Disse emner er de vigtigste for danskerne under valgkampen, vurderer eksperter
Emner som økonomi og energipolitik vil formentlig fylde i valgkampen, og det kan vise sig at være en fordel for både rød og blå blok.
Folketingsvalget er udskrevet, og forude venter flere uger med valgkamp og politiske debatter.
Men hvilke emner vil ligge højt på dagsordenen og optage danskerne?
Formentlig vil sundhed og økonomi fylde i valgkampen. Desuden vil energipolitik og udenrigs- og forsvarspolitik også være nogle af de emner, danskerne har fokus på.
Det vurderer Rune Stubager og Christoffer Green-Pedersen, der begge er professorer ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
- Jeg tror, vi vil have sundhed øverst, for det plejer bare at ligge højt. Og der er stadig udfordringer i sundhedssektoren, selvom det ikke har været diskuteret helt så meget den seneste måned, siger Rune Stubager.
Meget er sket siden måling
I en meningsmåling, som Megafon lavede for TV 2 og Politiken i juli, svarede 33 procent, at de anser "hospitaler og sundhed" som det vigtigste emne, når de skal sætte deres kryds.
Syv procent af de adspurgte svarede, at energipolitik er det vigtigste emne, mens økonomi med 22 procent ligger på tredjepladsen over de emner, der optager danskerne mest.
Men målingen blev lavet, før inflationen for alvor fik greb om danskernes hverdag.
Eksempelvis er temperaturerne i statslige bygninger – blandt andet skoler – skruet ned til 19 grader, og vi er havnet i en regulær energikrise, som både optager danskerne og politikerne på Christiansborg.
Derfor vurderer TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, at energipriser kommer til at præge valgkampen.
- Jeg tror, det (energipriser, red.) bliver et af valgets helt store temaer, hvis ikke det største. Samtidig er der en reel frygt for, at vi kommer til at mangle energi i løbet af vinteren, forklarer Jesper Vestergren.
Opfattelse af et presset sundhedsvæsen
Til trods for den seneste tids øgede fokus på inflation, økonomi samt sikkerheds- og energipolitik mener Rune Stubager og Christoffer Green-Pedersen begge, at "hospitaler og sundhed" stadig ville ligge øverst, hvis man lavede en måling i dag.
Helt traditionelt er sundhed nemlig et område, som optager den danske befolkning, forklarer Christoffer Green-Pedersen.
- Der var ikke noget i sommer, som gav konkret anledning til, at sundhed skulle ligge så højt, så det skyldes nok mere en underliggende opfattelse af, at sundhedsvæsenet er presset.
- Så jeg vil egentlig nok forvente, at det stadig spiller en stor rolle. Det fylder åbenbart lidt mere i folks almindelige bevidsthed, end det fylder i det løbende mediebillede, siger Christoffer Green-Pedersen.
Mangler stadig sygeplejersker
Sundhed vil ofte være en vinderdagsorden for rød blok.
Alligevel tvivler Christoffer Green-Pedersen på, hvor meget de venstreorienterede partier vil vinde på det denne gang.
- Det er ikke et stærk ejet rødt emne. Og det er et emne, der altid vil give udfordringer, for man kan altid bruge penge på sundhedsvæsenet, siger han til TV 2.
Rune Stubager påpeger, at Socialdemokratiet i 2019 gik til valg på at skaffe flere sygeplejersker – et problem, der endnu ikke er løst.
- Derfor er det ikke givet, at det er en vindersag for socialdemokraterne. Omvendt plejer de at være så langt foran på emnet, at der virkelig skal rykkes meget for, at de ikke længere er foran, så det vil være min forventning, at de røde partier vinder det emne.
Afhænger af vinkler på emnerne
En valgkamp, der handler om energipriser og økonomi, kan vise sig at være en fordel for såvel rød som blå blok, selvom de borgerlige partier traditionelt har ejerskab over emnet økonomi.
- Vælgerne har den opfattelse, at en borgerlig regering er bedst til at håndtere det, når der er problemer på det område, forklarer Rune Stubager.
Men hvem der i sidste ende vinder på emnet, afhænger i høj grad af, hvordan der bliver talt om økonomien under valgkampen, og hvordan emnet bliver vinklet.
- Generelt er det en fordel for de borgerlige partier, at der kommer et fokus på økonomisk politik og økonomiske udfordringer i bred forstand.
- Men man kunne godt forestille sig, at der også opstår diskussioner om fattigdom og svage grupper, der bliver ramt af de stigende priser, og så bliver det en ulighedsdiskussion, som kan bruges af de røde partier, siger Christoffer Green-Pedersen.
Netop de stigende priser og høje energiregninger er årsagen til, at Jesper Vestergren tror, emnerne vil ligge højest på dagsordenen.
- Generelt er priserne på fødevarer steget ganske betragteligt det seneste år. Det er både noget, som optager helt almindelige mennesker, men også noget, man er optaget af på Christiansborg, forklarer analytikeren.
Endnu en krise er en fordel for Mette Frederiksen
Han mener, at det bliver afgørende for, hvem der vinder valget, at man som statsministerkandidat har et klart og troværdigt bud på, om vi kan løse problemet og hvordan.
Og det er uanset, om statsministeren hedder Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape (K).
- Den, der vinder valget, vil formentlig være den, danskerne har største tiltro til, siger Jesper Vestergren.
Desuden pointerer han også, at indgangsvinklen spiller en stor rolle i forhold til valgets udfald.
Bliver økonomi indgangsvinklen, kan det blive de borgerliges emne. Anskuer man den nuværende situation som endnu en krise, kan det blive en fordel for Mette Frederiksen.
- Det skyldes, at hun under coronakrisen og krisehåndteringen af krigen i Ukraine har vist, at hun ikke er bange for at tage styringen og lede landet igennem kriser, lyder det fra Jesper Vestergren.