Regeringen vil indføre regelstop i det offentlige med ny regel

Hvis man vil indføre en ny regel i det offentlige, som tager tid fra borgerne, skal en anden regel skrottes.

Regeringen vil have fjernet mere statslig lovgivning og regulering ude i kommunerne.

Derfor foreslår regeringen blandt andet, at alle landets 98 kommuner sættes fri på ét af de store velfærdsområder: dagtilbud, folkeskole, beskæftigelse eller ældrepleje.

Og der skal ifølge regeringen indføres et regelstop, så der dermed er bedre tid til at tage sig af borgerne.

Det fremgår af reformudspillet 'Danmark kan mere 3'. Det præsenterer regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen mandag.

Regelstop

Regelstoppet betyder, at hvis man vil indføre en regel i det offentlige, som tager tid fra borgerne, skal en anden regel fjernes. Regelstoppet skal sikres ved en ny regel.

- Vi ønsker at lave en ny regel om regelstop, siger finansminister Nicolai Wammen (S), der er med til præsentationen.

- Vi har set, at reglerne er blevet flere og flere og bureaukratiet tungere og tungere, siger han.

At kommuner skal sættes mere fri, betyder konkret, at næsten al statslig lovgivning og regulering fjernes på ét af de nævnte områder, så kommunerne selv kan tilrettelægge, hvad der er bedst for den enkelte borger i hverdagen.

Det er ikke et nyt fænomen. I forvejen er kommunerne Langeland, Middelfart og Viborg Kommune såkaldte frikommuner på ældreområdet.

Flere kommuner sættes fri

Kort før sommerferien blev der lavet en politisk aftale om at sætte endnu flere kommuner fri på netop ældreområdet.

Og tidligere på måneden kom det frem, at Hillerød, Greve, Silkeborg og Aabenraa Kommune mere eller mindre slipper for statslig regulering på beskæftigelsesområdet fra 1. juli 2023 til og med 2026.

At sætte landets kommuner fri fra unødvendigt bureaukrati og regler var ligeledes et af de store punkter i Frederiksens nytårstale.

Det indeholder 'Danmark kan mere 3'

Kommuner sættes fri på ét velfærdsområde

Regeringen vil fjerne mere statslig lovgivning og regulering ude i kommunerne. Derfor foreslår regeringen blandt andet, at alle landets 98 kommuner sættes fri på ét af de store velfærdsområder: dagtilbud, folkeskole, beskæftigelse eller ældrepleje.

At kommuner skal sættes mere fri, betyder konkret, at næsten al statslig lovgivning og regulering fjernes på ét af de nævnte områder, så kommunerne selv kan tilrettelægge, hvad der er bedst for den enkelte borger i hverdagen.

Regelstop

Regeringen vil indføre et regelstop, som betyder, at hvis man vil indføre en regel i det offentlige, som tager tid fra borgerne, skal en anden regel fjernes. Regelstoppet skal sikres ved en ny regel.

Tre typer kandidatuddannelser på universiteterne

Udspillet indeholder også et allerede omdiskuteret forslag om, at hver anden kandidatuddannelse skal forkortes fra to år til et år. Det skal gøre det lettere for studerende at komme ind på arbejdsmarkedet hurtigt.

De etårige kandidatuddannelser skal især oprettes inden for humaniora og samfundsvidenskab.

De toårige kandidatuddannelser skal især være inden for de sundhedsvidenskabelige, naturvidenskabelige og tekniske områder, hvor der er fokus på specialisering.

Derudover skal omkring 4000 studerende om året tage en erhvervskandidat, som gør det muligt at arbejde ved siden af studiet.