Politik

Der er kun ét godt argument for, at Mette F. skal ignorere den radikale trussel, siger kommentatorer

Ifølge to politiske kommentatorer har Radikale Venstre væltet regeringen i slowmotion de sidste måneder.

Valgtrommerne buldrer for fuldt tryk, for der er stærke indikationer på, at valget bliver udskrevet onsdag.

- Tampen brænder, svarede Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag aften under et længere interview med DR blev spurgt, om hun trykker på valgknappen onsdag.

Hvis hun får lov til at være statsminister nogle måneder mere, vil hun stå stærkere

Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget

Hvis ikke folketingsvalget bliver udskrevet onsdag, vil Radikale Venstre vælte regeringen. Sådan har det lydt talrige gange fra støttepartiets formand, Sofie Carsten Nielsen – senest da TV 2 mødte hende under Folketingets åbning tirsdag.

- Vi har forberedt os på det hele, sagde Sofie Carsten Nielsen, som tilføjede, at partiet har et færdigformuleret mistillidsvotum liggende klar.

Forud for Mette Frederiksens beslutning om enten at udskrive valg eller lade regeringen vælte af et mistillidsvotum er utvivlsomt gået mange tanker. Men hvilke fordele og ulemper er der ved de to muligheder, som statsministeren har stået over for?

Det har TV 2 spurgt de to politiske kommentatorer Noa Redington og Erik Holstein om.

En "meget speciel" situation

Hvis Mette Frederiksen som forventet opfylder Radikale Venstres krav og udskriver valg onsdag, kan hun komme ud af valgkampen med værdigheden i behold.

Det mener Noa Redington, som tilføjer, at den eneste ulempe ved at udskrive valg i dag er, at hun har ventet for længe og dermed tydeligere vil fremstå som en statsminister, der har mistet retten til selv at bestemme, hvornår der skal trykkes på valgknappen.

- Hvis hun udskriver valg, tager hun selv initiativet. Hun kan selv bestemme dagsordenen, lyder det fra den politiske kommentator, som beskriver den nuværende situation som "meget speciel".

Også Erik Holstein synes, at Radikale Venstre har stillet statsministeren i en "mærkelig situation". Men også han er overbevist om, at Mette Frederiksen ikke lader sig vælte, for hun vil ikke risikere at miste Radikale Venstres opbakning i fremtiden.

- Det vil gøre Socialdemokratiets chancer for at danne regering lille. Derfor er jeg sikker på, at Mette Frederiksen udskriver valg onsdag eller torsdag morgen, siger Erik Holstein, der er Altingets politiske kommentator.

En minister, der bliver væltet af sit eget parlamentariske grundlag – det har man ikke set i årtier

Noa Redington, politisk kommentator

Dermed mener han, at fordelen ved at udskrive valg i dag er, at Socialdemokratiet kan være sikker på, at Radikale Venstre vil pege på Mette Frederiksen som statsminister igen. Men der er dog også en ulempe.

- Der er en enorm irritation over, at Mette Frederiksen bliver tvunget til at udskrive valg i disse krisetider, hvor regeringen står i en sværere situation. Hvis hun får lov til at være statsminister nogle måneder mere, vil hun stå stærkere, fortæller kommentatoren.

En "væltet" eller "fungerende" regering?

Derudover lyder vurderingen fra Erik Holstein, at der ingen fordele er for regeringen og statsministeren at blive væltet udover at de kan "udstille" deres støtteparti.

- Det, der er sket, har belastet forholdet mellem Radikale Venstre og Socialdemokratiet, siger han.

Spørger man Noa Redington, vil der være tale om "historisk ydmygelse", hvis regeringen bliver væltet.

- En minister, der bliver væltet af sit eget parlamentariske grundlag det har man ikke set i årtier. En statsminister, der bliver væltet, fordi hun bliver anklaget for at være magtfuldkommen, siger han.

Den eneste fordel ved at blive væltet er ifølge Noa Redington, at hun demonstrativt viser, at hun er ligeglad med Radikale Venstre og ikke vil bøje sig for støttepartiet. Men det er kun "en kortsigtet gevinst".

De radikale har væltet regeringen i slowmotion

Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget

Kommentatoren fortæller, at det er afgørende, hvordan regeringen vil fremstå, når valget bliver udskrevet. Vil det foregå med "en væltet regering" eller "en fungerende regering"?

- Hvis de radikale vælter regeringen, vil der være et flertal imod hende. Det vil gøre det sværere for Mette Frederiksen at holde interaktionen med blandt andet embedsmænd og andre lande, siger Noa Redington og fortsætter:

- Hvis hun udskriver valg selv, vil der være tale om en fungerende regering, men den fordel kan hun risikere at miste, hvis hun ikke udskriver valg, og det ville være dumt af hende, lyder det.

- Uden dem er det gået galt

Alt i alt står det politiske Danmark i en "uvant situation", idet vi har en regering, som dybest set har været væltet de sidste tre måneder altså siden Radikale Venstre kom med deres valgkrav i juli.

Sådan lyder det fra Noa Redington, og Erik Holstein erklærer sig enig:

- De radikale har væltet regeringen i slowmotion, siger han.

Men ligesom Erik Holstein mener Noa Redington, at Radikale Venstres opbakning til Socialdemokratiet fortsat bliver afgørende trods den nuværende situation.

- De gange, hvor Socialdemokratiet har fået magten, er det ni ud af ti gange sket på baggrund af de radikales stemmer. Uden dem er det gået galt, lyder konklusionen fra den politiske kommentator.