Folketingsvalg 2022

Grønlands landsstyreformand håber ikke, at Pape blive statsminister

Søren Pape Poulsen begrunder sine udtalelser om Grønland med, at landet har alvorlige problemer med seksuelt misbrug, incest og alkoholmisbrug.

Under Folketingets åbningsdebat torsdag blev den konservative formand Søren Pape Poulsen anklaget af Ajaa Chemnitz fra det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit, for at have sagt, at ”Grønland er Afrika på is”.

Det kunne den konservative formand ikke huske at have sagt og ville gerne se dokumentation for det.

Fredag kan Pape stadig ikke huske ordene ”falde på den måde”, men indrømmer over for Ekstra Bladet, at ”det godt kan ske, jeg har fået formuleret det”.

- Og det har jeg jo gjort, fordi på visse stræk, der mener jeg faktisk, at Grønland er at sammenligne med et udviklingsland, lyder det fra formanden.

Pape begrunder sin udmelding med, at landet har alvorlige problemer med seksuelt misbrug, incest og alkoholmisbrug.

Kan ikke se et frugtbart samarbejde

Grønlands landsstyrerformand, Múte B. Egede, kaster sig nu ind i valgkampen og kalder Papes kommentarer for "direkte respektløse".

- Jeg håber ikke, han bliver statsminister med de holdninger, han har til Grønland. Jeg kan ikke se, at et frugtbart samarbejde kan køre, hvis man har den grundholdning, siger han til Ekstra Bladet

Pape fortæller til Ekstra Bladet, at han fortryder den præcise formulering, han er beskyldt for at have brugt.

Han understreger dog, at han ikke fortryder meningen bag ordene, da Danmark ikke kan "lukke øjnene" for det, der foregår i Rigsfællesskabet.

- Jeg kan godt forstå, at man lige i nuet kan blive sure eller fornærmede. Det må man gerne, men så synes jeg, vi skal skynde os og vende blikket mod de reelle problemer, siger han.