Folketingsvalg 2022

Én ting var bemærkelsesværdigt ved partilederdebatten, siger analytiker

Mette Frederiksen (S) er på én og samme tid både Socialdemokratiets stærkeste og svageste kort i valgkampen.

Der blev ikke nævnt mange ord om minksagen og magtfuldkommenhed, da partilederne mødtes til valgkampens første debat onsdag aften.

De seneste uger har de borgerlige partier ellers ved flere lejligheder mindet danskerne om, at de mener, Mette Frederiksen er magtfuldkommen.

Men den kritik var fraværende, og det er meget bemærkelsesværdigt, mener TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren.

- Det er slet ikke et tema i partilederdebatten eller i valgkampens første dag generelt, siger han.

Hele årsagen til valget

Jesper Vestergren peger på, at netop minkkommissionens rapport og kritikken af Mette Frederiksen (S) er hele årsagen til, at Radikale Venstre har mistet tilliden til regeringen og krævet, at valget skal afholdes nu.

Derfor kunne man også forvente, at det ville fylde meget mere.

- De borgerlige vil jo gøre alt, hvad de kan for, at valgkampen kommer til at handle om Mette Frederiksen, for hun er ansigtet på det, de mener er galt med regeringen, siger han.

Han henviser til, hvordan hun har forvaltet magten, og at man i forbindelse med aflivningen af alle mink ikke sikrede, at lovgrundlaget var på plads. I forbindelse med minkkommissionens beretning blev det konkluderet, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt i forløbet".

Mette Frederiksen fik også hård kritik af kommissionen for at vildlede groft på pressemødet 4. november 2020, men der blev lagt til grund, at hun ikke vidste, at der ikke var lovgrundlag for at kræve de mange millioner mink aflivet.

Og netop de ting har de borgerlige partier en interesse i, at vælgerne ikke glemmer, siger Jesper Vestergren.

- Derfor er det også overraskende, at de ikke bruger mere tid på at minde danskerne om det, de synes er galt med regeringen, og den måde, Mette Frederiksen er statsminister og forvalter magten på.

Både det stærkeste og svageste kort

Mette Frederiksen og socialdemokratiet derimod vil gøre alt for at undgå, at der tales om kritikken af hendes regeringsførelse.

Men det bliver sat på prøve, når netop hendes person er "det stærkeste og det svageste kort for regeringen" på én og samme tid.

- Socialdemokratiet vil gerne selv gøre det til et valg om Mette Frederiksen, fordi de mener, at man med hende får en sikker hånd på rattet, der kan føre Danmark sikkert igennem kriser, forklarer han.

Derfor giver det mening at etablere fortællingen om, at Mette Frederiksen som statsminister, er den, der har ført Danmark sikkert gennem krisen. Først coronakrisen, så krigen i Ukraine og nu de stigende priser og energikrisen.

Men den fortælling har også sine bagsider, siger analytikeren.

- Hun er vant til at håndtere store kriser, men på den anden side er det også en kæmpe svaghed, fordi minksagen klæber til hende, og hun ikke kan gøre sig fri fra den.

Vil tage brodden af kritikken

Mette Frederiksen (S) smed ellers en regulær bombe på valgkampens allerførste dag, da hun gik ud med budskabet om, at Socialdemokratiet går til valg på en bred regering med partier fra begge sider af det politiske Danmark.

Men netop det er igen noget, der kan fungere som en undvigelse af den kritik, der kan komme af hendes person. Ifølge Jesper Vestergren forsøger hun at tage broden af kritikken ved at indbyde til bredt samarbejde over midten.

- For det er svært for de blå partier at anklage hende for at være magtfuldkommen, når hun samtidig tilbyder dem en plads i regeringen. Så hun forsøger at sætte dem skakmat, siger han.

Idéen om det brede regeringssamarbejde blev dog med det samme afvist af både Det Konservative Folkepartis Søren Pape Poulsen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen.