Hvad har Sofie Carsten Nielsen egentlig udtalt om sit valgkrav til Mette Frederiksen?

Sofie Carsten Nielsen er siden i sommer blevet udfordret på, om partiet fortsat vil fastholde sit krav til Mette Frederiksen om at udskrive valg.

Alles øjne vil i dag hvile på statsminister Mette Frederiksen (S), når hun til middag holder sin åbningstale for Folketinget. Er det nu, at valget bliver udskrevet?

Radikale Venstres partiformand, Sofie Carsten Nielsen, stillede nemlig før sommerferien et ultimatum. Kravet lød, at Mette Frederiksen senest skulle udskrive valg 4. oktober.

Mange forudsigelser er kommet siden, og Radikale Venstres partiformand er adskillige gange blevet spurgt ind til, om hun i virkeligheden har tænkt sig at fastholde sit krav.

Men hvad har Sofie Carsten Nielsen egentlig udtalt om sit valgultimatum? Få overblikket her.

Kravet om at udskrive valg

Lørdag 2. juli meldte Radikale Venstres formand, Sofie Carsten Nielsen, officielt første gang ud, at partiet ønskede et valg.

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien – og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Der er brug for en ny start, skrev partiformanden dengang på sin Facebook-profil.

Meldingen kom i lyset af Minkkommissionens rapport, og valgkravet lød dermed på, at statsministeren senest skulle udskrive valg ved Folketingets åbning i dag 4. oktober.

Begrundelsen for udmeldingen var ifølge Sofie Carsten Nielsen "behovet for en ny start”.

Dagen efter kommenterede Mette Frederiksen på Sofie Carsten Nielsens udmelding.

- Jeg lytter selvsagt til, hvad partierne i Folketinget siger og ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men når det kommer til, hvornår der udskrives valg, har jeg ingen kommentar, sagde Mette Frederiksen.

De radikale står fast

Godt en måned senere gentog Sofie Carsten Nielsen sit krav over for regeringen.

- Jeg opfordrer til og forventer, at statsministeren udskriver valg snarest muligt – og senest 4. oktober. Ellers vil vi gøre det ved Folketingets åbningsdebat.

Det kunne læses i en klumme fra partiformanden, der 5. august blev udgivet i Avisen Danmark.

Sofie Carsten Nielsen fik adskillige gange spørgsmålet: ”Mener du det?”. Til det lød svaret i klummen:

- Ja, vi mener det. Vi står fast. Tiden er kommet til at spørge dig, hvad du ønsker dig de kommende år af dansk politik. Og det er tid til, at vi spørger hinanden, hvordan vi synes, at Danmark skal ledes.

Radikale Venstres partiformand understregede samtidig, at selv ikke en regeringspost eller et løfte om mere politisk samarbejde ville kunne få hende til at trække opfordringen tilbage.

- Det er for egenrådigt med den regering. Vi er nødt til at brede det ud og inkludere de andre partier på Christiansborg, uddybede Sofie Carsten Nielsen.

En hanekamp mellem partierne

Radikale Venstre holdt 10. august sommergruppemøde i Esbjerg. Her stjal Radikale Venstres ultimatum igen noget af fokus, og Sofie Carsten Nielsen måtte forsvare, om partiet fortsat havde tillid til regeringen.

- Vi har ikke mistet tilliden. Regeringen sidder der endnu. Men vi kan ikke holde det her kørende længere, for der er gået valgkamp i den. Der er gået hanekamp i den.

Her understregede formanden igen, at partiet ikke ønskede at fortsætte med ”den socialdemokratiske etpartiregering”, og at regeringsførelsen var nødt til at blive åbnet op.

- Men jeg er overbevist om, at vi får valg inden da, lød det dog samtidigt optimistiske svar fra den radikale leder på sommergruppemødet.

Valgkrav trods kriser

For en uge siden blev Sofie Carsten Nielsen igen konfronteret med sit valgkrav til Mette Frederiksen.

Danmark stod pludselig i en ekstraordinær situation efter flere gaslækager i Østersøen tæt på Bornholm.

- Vi har ikke brug for en otte måneder lang valgkamp. Vi har brug for et valg. Så vi kan komme videre fra valgkamp, skrev partiformanden i et længere opslag på Facebook.

Dermed understregede Sofie Carsten Nielsen, at selv ikke kritiske tilstande kan få Radikale Venstre til at trække sit ultimatum tilbage.

Om valget udskrives ved Folketingets åbning i dag eller først i morgen, er dog ikke afgørende for Radikale. Men hun tror på, at det udskrives inden torsdag. Det siger partiformanden til Ritzau.

- Den præcise dag betyder ingenting for mig. Og jeg kan også konstatere, at adskillige kommentatorer har noteret sig, at det bliver onsdag, der bliver udskrevet valg. Og det er helt fint med mig og os, siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen (S) til Ritzau og fastslår:

- Det er min klare forventning, at der er udskrevet valg inden på torsdag. Det både håber jeg, og jeg regner med, for der har allerede været valgkamp længe i Danmark, siger den radikale leder.

Lyn-analyse

Hele Christiansborg går og holder vejret i de her dage. Formelt vil og kan de Radikale først fremstille et mistillidsvotum på torsdag, hvor der er åbningsdebat. Derfor behøver Mette Frederiksen ikke udskrive valget tirsdag. Hun kan vente til onsdag med at gøre det.

Alt tyder på, at det bliver i løbet af de kommende dage. Uagtet hvor dårlig stemningen er mellem de to partier, ved både Mette Frederiksen og Sofie Carsten Nielsen, at hvis der er nogen af dem, der skal have indflydelse på dansk politik efter næste valg, så er det svært at forestille sig, at de kan få det uden hinanden.