Ellemann sendte en rørende hyldest til sin far – og tre andre øjeblikke fra statsministerdebatten

Der blev både plads til ophedede og til eftertænksomme øjeblikke, da Frederiksen, Pape og Ellemann søndag aften debatterede.

Søndag aften mødtes Danmarks tre statsministerkandidater til en halvanden time lang debat på TV 2.

Her debatterede de emnerne: lederskab, stigende priser, skat, sundhed og klima.

Debatten bød på politiske uenigheder på tværs, som du kan se et længere sammenklip af i videoen herover.

Men debatten bød også på fire øjeblikke, som muligvis vil have indprentet sig på seernes nethinde af andre årsager. Dem har vi samlet her.

Første øjeblik kom, da Venstres statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, i præsentationen af sig selv, kom med lidt personlig selvkritik.

Jakob Ellemann-Jensen taler om arrogance

Video: Frederik Plesner

Da partilederne blev bedt om at præsentere sig selv, adresserede Ellemann, at mange vælgere muligvis synes, at han er arrogant. Han forstår godt årsagen, sagde han.

- Jeg ved godt, at jeg kan virke lidt stiv i betrækket. Det gør jeg, når jeg gør mig umage, og når jeg er koncentreret, og det gør jeg nok også nu, sagde han og fortsatte:

- Man kan ikke lave om på, hvem man er, men I skal vide, at jeg er opmærksom på det. For jeg ved godt, at det ikke kun er politikken, I stemmer på – det er også personen bag.

Pape siger undskyld til Grønland

Søren Pape mener, at Mette Frederiksen bør sige undskyld. Han kigger selv direkte i kameraet og siger: - Jeg kan godt sige undskyld. Undskyld til grønlændere, fordi jeg sagde noget meget firkantet. Video: TV 2 NEWS

Et andet øjeblik opstod, da den konservative formand Søren Pape Poulsen pludselig kiggede ind i kameraet og adresserede sine seneste udtalelser om Grønland og dets befolkning.

- Jeg vil gerne kigge ind i kameraet nu, og så vil jeg sige, at jeg kan godt indrømme fejl.

- Undskyld til Grønland og grønlændere, fordi jeg sagde noget meget firkantet, det burde jeg ikke have gjort.

Så vendte han sig mod Socialdemokratiets formand:

- Mette Frederiksen, kameraet er dér, værsgo at sige undskyld til de minkavlere, der har mistet hele deres erhverv og hele liv, og til skatteyderne, der har tabt 19 milliarder kroner.

Herefter svarede Mette Frederiksen, at hun allerede havde sagt undskyld til minkavlerne for håndteringen af minksagen, men at det ikke var en fejl at minkene skulle slås ned.

Frem og tilbage mellem Pape og Frederiksen

Nu diskuterer Mette Frederiksen og Søren Pape Poulsen. Video: TV 2 NEWS

Senere i debatten kom de to partiformand igen i infight. Denne gang gik Mette Frederiksen til angreb mod Det Konservative Folkepartis økonomiske plan.

- Jeg skal ikke på noget tidspunkt i valgkampen tale på vegne af sosu’er og sygeplejersker, men jeg tror alligevel, at tanken om, at du vil spare i velfærdssamfundet for at give dem en skattelettelse, så de skal løbe endnu hurtigere, fordi der er færre kolleger. Det er virkelig en dårlig byttehandel.

Herefter fulgte en rap ordveksling.

Pape: - Men det er usandt, jeg vil ikke spare i velfærdssamfundet.

Frederiksen: - Jo, det vil du.

Pape: - Det må du dokumentere.

Frederiksen - Det gør din egen plan faktisk.

Pape: - Nej.

Frederiksen: - Jo. Din egen plan fortæller meget klart, at der skal gives meget store skattelettelser. Der skal være store besparelser i velfærdssamfundet.

Pape: - Nej.

Ellemanns sang til far

Jakob Ellemann-Jensen (V): 'What a wonderful world' - Den, tror jeg, min far gerne ville høre. Og valgdagen (1. november) er hans fødselsdag, siger han. Søren Pape Poulsen (K): 'Mr. Swing King ' - Det er glad musik. Mette Frederiksen (S): 'De første kærester på månen' Video: TV 2 NEWS

Som en allersidste opgave blev statsministerkandidaterne bedt om at vælge en sang, de ville sætte på i bilen på vej hjem, hvis de skulle blive statsministre på valgaftenen.

Her valgte Jakob Ellemann-Jensen (V) sagen ’What a wonderful world’ af Louis Armstrong. Samme sang, som hans nu afdøde far, Uffe Ellemann-Jensen, sluttede sit livs allersidste interview af med at synge i TV 2-programmet ’Det sidste ord’.

- Den tror jeg, min far gerne ville høre. Og valgdagen, det er hans fødselsdag, lød forklaringen fra Venstre-formanden.

.