Mette Frederiksen i partilederdebat om ældreområdet: - Vi har alle sammen gjort det værre
Hvis politikerne afviser Ældre Sagens forslag, må de jo komme på nogle bedre selv, lød det fra formand Bjarne Hastrup.
Manglen på arbejdskraft er nået så vidt, at Danmark står på vippen til en "humanitær katastrofe".
Sådan lyder det fra Ældre Sagens formand, Bjarne Hastrup, som torsdag har præsenteret Folketingets partiledere for en række forslag til, hvordan man i fremtiden kan sikre det nødvendige antal ansatte i ældreplejen.
Nogle af forslagene går på, at Danmark bør oprette sosu-uddannelser i udlandet, ændre au pair-lovgivningen og indføre mesterlære på uddannelserne. Forslag, som fik en blandet modtagelse, da et flertal af partilederne var indkaldt til debat hos netop Ældre Sagen torsdag formiddag.
Men en ting var de alle enige om: Der skal ske noget radikalt på ældreområdet.
- Vi skal starte helt forfra på ældreområdet, lød det blandt andet fra statsminister Mette Frederiksen (S), som understregede, at de nuværende problemer skyldes politikerne – ikke de ansatte i ældreplejen:
- Vi (politikerne i panelet, red.) har alle sammen gjort det værre.
Bred enighed om mesterlære
Panelet bestod af partilederne fra Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Moderaterne.
Danmarksdemokraterne havde sendt Peter Skaarup afsted i Inger Støjbergs sted.
Bredt i panelet blev der nikket til forslaget om at ændre sosu-uddannelsen, så der fremover skal være mulighed for at uddanne sig ved mesterlære og dermed slippe for boglig skolegang.
- Det lyder, som om vi kan lave en bred aftale om dét, bemærkede en begejstret statsminister.
For få uger siden foreslog Mette Frederiksen selv, at der fremover skal betales løn frem for SU på større dele af sosu-uddannelsen. Siden har regeringen også fremlagt et forslag om at indføre regelstop og skære milliarder på bureaukrati i blandt andet ældreplejen og omskole administrative medarbejdere.
Men det er langt fra nok til at løse problemet alene, blev det samtidig erkendt i panelet.
Skepsis om uddannelser i andre lande
Enigheden sluttede, da debatten kom til Ældre Sagens forslag om udenlandske sosu-uddannelser. Konkret nævnes lande som Spanien, Tyskland, Indien og Filippinerne.
Et flertal af politikerne var skeptiske. Primært af den grund, at de ser sproget som en markant barriere for, at de ældre får den nødvendige pleje.
Hverken statsminister Mette Frederiksen eller formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, ville afvise nødvendigheden af sådan en løsning.
Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne og Liberal Alliances Alex Vanopslagh gik som de eneste så langt som til at kalde det "en god idé".
- Vi skal passe på med at blive for forkælede. Jeg tror ikke, at vi kommer uden om det, og min frygt er, at vi er kommet for sent i gang, lød det under debatten fra LA-formanden.
Den giftigste diskussion i valgkampen
Statsminister Mette Frederiksen har tidligere åbnet for, at det kan blive nødvendigt at se på lønningerne på velfærdsområdet generelt.
Det er dog endnu ikke lykkedes at få svar på, hvilken gruppe ansatte hun specifikt har i tankerne.
Under debatten, der alene kredsede om ældreområdet, lød det dog fra Mette Frederiksen:
- Løn og vilkår spiller selvfølgelig en rolle. Mit væsentligste bud vil være, at vi anerkender vores sosu'er noget mere. Det er en meget, meget vigtig del af det her.
Til gengæld kaldte Søren Pape Poulsen lønspørgsmålet den "giftigste diskussion i den her valgkamp".
- Det skal ikke være politikere, som har nogle særlige favoritter i den offentlige sektor, sagde Pape.
Ældre Sagen kræver handling nu
Flere af panelets deltagere kunne sagtens se ideen i at ændre på au pair-lovgivningen, så alle au pairer fremover tilbydes en ny opholdstilladelse, når deres kontrakter udløber.
På den måde kan de bruges i ældreplejen, argumenterede Ældre Sagens formand, Bjarne Hastrup.
Han afsluttede debatten med at understrege vigtigheden af, at politikerne tager problemet alvorligt og ikke skubber behovet for løsninger til efter et folketingsvalg.
For eksempel måtte man jo forstå på de 11 inviterede politikere, som sidder på så godt som alle Folketingets mandater, at de var begejstrede for ideen om mesterlære – så hvorfor ikke bare få det ændret med det samme?
- Og må jeg så sige til jer: Hvis I siger nej til ét af vores forslag, så kom med to nye, der er bedre og mere effektive, lød den afsluttende bemærkning fra Bjarne Hastrup, som høstede bifald fra både tilskuere og politikere.
Ideen var god, bekræftede statsministeren. Men tiden må vise, om hun og regeringen tager den til sig.
I debatten deltog som nævnt 11 ud af de i alt 14 opstillingsberettigede partier. Kristendemokraterne, Frie Grønne og Alternativet var ikke inviteret til debatten, der blev afholdt af Ældre Sagen.