Politik

Støjberg melder klart ud: Vil i regering efter valget

Danmarksdemokraterne skal ikke være et protestparti, men skal tage ansvar, lyder det fra Inger Støjberg.

Danskerne har endnu ikke haft mulighed for at sætte kryds ved hendes parti på en stemmeseddel.

Alligevel har Inger Støjberg allerede en ambition om, at hun og Danmarksdemokraterne skal i regering efter næste folketingsvalg.

Det er som medlem af en regering, at man har den største indflydelse

Inger Støjberg, partileder og stifter af Danmarksdemokraterne

Det fortæller hun i et interview med Berlingske.

- Hvis vælgerne giver os opbakning, og hvis vi kan forhandle os frem til et godt politisk grundlag, er vi som parti ikke bange for at tage det ultimative ansvar på os, siger Inger Støjberg til avisen.

Vil have reel indflydelse

Den tidligere Venstre-minister understreger, at Danmarksdemokraterne, som hun står i spidsen for, ikke skal være et protestparti.

Det skal være et parti, der har reel indflydelse.

- Jeg har været minister ad flere omgange, og jeg har prøvet at sidde både inden for og uden for regering. Derfor ved jeg, at det er som medlem af en regering, at man har den største indflydelse, siger Inger Støjberg.

Hun ønsker ikke at svare på, hvilke andre partier Danmarksdemokraterne ønsker at danne regering med. Dog siger hun, at Venstre og De Konservative skal være regeringens "akse".

20.000 vælgererklæringer på kort tid

Støjbergs parti kan bidrage med at have blik for Danmark uden for København, forklarer hun til Berlingske. At partiet har fokus på provinsen har været klart, siden det blev stiftet.

Derudover siger den tidligere udlændinge- og integrationsminister, at hendes parti "bærer udlændinge- og værdipolitikken i hjertet".

Danmarksdemokraterne blev stiftet 23. juni i år. I løbet af kort tid derefter indsamlede partiet de 20.000 vælgererklæring, som kræves for at kunne stille op til Folketinget.

Inger Støjberg blev i december sidste år idømt 60 dages fængsel ved en rigsret for sin rolle i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, da hun var udlændinge- og integrationsminister.

I begyndelsen af februar meldte hun sig ud af Venstre.

Har ikke et "færdigt" partiprogram

Politiske iagttagere har ad flere omgange efterlyst, hvad Danmarksdemokraterne egentlig står for.

Det svarede Inger Støjberg på i sidste uge, da hun medvirkede i TV 2-programmet 'Lippert'.

Her nævnte hun tre af partiets politiske forslag:

  1. Øget kørselsfradrag, så det eksempelvis bedre kan betale sig for folk, der bor væk fra de større byer, at køre langt på arbejde.
  2. Ni ugers barsel til fri fordeling mellem forældrene, fordi EU ifølge Støjberg har "stjålet" dem fra de danske familier.
  3. Og til sidst nedsat afgift og fjernet moms på el set i lyset af den nuværende energikrise.

Partilederen fortæller, at der endnu ikke er "et fikst og færdigt partiprogram", men der flere politiske forslag på vej.

Men er du klar til et folketingsvalg, når du ikke har et samlet politisk program?

- Ja, det kan jeg garantere dig for, at vi er. Jeg tror ikke, at der er så mange, der er i tvivl om, hvor jeg står i de forskellige ting, siger hun.

Tror du ikke, at der er mange vælgere, der helt gammeldags sidder og tænker, at et politisk parti skal have et politisk program?

- Det har vi da også. Vi har bare kun program på de ting, vi synes, der er væsentlige, siger Støjberg og tilføjer, at det vigtigste ifølge hende er, at Danmarksdemokraterne løbende er med til at diskutere den politik, der er på dagsordenen.

- Det er vel det, politik handler om. Mere end man kan slå op i en eller anden manual over, hvad man mener om alt mellem himmel og jord, siger hun.

Blandt de dygtigste, mener vælgerne

I en ny Megafon-måling vurderer vælgerne, at Inger Støjberg er blandt de mest dygtige politikere, hvis man tager udgangspunkt i partilederne.

Faktisk indtager hun tredjepladsen efter Lars Løkke Rasmussen (M) og statsminister Mette Frederiksen (S).

Derudover får hun en sjetteplads på listen over den mest troværdige og sympatiske partileder.