Politik

Realistisk at Støjberg kan få ministerpost, siger politisk kommentator

Der har været kritik af, at Inger Støjberg som tidligere straffet måske kan få en ministerpost efter det kommende valg.

Den tidligere venstre-politiker og nu formand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, går efter at komme i regering efter valget.

Det meldte Støjberg lørdag klart ud i et interview med Berlingske.

Hun fortæller, at hendes ambition er at indgå i en blå regering, hvor Venstre og Det Konservative Folkeparti er grundstammen, men peger dog ikke på nogen statsministerkandidat.

Og det er ikke et urealistisk scenarie, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

- Nu står hun så stærkt blandt vælgerne, at hun kan føre sit ønske igennem om at foretage det her comeback, hvor hun sandsynligvis kommer ind, hvis der bliver et blåt flertal, siger han til TV 2.

Blev dømt i rigsretten

Sidst Inger Støjberg sad i regering, var det som integrationsminister for Venstre. I december 2021 blev hun dømt i Rigsretten for ulovlig adskillelse af asylpar og blev efterfølgende erklæret uværdig til at sidde i Folketinget.

Bent Winther mener dog ikke, at det behøver at betyde noget for hendes chancer for at indgå i en blå regering, fordi blå blok også har brug for hendes stemmer.

- Selvom man har et konservativt folkeparti, som virkelig er et lov og orden parti, og Venstre som står på nogle retsprincipper, så er det at få Støjberg med om bord – og i givet fald i en regering – langt vigtigere end de hensyn, siger han.

Han peger dog på, at der – også blandt borgerlige stemmer – har ulmet en kritik af, at Inger Støjberg kan få en ministerpost, selvom hun er tidligere straffet.

- Hun er dømt ved rigsretten og kunne ikke blive flaskedreng eller sidde i en kommunalbestyrelse med den dom, men nu kan hun komme ind og blive minister, forklarer han om kritikken.

Mærkesager er realistiske

Hvilken ministerpost Støjberg sigter efter, er svært at sige. Statsminister, tror Bent Winther dog, vil være "helt utænkeligt".

- Hun sigter ikke efter nogen bestemt, men det er klart, at hvis hun kommer ind med den styrke, hun har nu, så skal hun selvfølgelig have et eller andet, der matcher det, siger han.

Han peger på, at det kunne være poster som justitsminister, forsvarsminister, udenrigsminister eller økonomiminister.

Bent Winther forventer dog, at særligt de røde partier vil gøre, hvad de kan i valgkampen for at tappe ind i debatten om, hvorvidt Støjberg kan blive minister, når hun er dømt i rigsretten. Og alt efter hvor omfattende kritikken af hende bliver i valgkampen, kan det være negativt for Konservative og Venstre at omfavne hende for meget.

Der er dog også en altoverskyggende fordel ved at få Støjberg med på holdet, siger han:

- Hvis hun kan trække de vælgere, som det ser ud til, hun kan, og som det ser ud nu, er de afgørende mandater til, at der kan dannes en blå regering, så vil det vægte tungere.

Ifølge seneste Megafon-måling vurderer vælgerne, at Støjberg er blandt de mest dygtige politikere, hvis man tager udgangspunkt i partilederne.

Faktisk indtager hun tredjepladsen efter Lars Løkke Rasmussen (M) og statsminister Mette Frederiksen (S).

Derudover får hun en sjetteplads på listen over den mest troværdige og sympatiske partileder.