Yderligere tre embedsmænd får advarsel i minksagen

En advarsel har ingen egentlige konsekvenser.

De tre embedsmænd Tejs Binderup, Paolo Drostby og Hanne Larsen får hver en advarsel for deres rolle i Minksagen.

Det oplyser Fødevareministeriet til Ritzau, som har søgt om aktindsigt i sagen.

Det er på baggrund af Minkkommissionens beretning, at Fødevareministeriet har truffet en afgørelse.

Kommissionen konkluderede nemlig 30. juni, at ti embedsmænd - herunder Tejs Binderup, Paolo Drostby og Hanne Larsen - kunne drages til ansvar i forbindelse med den ulovlige ordre om at aflive alle mink.

Fødevareministeriet havde på forhånd meddelt, at der ikke var fundet grundlag for at fritage de tre medarbejdere fra tjeneste, men det har indtil nu været uvist, om deres ageren ville få andre konsekvenser.

Tejs Binderup var afdelingschef i Miljø- og Fødevareministeriet i perioden, mens Paolo Drostby var kontorchef. Hanne Larsen var veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

To hjemsendelser

Advarslerne er blot de seneste i rækken.

Tirsdag meddelte Rigspolitiet, at to embedsmænd fik en advarsel. Også departemenstschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen har fået en advarsel for sin rolle.

I praksis har en advarsel ingen betydning.

For andre har minksagen dog haft mere alvorlige konsekvenser. Det gælder rigspolitichef Thorkild Fogde og departementschefen i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Henrik Studsgaard. De er begge er blevet hjemsendt, ligesom der vil blive indledt et tjenesteligt forhør.

"Groft vildledende" og "klart ulovligt"

Tidligere i år blev statsminister Mette Frederiksen (S) af et flertal i Folketinget tildelt en såkaldt næse. Det vil sige, at et flertal udtrykte kritik af hende.

Det skete efter Minkkommissionen slog fast, at Statsministeriet har handlet ”meget kritisabelt”, og at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet 4. november, hvor hun beordrede alle mink aflivet, var "groft vildledende og klart ulovlige".

Også Mogens Jensen (S) fik en næse af Folketinget. Han gik selv af som fødevareminister i november 2020 som direkte konsekvens af minksagen.

En anden konsekvens blev, at regeringens støtteparti Radikale Venstre vil stemme for et mistillidsvotum mod regeringen, hvis ikke Mette Frederiksen udskriver folketingsvalg senest 4. oktober ved Folketingets åbning.