Folketingsvalg 2022

Mette Frederiksen opfordrer Pape og Ellemann til at "tænke sig om en ekstra gang"

Socialdemokratiet ønsker en regering med borgerlige partier og afviser en S-SF-R-regering.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder fast i sit ønske om at danne en bred regering på trods af markante afvisninger fra både Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man afviser det så bombastisk, for jeg synes faktisk, det ville være godt for Danmark. Vi fortsætter med at mene, at det er en god idé, siger hun.

Det sker ved et såkaldt doorstep et pressemøde – på Køge Torv onsdag eftermiddag, inden statsministeren skulle dele roser ud til mulige vælgere.

Kriserne har ændret det hele

Mette Frederiksen overraskede de fleste ved at melde ud, at Socialdemokratiet går til valg med et ønske om en regering med både røde og blå partier. Det gjorde hun, samtidig med at hun onsdag udskrev folketingsvalg til afholdelse 1. november.

Vi går til valg på en bred regering, og det er det, vi går til valg på, ikke på alt muligt andet

Mette Frederiksen (S), statsminister

Ønsket blev med det samme afvist af begge statsministerkandidater i blå blok.

Statsministeren har da også tidligere selv afvist, at en regering hen over midten ville være en god idé. Men det er de mange kriser, Danmark i øjeblikket ser ind i, der har fået hende til at skifte mening, siger hun nu.

- Kriserne er så voldsomme og vil sende rystelser ind i familiernes økonomi og i økonomien i det hele taget – og mere end det, vi oplever i dag. Det synes jeg taler for endnu mere samarbejde, siger hun.

De politiske uenigheder bliver vel ikke mindre, fordi vi står i kriser?

- Nej, det gør de ikke, og vi får sikkert en valgkamp nu, hvor det er de politiske forskelle, der fylder.

Men de mange kriser skal være medvirkende til, at partier fra begge fløje bliver mere kompromissøgende, understreger hun.

- Der er ikke altid gode løsninger, men det, vi i fællesskab skal søge, er de mindst ringe. Det kræver meget politisk håndværk, men det kræver også nogle kompromiser undervejs.

Vil ikke udelukke partier

Samtidig peger hun på det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik som et eksempel på, at partierne godt kan samarbejde hen over midten.

Aftalen førte blandt andet til folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet 1. juni i år og blev indgået af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Venstre.

Det er blandt andet de partier, hun rækker ud til med sit ønske om en bred regering, understreger hun.

- Jeg har ikke lyst til at stå og udelukke, at der er partier, der kan gå med i sådan et bredt samarbejde. Jeg kigger jo blandt andet på de partier, der står bag det nationale kompromis, og vil selvfølgelig opfordre både Pape og Ellemann til at tænke over det her en ekstra gang.

Vil have borgerlige partier med

Efter valget skal en regering helst bestå af både røde og blå partier, fastholder hun.

Adspurgt, om hun vil udelukke en regering bestående af Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet, svarer hun ja.

- Jeg ser ikke for mig, at vi skal lave en regering kun med nogle få partier.

Så vil du udelukke det?

- Vi går til valg på en bred regering, og det er det, vi går til valg på, ikke på alt muligt andet, siger hun.

Kunne en regering med Moderaterne være en bred regering?

- Jeg vil blive på det, jeg har sagt: at det er en regering hen over midten og med borgerlige partier – så bred som det kan lade sig gøre. Og dermed sigter jeg ikke som udgangspunkt på, at det er to partier. Jeg synes, vi skal se, om ikke der kan komme flere med, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger samtidig, at hun ikke er villig til at indgå i en regering med en anden statsminister end sig selv.