Politik

Uklogt og dårlig timing med et folketingsvalg – støttepartier ærgrer sig over de radikales valgkrav

Et kommende valg gør det svært for Folketinget at håndtere igangværende kriser, mener Enhedslisten og SF.

Timingen for et folketingsvalg kunne være bedre.

Det mener regeringens støttepartier Enhedslisten og SF.

Alligevel er begge partiers ledere ikke i tvivl om, at valget bliver udskrevet enten i dag, tirsdag, eller i morgen, onsdag. Men partilederne er dog langtfra begejstrede for Radikale Venstres krav om et valg lige nu.

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er det "uklogt" af Radikale Venstre at komme med et ultimatum om at udskrive valg mere end et halvt år inden, at det skulle udskrives.

- Set i lyset af at vi står i en meget alvorlig sikkerhedspolitisk situation, og at vi står med en inflation, som virkelig gør det svært for folk at komme igennem vinteren, frygter jeg, at vi både går ind i valgkamp, men også langstrakte regeringsforhandlinger, som betyder, at vi ikke kan lave nogen aftaler, siger hun til TV 2.

Klar til valgkamp

Hun siger videre, at Enhedslisten er klar til en valgkamp, og at de fleste har "pudset budskaberne af og strøget skjorterne".

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, giver udtryk for, at timingen for et folketingsvalg ikke er den bedste.

Det skyldes dels gaslækagen i Østersøen, men også den økonomiske krise, som Danmark står i med høje priser på fødevarer og energi, siger hun.

- Der kunne jeg godt tænke mig, at Folketinget kunne arbejde. Altså at vi kunne lave tiltag hele tiden som aftalt. Det bliver lidt sværere, når vi går i valgkamp, siger Pia Olsen Dyhr til TV 2.

Anerkender kriser

Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, forventer, at valget bliver udskrevet onsdag.

Hun anerkender samtidig, at et valg kommer i "en svær tid", hvor kriserne "står i kø". Men:

- Der er også behov for at komme på den anden side (af en valgkamp, red.) og få samlet forhåbentlig en bred regering over midten, der kan løse kriserne, siger hun til TV 2.

Siden sommer har der hængt en valgtrussel over statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen fra de radikale på baggrund af Minkkommissionens beretning og statsministerens efterfølgende håndtering af den på et pressemøde.

Hvis Mette Frederiksen ikke udskriver valg enten tirsdag eller onsdag, vil Radikale Venstre stille mistillid ved åbningsdebatten på torsdag.