Gaslæk ved Bornholm

Gaslækager er bevidste handlinger, siger Mette Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen oplyser, at der endnu ikke er oplysninger om, hvem der kan stå bag gaslækager.

Det er nu myndighedernes klare overbevisning, at der er tale om bevidste handlinger – ikke uheld.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet om situationen ved Nord Stream 1 og 2, hvor der er konstateret tre gaslækager.

- Der er inden for kort tid observeret adskillige eksplosioner på forskellige rørledninger, siger hun.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at der ikke er en øget militær trussel mod Danmark, understreger statsministeren, som ikke vil pege på, hvem Danmark mistænker for at stå bag lækagerne.

Der er tale om så store huller, at det ikke kan være sket ved et uheld

Dan Jørgensen (S), klimaminister

Hun tilføjer, at der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål

Derfor er det ikke et uheld

Klimaminister Dan Jørgensen (S) fastslår ligeledes, at der er flere indikationer på, at der ikke er tale om uheld – men bevidste sprængninger. Det bygger regeringen på følgende, fortæller han:

- Gasrørsledningerne ligger på 70-90 meters dybde og består af over 12 cm tykke lag af stål og beton. Karakteren af lækagerne og størrelsen indikerer, at der er tale om så store huller, at det ikke kan være sket ved et uheld som for eksempel et skibsanker, lyder det.

- Læg dertil at vores seismologiske undersøgelser foretaget af GEUS viser, at rystelserne var af en størrelse, der svarer til henholdsvis 2,3 og 2,1 på richterskalaen, og ifølge eksperterne er der altså tale en type af rystelser, som man ikke ser ved jordskælv, men som man ser ved eksplosioner, tilføjer Dan Jørgensen.

Ifølge klimaministeren vil der formentlig gå mindst en uge, inden lækagerne kan stoppes.

Ikke en krigshandling

Lækagerne er sket i internationalt farvand i det, der er Danmark og Sveriges eksklusive økonomiske zoner. Den første lækage blev konstateret mandag, mens de andre to blev opdaget tirsdag.

Lækagerne er sket sydøst og nordøst for Bornholm.

Mette Frederiksen bliver under pressemødet spurgt til, om myndighederne anser gaslækagen som en krigshandling. Til det understreger hun, at lækagerne er sket i internationalt farevand og derfor ikke er et angreb på Danmark. Derfor er det ikke en krigshandling, mener hun.

- Når vi ser på det med så stor alvor, er det, fordi det er sket så tæt på Danmark og Sverige, siger hun.

Forsvarsminister Morten Bødskov fortæller, at forsvaret øger tilstedeværelsen i farvandet omkring Bornholm. Der er sendt et patruljeskib til området, ligesom man tidligere tirsdag også har sendt fregatten Absalon til området. Samtidig er der også et miljøskib på vej, mens Forsvaret også har placeret en helikopter på Bornholm.

Desuden overvåger bredskabsstyrelsen gasmængden i luften, men det er ikke styrelsens vurdering, at der er fare for befolkningen på Bornholm eller Christiansø.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har Danmark ikke været i kontakt med Rusland om lækagerne endnu.

- Vi vil informere Rusland om denne her sag, når vi har informeret vore partnere. Det er en sag, som vedrører alle landene omkring Østersøen, siger udenrigsministeren.