Folketingsvalg 2022

Markante krav til landbruget er nødvendigt, hvis SF skal støtte ny regering

SF-formand Pia Olsen Dyhr vil fra en ny regering have sikkerhed for klimamålet og mere ambitiøse mål for CO₂-neutralitet.

SF kommer ikke til at støtte en regering efter valget, hvis klimapolitikken er vissengrøn, lyder meldingen fra partiet tre dage inde i valgkampen.

SF-formanden, Pia Olsen Dyhr, vil fra en ny regering i stedet have sikkerhed for klimamålet og mere ambitiøse mål for CO₂-neutralitet senest i 2040.

Og det kræver markante reduktioner fra landbruget, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2:

- SF kommer ikke til at skrive under på et regeringsgrundlag, uden at CO₂-ambitionerne for landbruget er med. Det nytter ikke noget, at vi igen og igen har høje ambitioner på industriens vegne, på husholdningers vegne og på hele Danmarks vegne, men at landbruget slipper fri.

Flere krav og mindre areal til husdyrbrug betyder færre husdyr

Konkret kræver SF en fordobling af de allerede aftalte reduktioner af CO₂ på cirka fem tons frem mod 2030. Altså en reduktion på ni til ti tons.

For at nå målene lægger partiet op til syv punkter. Udover CO₂-afgift på landbruget gælder det blandt andet flere krav til husdyrbrug og mindre areal, der vil betyde færre husdyr.

På listen er også, at lavbundsjorde skal tages ud af drift.

Metanbøvser fra kvæg skal desuden begrænses gennem brug af tilsætningsstoffer i foder, og så skal marker ifølge SF i højere grad dyrkes med brug af mindre selvkørende maskiner og droner.

Spørger man danskerne, er klimapolitikken ikke uden betydning i den verserende valgkamp. Tværtimod. 23 procent svarer således i seneste Megafon-måling, at miljø og klima – sammen med hospitaler og sundhed samt økonomi – danner toptre over vigtigste tema for danskerne.

Venstre præsenterer fredag sit nye, grønne udspil, som, partiet mener, skal danne bund for den grønne omstilling i Danmark.