Mette Frederiksen afviser at gå af som formand, hvis S taber valget

Mette Frederiksen har det "helt fint" med, at Socialdemokratiet går tilbage i målingerne, siger hun i magasinet "Kernen".

Helle Thorning-Schmidt gjorde det. Og Poul Nyrup Rasmussen gjorde det før hende. Gik af som Socialdemokratiets formand, efter at de tabte regeringsmagten.

Men Mette Frederiksen kommer ikke til at trække sig som partiformand, hvis Socialdemokratiet taber valget på hendes vagt.

Det fastslår hun i denne uges udgave af 'Kernen' på TV 2 PLAY.

- Ja, svarer Mette Frederiksen – uden et øjebliks tøven – på spørgsmålet, om hun kan fortsætte som formand, hvis S ender med at tabe valget.

Hvordan det?

- Det er fordi, jeg tror, jeg har Socialdemokratiets store opbakning – både til vores politiske projekt, som er det vigtigste, men også til mit lederskab, siger hun.

Står til dårligste valg siden 1903

En del peger ellers på en statsminister, der står med ryggen mod muren.

Mette Frederiksen led nederlag i minkskandalen. Hun er under vedvarende beskyldninger om magtfuldkommenhed. Og hendes regering bliver efter alt at dømme væltet af Radikale Venstre, inden næste uge er omme.

Meningsmålingerne viser flertal til blå blok. Og i den seneste Megafon-måling ligger Socialdemokratiet nede på 22,9 procent.

Hvis dét billede gentager sig, når vælgerne skal til stemmeurnerne, bliver det partiets dårligste valgresultat siden 1903.

Om Kernen

'Kernen' er et nyt aktualitetsformat på TV 2 PLAY, der hver uge går bag om de største historier fra ind- og udland.

Joachim Claushøj Bindslev er vært på programmet, der hver uge kan ses på TV 2 PLAY fra søndag morgen.

Tilbage til normalen

Det så helt anderledes ud for bare to år siden. Statsministeren kunne nærmest gå på vandet.

Socialdemokratiet fik sine bedste meningsmålinger – ikke bare i denne valgperiode men i dette årtusinde – i foråret 2020, hvor blandt andet Megafons måling for TV 2 viste 34,2 procent til regeringspartiet.

Børn kom på fornavn med statsministeren og takkede "Mette" i videohilsner i tv-shows for, at hun "passer godt på os alle sammen" under coronakrisens første måneder.

Danmark stod sammen om statsministeren, og det blev taget som en selvfølge, at næste valg ville blive kedeligt og forudsigeligt. For Mette Frederiksen ville bare fortsætte endnu en valgperiode.

De modigste kommentatorer spåede, at hun kunne sidde de næste 10 år.

Hvad er der sket?

I Mette Frederiksens øjne er vi "bare vendt tilbage til normalen".

- Det skulle komme på et tidspunkt, konstaterer hun.

- Det plejer faktisk at være sådan, at en regering går tilbage undervejs i en valgperiode, så selvfølgelig er det også sket for os. Det har jeg det helt fint med.

S vil ikke ændre politik

Mette Frederiksen forklarer selv en del af tilbagegangen med effekten, der opstod under coronakrisen, hvor partiet nød størst opbakning i årtier.

Vi er stolte af den her regeringsperiode

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Fænomenet er kendt som ”rally ’round the flag”. Når en stor krise opstår, har et lands befolkning en klar tendens til at bakke mere op om den siddende magthaver end i normale perioder.

- Så jeg tror mest af alt, at det her er en tilbagevenden til mere normale forhold. Og så må vi jo gøre os endnu mere umage for, at der er tilpas mange danskere, der bakker op om os, siger Mette Frederiksen og understreger, at Socialdemokratiet ikke kommer til at ændre politik.

- Vi er der, hvor vi gerne vil være som parti. Men det betyder jo ikke nødvendigvis, at der er opbakning nok til, at man kan fortsætte med at sidde i regering.

Pension, klima og velfærd

I det hele taget deler hun ikke opfattelsen af, at det går nedad.

- Vi er stolte af den her regeringsperiode. Vi er stolte af at have håndteret kriserne så godt, som vi har, og vi er stolte af de politiske resultater, siger statsministeren.

Jeg tror, at når det kommer til stykket, så vil et flertal af danskerne have en sikker hånd i usikre tider

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Hun fremhæver den såkaldte Arne-pension til nedslidte danskere. De historisk store skridt på klimaområdet og "store sejre" på velfærdsområdet.

- Så vi er stolte af vores politik, og det er den, vi har tænkt os at kæmpe for også i den kommende tid, fastslår Mette Frederiksen.

En sikker hånd i usikre tider

Og så har jeg bare ét spørgsmål tilbage. Og du må kun svare ja eller nej. Bliver du Danmarks næste statsminister?

- Ja.

Du tøvede ikke?

- Nej.

Hvorfor ikke?

- Fordi jeg tror, at når det kommer til stykket, så vil et flertal af danskerne have en sikker hånd i usikre tider. Og det er den her regering, lyder det fra statsministeren.

Mette Frederiksen skal udskrive valg senest ved åbningsdebatten i Folketinget på torsdag – ellers vil regeringen blive væltet af Radikale Venstre, truer partiet. En trussel der blev partiets konsekvens af Minkkommissionens kritik af regeringen, og som de radikale har fastholdt lige siden.