Folketingsvalg 2022

Venstre fremlægger klimaplan til 60 milliarder – vil finansiere ved at sælge en del af Ørsted

Venstre har fremlagt grøn 2030-plan med forslag om mere havvind og skov, grønt håndværkerfradrag og forskningsfradrag.

Venstre foreslår at sælge en del af Ørsted – nærmere bestemt statens andel af den internationale havvindmølleforretning.

Det er en del af finansieringen til partiets såkaldte grønne 2030-plan.

Venstre vil ikke sælge Ørsteds danske kraftværker. De skal beholdes under statsligt ejerskab.

Ørsted er gået fra at være en fossil ælling i den danske andedam til at være en flot svane med globale vindmøllevinger

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Salget af statens andel af den internationale havvindmølleforretning berører dermed ikke kritisk infrastruktur, lyder det i Venstres udspil.

- Tiden er løbet fra et statsligt ejerskab af denne store del af selskabet, siger Venstres formand og statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen.

- I klimapolitikken skal man måles på sin vilje til at prioritere og ikke bare gode intentioner og hensigtserklæringer. Derfor er det for mig en svær, men rigtig prioritering at sælge ud af statens andel af Ørsted.

Med salget af en del af Ørsted vil Venstre bruge 60 milliarder kroner, som partiet vil investere i klimaet og naturen.

Det er tæt på det mest vanvittige, jeg har hørt længe

Pia Olsen Dyhr, formand for SF

Venstres klimaudspil indeholder følgende hovedpunkter:

1. Grøn omstilling af danskernes boliger

Venstre foreslår blandt andet at indføre et grønt håndværkerfradrag, så danskerne kan energioptimere deres hjem.

- På længere sigt er det jo det bedste, vi kan gøre for danskernes privatøkonomi, og samtidig bringer det os længere væk fra afhængigheden af lande, der vil os det ondt, siger Sophie Løhde (V).

Venstre vil øremærke 2,5 milliarder til at genindføre det grønne håndværkerfradrag, der ellers blev skrottet med finansloven for i år.

Man skal for eksempel kunne få tilskud til at energirenovere huset med nye vinduer, nye cirkulationspumper eller mere isolering.

2. Mere vedvarende energi

Venstre vil afsætte syv milliarder kroner til mere vedvarende energi blandt andet i form af mere havvind, solceller og biogas.

Danmark bør sigte efter at indfri det store potentiale, der er for havvind i Danmark, mener Venstre, som derfor vil afsætte midler til at få udbygningen af havvindmølleparker hurtigere i gang.

Venstre vil også afsætte finansiering til udviklingen af grønne brændsler gennem den såkaldte power-to-x-teknologi, der kan omdanne energi til eksempelvis brint eller andet grønt brændstof, der kan bruges i for eksempel fly og skibe.

3. Mindre naturgas

Hvis det står til Venstre, skal vi senest i 2027 være uafhængige af naturgas. Derfor skal produktionen af biogas op i gear.

Venstre vil også skubbe på udskiftningen af naturgas. Dels så det bliver billigere for boligejere at skifte gasfyret ud med en varmepumpe, og dels ved at sætte penge af til at rulle fjernvarmen hurtigere ud i Danmark.

Venstre vil også øge den såkaldte afkoblingspulje markant, så de husejere, der i dag er på gasnettet, kan få dækket udgifterne – et afkoblingsgebyr på cirka 8000 kroner – til at afkoble sig fra gasnettet.

4. Flere ladestandere

Venstre vil afsætte en milliard til at bygge flere ladestandere, så antallet følger med udviklingen i elbiler i Danmark.

5. Renere drikkevand, mere natur og skov

Otte milliarder skal ifølge Venstre afsættes til blandt andet en stærkere indsats for at håndtere og oprense forurening og beskytte vores drikkevand.

Der skal sættes ind over for plastic i naturen, et mere bæredygtigt havmiljø, yderligere skovrejsning og gøre det attraktivt for kommuner at bevare den lokale natur og biodiversitet.

- Vi mener, at det er vigtigt at sætte ind her, hvis vi fremover vil have en natur, der er i fremgang og ikke i tilbagegang, siger Jacob Jensen (V).

Venstre vil rejse ny skov for fire milliarder kroner.

Skovrejsningen kan ske ved tilskud til skovrejsning, eller ved at staten opkøber arealer til skovrejsning.

6. Forskningsfradrag

Partiet vil bruge syv milliarder kroner frem mod 2030 på et såkaldt grønt forsknings- og udviklingsfradrag på 150 procent til danske virksomheder.

Det skal ifølge partiet bidrage til at skabe grønne erhvervsløsninger og sikre, at fremtidens grønne arbejdspladser forbliver i Danmark.

- Vi er klar til at investere i, at Danmark bliver hotspot for at udvikle nye grønne løsninger, siger Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, og kalder det "århundredets grønne erhvervsmulighed".

Målet er, at Danmark skal være klimaneutral i 2050.

Ørsted-salg skal finansiere det grønne gilde

Selvom forslaget om at sælge en del af Ørsted lyder kontroversielt, forsikrer Venstre, at det ikke vil blive et "hovedløst salg", som Troels Lund Poulsen, partiets finansordfører, formulerer det.

Afhængig af aktiekurserne vil frasalget, som Venstre foreslår, give over 100 milliarder kroner.

De penge, der ikke skal indgå i den grønne plan, vil Venstre bruge til at afdrage på statens gæld.

- Ørsted er gået fra at være en fossil ælling i den danske andedam til at være en flot svane med globale vindmøllevinger kloden rundt, siger Jakob Ellemann og pointerer, at planen ikke "gør det dyrere at være dansker i en tid, hvor priserne på alt bare stiger og stiger".

Han mener, at man sagtens kan sikre sig, at et frasalg af en del af Ørsted kan gøres uden risiko for at true den danske forsyningssikkerhed.

Klart nej tak

Forslaget om at sælge statens ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning har allerede fået de andre partier på stikkerne.

- Klart nej tak herfra, lyder det fra Jakob Engel-Schmidt, der er spidskandidat for Moderaterne og tidligere Folketingsmedlem.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kalder det "tæt på det mest vanvittige, jeg har hørt længe".

- Ørsted har været drivende i den grønne omstilling, blandt andet fordi staten har været hovedaktionær. Og i en usikker verden skal vi holde afgørende energiinfrastruktur i sikre hænder, nemlig alle danskeres. Så nej herfra, skriver hun på Twitter.