Alternativets dilemma: Skal vi prioritere klimaet eller de høje energiregninger?

Alternativets leder vil stadig vente og se, om der dukker mere attraktive statsministerkandidater op end Mette Frederiksen (S).

Politik handler som bekendt om at træffe valg, og i disse dage har det medført et dilemma for Alternativet.

For hvad vil et grønt klimaparti prioritere, når priserne stiger, energikrisen kradser, og mange af løsningerne kan resultere i øgede CO2-udledninger nu og her?

Det gav partiets leder, Franciska Rosenkilde, sit bud på, da hun torsdag aften var første gæst i programrækken ’Partilederne LIVE’ på TV 2, som gennem valgkampen vil byde alle 14 partiledere indenfor til en snak om deres politik.

Torsdag blev programmet beværtet af Troels Mylenberg og Janni Pedersen, der stillede Franciska Rosenkilde følgende spørgsmål:

Hvad kommer først i den nuværende situation: Klimaet eller dem, der har svært ved at betale regningerne?

- Det skal gå hånd i hånd.

Kriserne står i kø, hvis vi ikke tager hånd om den store krise

Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet

Hvad betyder det?

- Det betyder, at lige nu er der en forsyningskrise, måske især på sigt. Det er jo også, fordi vi har været alt for langsomme med den grønne omstilling. Vi har været afhængige af gas alt for længe. Det er simpelthen et chok, kan man sige, for nogle. For nogle andre er det ikke så stort et chok.

- Den krise er vi nødt til at forholde os til, men det må ikke gå ud over klimakrisen, for det er en endnu større krise. Og kriserne står i kø, hvis vi ikke tager hånd om den store krise, så det skal gå hånd i hånd, lød svaret fra Alternativets leder.

Vinterpakke vs. klima

I september indgik Alternativet sammen med en række af Folketingets partier en aftale om en såkaldt vinterpakke, der skal hjælpe danskerne med at kunne betale deres regninger vinteren over.

Pakken indeholdt blandt andet en sænkning af el-afgiften.

Kritikken har lydt, at det kan betyde, at folk vil bruge mere el. Går det ikke direkte mod dét, I gerne vil?

- Det er en helt særlig akut situation i Danmark med voldsomme prisstigninger. Vi kan ikke være i en situation, hvor folk går fra hus og hjem. Det er bestemt heller ikke godt for den grønne omstilling, sagde Franciska Rosenkilde og tilføjede:

- Prisen er stadig høj, selvom vi sætter den ned.

Hvem peger Å på?

Mette Frederiksen har åbnet for, at vi skal bruge mere gas og kul de næste år for at komme gennem energikrisen. Er du villig til det?

- Nej, det er jeg bestemt ikke, det er den helt forkerte vej at gå. Som sagt har vi et år til vinteren 2023-24, hvor der kan være forsyningsknaphed. Og der skal vi finde bæredygtige løsninger. Det andet er at gå i den fuldstændig forkerte retning.

- Vi har tre år til at knække CO2-koden, hvis vi skal holde os inden for Paris-aftalen. Så det bliver ikke med vores stemmer.

Vil I gøre Mette Frederiksen – hende, der vil bruge noget mere olie, gas og kul – til statsminister?

- Det vil tiden vise, vi ønsker at bakke op om den mest grønne og bæredygtige statsministerkandidat, der melder sig på banen.

Hvem er det lige nu?

- Det bliver i hvert fald ikke nogen fra blå blok, tydeligvis. Så vi må se på den rød-grønnefløj, om der skulle komme nogle andre i spil, afsluttede Franciska Rosenkilde interviewet.

Du kan se hele programmet på TV 2 PLAY lige her.