Folketingsvalg 2022

Liberal Alliance vil straffe kommuner, der udsætter borgere for "urimeligt lange" ventetider, i nyt udspil

Liberal Alliance har tre krav til en fremtidig regering. Ét af dem går på at styrke retssikkerheden i Danmark – især over for socialt udsatte borgere.

De danske kommuner skal betale en bod til borgerne, hvis kommunerne groft tilsidesætter deres pligter over for socialt udsatte.

Sådan lyder forslaget fra Liberal Alliance (LA) i deres nye retssikkerhedsudspil.

Ifølge partiet er sagsbehandlingstiderne i kommunerne ofte alt for lange, og det går især udover de svageste borgere i samfundet.

- Jeg synes, at noget af det mest ulykkelige i det her land er, at retssikkerheden for socialt udsatte og borgere med handicap er stærkt udfordret, siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, til TV 2.

Liberal Alliance ønsker derfor at straffe kommunerne med bøder på mellem 10.000 og 50.000 kroner, hvis de udsætter borgere for "urimeligt lange" ventetider. Vanopslagh kommer dog ikke nærmere ind på, hvor lang tid der skal gå, før han mener, at en bøde bør udstedes.

I alt for mange år er der blevet filet på borgernes retssikkerhed

Alex Vanopslagh, leder af Liberal Alliance

Flere muskler til Ankestyrelsen

For at håndhæve, at landets 98 kommuner yder det samme serviceniveau over for alle borgere, foreslår Liberal Alliance, at kommunerne skal forpligtes til at måle og offentliggøre deres reelle sagsbehandlingstider.

- Jeg hører så ofte – for eksempel fra forældre, der har børn med handicap – at det, de lovmæssigt har ret til, det er en kamp at få det fra kommunens side, fortæller Alex Vanopslagh og tilføjer:

- Selv når Ankestyrelsen siger, at her er der sket noget ulovligt, kommunen har ikke givet den hjælp, de skal, så er der ikke de store konsekvenser.

Hvorfor er det nødvendigt med endnu en instans, er det ikke bare med til at skabe mere bureaukrati, som I jo egentlig er imod?

- Det er jo ikke endnu en instans. Det er at give flere muskler og kræfter og beføjelser til Ankestyrelsen. Jeg har ikke noget imod at skabe mere bureaukrati så at sige, hvis det er bureaukrati, der sikrer, at retssikkerheden bliver forbedret for socialt udsatte borgere.

Vil rulle ændringer tilbage i offentlighedsloven

Udover at styrke retssikkerheden for socialt udsatte vil Liberal Alliance med det nye retssikkerhedsudspil også kigge nærmere på offentlighedsloven.

Det er hovedreglen, at du skal vente i evigheder på at få en aktindsigt

Alex Vanopslagh, leder af Liberal Alliance

Partiet vil blandt andet have gjort op med den såkaldte ministerbetjeningsregel i loven, der gør det sværere at få indsigt i den siddende regerings beslutninger.

- I alt for mange år er der blevet filet på borgernes retssikkerhed, og jeg synes, det er gået særlig galt under Mette Frederiksen, lyder det fra partiformanden.

Det er ikke kun kommunerne, der står til straf, hvis de ikke lever op til Liberal Alliances fremlagte forslag.

Også de offentlige myndigheder skal straffes, hvis de for eksempel nægter at udlevere en aktindsigt.

Det vil Liberal Alliance ændre i offentlighedsloven

Det er tre paragraffer i offentlighedsloven, som Liberal Alliance vil have ændret på.

  • Paragraf 22: Blokerer for offentlighedens adgang til ministre og embedsmænds kalendere.
  • Paragraf 24: Blokerer for offentlighedens indsigt i dokumenter, der udveksles på et tidspunkt, hvor det har betydning for rådgivning af en minister.
  • Paragraf 27: Blokerer for offentlighedens indsigt i dokumenter udvekslet mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer.

Kilde: Liberal Alliance, Retsinformation.dk

Og det skal være til et såkaldt Offentlighedsnævn, at borgere og journalister skal henvende deres klager, hvis de får afslag på aktindsigtanmodninger eller de lovfastsatte tidsfrister bliver overskredet.

- Hvis man ser alene på den her valgperiode, så er andelen af aktindsigter i statsministeriet, hvor tidsfristen bliver overskredet, steget fra 36 procent til 88 procent. Det er hovedreglen, at du skal vente i evigheder på at få en aktindsigt, siger Alex Vanopslagh.

Krav til en fremtidig regering

Udspillet, der er blevet offentliggjort på valgkampens dag tre, har en afgørende betydning for, hvilken fremtidig regering Liberal Alliance kommer til at støtte efter folketingsvalget.

For udover at få indført en lavere skat og sikre danskerne et mere frit valg, hvad angår den offentlige sektor, kommer partiet ikke til at lægge stemmer til en blå regering, hvis ikke partierne forpligter hinanden til at styrke retssikkerheden.

- Man behøver ikke vælge LA's konkrete løsninger, men det skal gå i den rigtige retning i forhold til mere åbenhed og bedre retssikkerhed, og hvis det ikke gør det, kunne vi jo ligeså godt melde os ind i et rødt parti, understreger Alex Vanopslagh.

Men hvad så hvis ikke de to statsministerkandidater i den blå blok vil honorere de her krav? Hvem stemmer I så på?

- Jamen jeg synes da, I skal ringe til Søren Pape og Jakob Ellemann og sige: Synes I ikke, at det er en god idé at styrke retssikkerheden for borgere og virksomheder i det her land og sikre mere åbenhed i folkestyret? Så, tror jeg, de vil sige: Det skal vi nok finde ud af.