Folketingsvalg 2022

VALGDØGNET: Hvad skete der på valgkampens første dag?

Valget er udskrevet, og den første tone er slået an: Skal Danmark have en regering hen over midten?

Så kom dagen, hvor folketingsvalget blev udskrevet. Valgdatoen bliver 1. november, har statsminister Mette Frederiksen (S) bestemt, og det betyder, at du "kun" skal sove 27 gange, inden der er valg.

Nu venter næsten en måned med valgkampsnyheder til overflod, og for at du kan bevare overblikket, giver vi dig hver dag under valgkampen et sammenkog af de vigtigste nedslag fra den politiske slagmark.

Overblikket udkommer klokken 19, og vi kalder det ’Valgdøgnet’.

Velkommen til – vi starter med dagens citat, som blev leveret af statsministeren.

For det var ikke med Mette Frederiksens gode vilje, at valget skulle udskrives allerede nu. Det lod hun forstå, da hun klokken 13.00 udskrev valg fra Marienborg.

Midt i en international krise (...) er det selvfølgelig ejendommeligt med et folketingsvalg. Det er ikke desto mindre det, der er ønsket fra et flertal i Folketinget.

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Skal vi have en regering over midten?

Kort efter at Mette Frederiksen udskrev valget, leverede hun, hvad TV 2s politiske redaktør kalder ”en bombe at indlede valgkampen på”.

Socialdemokratiet går nu til valg på en bred regering med partier fra begge sider af den politiske midte – dog med hende selv som regeringsleder.

Mindre end en time gik, før både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne afviste, at de skulle indgå i en sådan regering. Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten er heller ikke vilde med idéen. Rent faktisk tror Enhedslisten ikke, at idéen har ”nogen gang på jord”, sagde politisk leder Mai Villadsen.

Anderledes positiv var modtagelsen hos Moderaternes Lars Løkke Rasmussen, mens Radikale Venstre meldte ud, at de vil gå til valg på en regering med ”både røde og blå”.

Selvom Venstre og Det Konservative Folkeparti hældte statsministerens idé ned ad brættet, opfordrede hun dem alligevel til at genoverveje deres position. Det sagde hun, da TV 2 fangede hende på torvet i Køge.

- Jeg vil opfordre dem til at genoverveje det meget hårde nej, lød det fra statsministeren. Video: TV 2 NEWS

Spørgsmålet er så, om Mette Frederiksens ønske om en bred regering kan ende med at blive til virkelighed. Det bliver meget svært, men det kan de fleste regeringsdannelser blive, lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør.

Lyn-analyse

Der er mange udlægninger af, om det overhovedet kan lade sig gøre. Hvis man skal tro Pape, Ellemann og Støjberg, kan det ikke lade sig gøre. Men lad os se efter valget. Der er mange ting oppe i luften, og der er nogle, der skal kravle ned fra nogle træer, hvis der skal dannes en regering.

Rent valgkampstaktisk formår Mette Frederiksen at sætte dagsordenen med et budskab, som rigtig mange danskere finder tiltrækkende. Det er også en måde at tage brodden ud af de borgerliges anklager om, at hun er magtfuldkommen.

Før regeringstaburetterne skal besættes, skal vælgerne først høres. Og skulle de stemme i dag, ville fordelingen af mandater se således ud ifølge en spritny måling fra Megafon foretaget for TV 2.*

Inden vi kender det endelige resultat, venter dog en lille måneds valgkamp, og en lang valgkamp kræver friske hoveder hos landets toppolitikere. Mette Frederiksen startede dagen klokken lidt i syv med spinning i Fitness World i Herlev, hvor en fotograf fra Ritzau Scanpix havde gjort hende selskab.

De næste 24 timer byder på endnu mere valgkamp.

Allerede klokken 20 i aften er der partilederdebat. Debatten orkestreres i et samarbejde mellem TV 2 og DR og kan ses direkte på både TV 2 og TV 2 PLAY.

Torsdag klokken 9 er der Folketingets åbningsdebat, som ganske givet også kommer til at dufte af valgkamp.

Senere torsdag kan du se programmet 'Partilederne LIVE', hvor Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, er gæst. Det er klokken 18.25 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Skulle du i mellemtiden sidde og savne politisk indhold, kan du sammenligne partiernes politik i vores store overblik "Det mener partierne". Og skulle det ikke være nok, har vi i dag lanceret vores kandidattest, som du finder i boksen herunder.

Vi læses ved i morgen, når 'Valgdøgnet' igen udkommer klokken 19.

*Mandatfordelingen er rettet efter udgivelse. Dansk Folkepartis mandater blev i første omgang ikke medregnet, da de ligger lige ved spærregrænsen.