågne op om morgenen, og der er lunt og godt

John Petersen, arbejdssøgende

Flere af beboerne ville høre partiformanden, hvad han vil gøre for at hjælpe dem, der er særligt hårdt ramt af den økonomiske krise. Blandt andre dem på overførselsindkomst.

Andre udnyttede politikerbesøget til en slet skjult kritik af partiets flygtningepolitik.

John Petersen ville gerne vide, hvorfor man ikke sletter den merudgift, som krigen i Ukraine har givet de hårdest pressede danskere. Til det svarede partiformanden, at han vil have fjernet moms på fødevarer, ligesom han vil have fjernet afgiften på el, gas og olie. Og hurtigt:

- Lad os ikke vente til efter nytår. Lad os gøre det nu, lød det fra Messerschmidt på campingpladsens terrasse.

Skuffelse i den anden ende af røret

Corona Camping er da heller ikke den eneste vinteråbne campingplads, der oplever en stigende efterspørgsel for at bo i campingvogn hen over vinteren, fortæller Corona Campings ejer, Michael Farnø.

Han hører også fra sine kolleger, at de modtager opkald fra borgere, der siger, at de ender på gaden, hvis ikke de får en campingplads.

- Det sværeste er nok, at vi ikke kan hjælpe alle. Det der med at sige nej til folk, det er svært. Man kan bare mærke skuffelsen i den anden ende, og det er virkelig hårdt, siger han.

"Jeg har måttet nedjustere mine drømme"

John Petersen sætter pris på al den hjælp, han får på campingpladsen, men det var ikke lige det, han drømte om, fortæller han:

- Jeg er 63 år og lidt magelig, så jeg savner jo nogle ting, når jeg bor her. Normalt vælter jeg ud på toilettet om natten og tisser, men nu er det 100 meters hækkeløb.

Han sætter sig på bænken udenfor og hilser på en saxofonist, der netop har bevæget sig ud af sin campingvogn.

- Jeg skulle jo have siddet i mit otium et sted i Sverige med min labrador foran mine fødder og ild i pejsen. Men nu har jeg nedjusteret mine drømme. Nu vil jeg bare gerne have en lejlighed.

Men har du ikke også selv et ansvar for at få det til at løbe rundt økonomisk? Hvorfor er det statens ansvar?

- Jeg gør jo alt, hvad jeg kan for at få et job, så det kan løbe rundt. Jeg har ikke lyst til at bo i den her campingvogn resten af mit liv. Jeg savner at vågne op om morgenen, og der er lunt og godt, siger John Petersen og fortsætter:

- Så hvis nogen kan bruge en ældre it-system-udvikler, så bare sig til. Det mener jeg virkelig.

_