Folketingsvalg 2022

Efter 13 timer med angreb og beskyldninger gik Mette Frederiksen på talerstolen med tre erkendelser

De blå partier havde ét spørgsmål, de gerne ville have besvaret. Men selv efter 14 timers debat og utallige forsøg kom de det ikke meget nærmere.

Der blev traditionen tro både grinet og grillet, da der torsdag var indkaldt til åbningsdebat i Folketinget.

Denne gang udspillede debatten sig på valgkampens dag to, hvilket gav den et tydeligt præg.

Enkelte partiledere valgte helt at skrotte debatten for i stedet at føre valgkamp ude i landet, mens andre omvendt brugte den livetransmitterede taletid på selvsamme.

Omtrent 14 timer tog det, før folketingsmedlemmerne atter var spredt for alle vinde. Med kursen sat mod valgkredse, kampagnebusser og pressemøder.

TV 2 har herunder samlet debattens mest seværdige øjeblikke.

Åbne forhold og 'Gift ved første blik'

Vi starter i det muntre hjørne.

Statsminister Mette Frederiksens bejleri til de blå partier var naturligt et tilbagevendende tema, og i en debat mellem Mai Villadsen (Ø) og Thomas Danielsen (V) blev det af sidstnævnte udlagt sådan, at Enhedslisten og Socialdemokratiet lever i et "åbent forhold".

- Man kan jo se, at statsministeren lægger an på stort set alle partier her i Folketinget, og tilsyneladende er det fint nok, hvis bare hun kommer hjem i rød blok igen efter valget. Eller hvordan har Enhedslisten det med det åbne forhold, som Enhedslisten er en del af? spurgte en storsmilende Thomas Danielsen.

- Jamen, i Enhedslisten kan vi både lide åbne forhold, regnbuefamilier, gifte folk og så meget andet, svarede Mai Villadsen og fortsatte:

- Enhedslisten ser det som en kæmpe fejl at ønske at gå i regering med Venstre. Man skulle næsten tro, at Socialdemokratiet havde begivet sig ud i 'Gift ved første blik', for det er overraskende at måtte ønske at danne regering med nogen, der har den politik, som I har.

Mai Villadsen blev afløst af Søren Pape Poulsen (K), som indledte med at sige, at han næsten var fristet til at fortsætte ned ad parforholdssporet – men også kun næsten.

Messerschmidt i rørende tale

I talen, som bliver rost af de andre folketingsmedlemmer, siger Morten Messerschmidt, at politikerne skal lade være med at "stille ældre mennesker en ældrelov i udsigt, hvis man ikke har planer om at lave den". Video: TV 2 NEWS

Mens Danielsen og Villadsen fik salen til at grine, fik DF's formand, Morten Messerschmidt, de alvorlige miner frem.

Det skete, da han holdt en meget personlig tale om sit eget møde med sundhedssystemet.

Han fortalte blandt andet, hvordan han og kæresten Dot Wessmann bor i en slags familiekollektiv sammen med hans svigermor, Lillian, for at kunne hjælpe hende.

For en måned siden blev svigermoren syg og indlagt, og hun fik en fantastisk behandling af "dedikerede og søde medarbejdere" på Gentofte Hospital. Men da den 90-årige efterfølgende blev overført til pleje i sin egen lejlighed, gik det galt.

Lillian blev overladt til sig selv, fortalte Messerschmidt. Hun havde brug for hjælp og fik den ikke.

- Jeg siger ikke det her for at klandre de hårdtarbejdende, søde medarbejdere, understregede DF-formanden og fortsatte:

- Men jeg må bare sige, at med en fod i hver lejr, Christiansborg og de pårørende, begynder jeg at tvivle på, om det politiske system virker.

Koordineret angreb

Ét emne stjal tidligt dagsordenen ved Folketingets åbningsdebat: Mette Frederiksens håndtering af minksagen. Dagens første taler og Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, havde knap afsluttet sin tale, før det første spørgsmål om emnet kom. - Har statsministeren begået fejl i minkskandalen - ja eller nej?, spurgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Video: TV 2 NEWS

Ét spørgsmål i debatten gik igen og igen. Og så igen.

For vi skulle ikke langt ud på dagen, før det stod klart, at de blå ordførere var sendt i byen med en plan.

Gang på gang blev politisk ordfører Rasmus Stoklund (S) spurgt, om statsminister Mette Frederiksen (S) begik fejl under minksagen. Et spørgsmål, som han tidligere har svaret direkte nej til.

Denne gang fik de blå ordførere dog hverken et ja eller nej ud af ham.

Til gengæld konstaterede han på et tidspunkt, at man næsten skulle tro, at han var med i 'Debatten' med Clement Kjersgaard. Netop DR-værten stillede da også aftenen før valgudskrivelsen finansminister Nicolai Wammen (S) samme spørgsmål syv gange uden at få svar.

Men hvad sagde statsministeren selv?

Mette Frederiksen erkendte fejl og modsagde kommission

Socialdemokratiet er dagen igennem blev mødt med en byge af spørgsmål fra oppositionen om, hvorvidt Mette Frederiksen har begået fejl i minksagen. Det berører hun nu ved at opremse de fejl, hun mener, at hun har begået. Video: TV 2 NEWS

Da debatten nærmede sig sin 13. time, var det statsminister Mette Frederiksens tur til at træde op på talerstolen.

Om det var bygen af spørgsmål fra de blå partier, der gjorde det, vides ikke. Men om ikke andet benyttede hun lejligheden til at erkende, at hun har begået fejl under håndteringen af coronakrisen.

For ja, det var en fejl, da hun sagde, at hverdagen aldrig ville blive den samme igen.

Og ja, det var en fejl, da hun på et pressemøde sagde ordene: "Lev med det".

Det var også en fejl, at danskerne ikke fik bedre mulighed for at tage afsked med deres nærmeste.

Til gengæld var det ikke en fejl, at minkene blev slået ihjel, lød det. Og således kunne de blå partiers spørgsmål om netop statsministerens rolle i minksagen fortsætte.

Det fik på et tidspunkt Mette Frederiksen til at erklære sig direkte uenig i den del af Minkkommissionens beretning, der konkluderer, at hun bærer ansvaret for en "forceret proces" under minksagen.

Skideballe til Pape

Video: TV 2 Danmark

Lad os slutte med en skideballe.

For da Ajaa Chemnitz fra grønlandske Inuit Ataqatigiit fik mulighed for at stille den konservative Søren Pape Poulsen spørgsmål, havde det mere karakter af en opsang.

Den konservative formand havde nemlig ifølge Chemnitz udtalt, at "Grønland er Afrika på is".

- Hvis jeg har sagt det, vil jeg gerne se det dokumenteret for at være helt sikker, lød det fra Pape, som tilføjede:

- Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg har sagt, at jeg holder meget af Grønland og vores rigsfællesskab. Og vi skal ville hinanden det godt. Men vi skal jo heller ikke negligere, at der er og har været nogle udfordringer.

Ajaa Chemnitz kaldte svaret "meget respektløst for Grønland og det grønlandske folk" og mindede den konservative statsministerkandidat om, at man skal tale ordentligt om og til hinanden.

Angst og brudte valgløfter

Det var selvsagt langt fra alt fra den lange debat, der var interessant.

For blot at nævne et par enkelte ekstra nedslag fik Lars Løkke Rasmussen (M) kritiseret Mette Frederiksen for at være "hundeangst" for Inger Støjberg (Æ), mens han beskyldte Søren Pape Poulsen (K) for at kassere sine valgløfter, før valget overhovedet var udskrevet.

Anderledes forsonende var den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, som til Mette Frederiksen sagde, at de to partier har "nogle skår at klinke":

- Her har I vores håndsrækning til mere og bredere samarbejde. Til flere fælles løsninger. Jeg tror, at vi får brug for hinanden.

I den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 på valgudskrivelsesdagen havde rød blok en kneben føring. Men ingen af de tre statsministerkandidater kan ifølge målingen sætte sig i spidsen for en regering uden Lars Løkke Rasmussens opbakning.

Du kan også følge folketingsvalget på TV 2 PLAY