Politik

Blå politikere reagerer på Nye Borgerliges undersøgelse: - Dybt problematisk, at de røde partier ikke vil have afklaring

Flere blå partier genåbner diskussionen om en uvildig advokatundersøgelse af Mette Frederiksens ansvar i minksagen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) ville i en rigsretssag kunne blive dømt for grov uagtsomhed i forbindelse med hendes rolle i minksagen.

Det konkluderer en advokatundersøgelse foretaget af advokatpartnerselskabet Elmer Lund Sandager for Nye Borgerlige.

Undersøgelsen blev fremlagt på et pressemøde torsdag, og den har fået flere af folketingsmedlemmerne til på ny at kræve, at Folketinget får en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens og regeringens juridiske ansvar.

- Jeg synes, at det er dybt problematisk, at de røde partier i Folketinget ikke vil have en juridisk afklaring af den alvorlige sag, siger Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre.

Lyn-analyse

Nu og her kommer det ikke til at få praktisk, politisk betydning. Mette Frederiksen har fået en næse, og der er ikke lige nu et flertal i Folketinget for, at der skal foretages mere i den her sag.

Men det her kan selvfølgelig bruges politisk af de blå partier, og det kommer det også til at blive i en valgkamp. Det her er en måde at holde minksagen i gang politisk, og hvis der kommer et blåt fletal efter næste valg, føler jeg mig overbevist om, at minksagen på en eller anden måde bliver genåbnet. Formentlig med en ny advoundersøgelse, som et flertal i Folketinget sætter i gang.

Dybt alvorligt

Nye Borgerliges advokatundersøgelse har også fået Det Konservative Folkepartis retsordfører, Mai Mercado, til tasterne.

- Hvis man synes, at advokatundersøgelsen er et partsindlæg (fordi den er betalt af Nye Borgerlige, red.), er det stadig så alvorligt, at ethvert ansvarligt politisk parti bør bede om, at Folketinget nu iværksætter sin egen advokatundersøgelse, skriver hun på Twitter.

Ønsket om en advokatundersøgelse er allerede blevet stillet af flere blå partier, herunder både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Men da Minkkommissionens konklusioner blev lagt frem i juni i år, var der ikke flertal for at gå videre ad det retslige spor ved at lade uvildige advokater læse og vurdere beretningens indhold.

Det er til trods for, at kommissionen specifikt understregede, at den ikke var gået ind i spørgsmålet om grov uagtsomhed og dermed altså ikke fuldt havde afdækket, hvorvidt medlemmer af regeringen kan have handlet i strid med ministeransvarsloven.

Dansk politik fungerer jo heldigvis ikke sådan, at man kan hyre nogle advokater til at sige det, man gerne vil høre

Rasmus Stoklund, politiske ordfører, Socialdemokratiet

Men nu åbner Venstre og Det Konservative Folkeparti diskussionen igen.

- Den nu offentliggjorte advokatvurdering fra Advokatfirmaet Lund Elmer Sandager bestyrker, at det vil være relevant, at Folketinget får en uvildig advokatvurdering, understreger Sophie Løhde.

Afviser konklusioner på forhånd

Det tyder dog på, at Nye Borgerliges undersøgelse ikke får konsekvenser for Mette Frederiksen lige med det samme.

De blå partier kan nemlig glemme alt om en advokatundersøgelse. Det siger Radikale Venstres politiske ordfører, Andreas Steenberg, til Ritzau:

- Hvis vi ønskede at følge en advokatvurdering, skulle det være en, der var lavet af Folketinget.

Så I kan ikke bruge den, Nye Borgerlige har fremlagt i dag?

- Nej, vi har truffet vores beslutning.

Da det tilbage i juli kom frem, at Nye Borgerlige ville igangsætte en undersøgelse af Minkkommissionens beretninger, afviste Enhedslisten undersøgelsen på forhånd.

- Den er bestilt af Nye Borgerlige. Derfor vil der være tale om et partsindlæg, sagde partiets daværende fungerende politiske ordfører, Søren Egge.

- De borgerlige vil gerne køre den sag videre, til vi er omme på den anden side af et folketingsvalg, og det skal de så have lov til, men hvem skal vurdere, om den undersøgelse, der nu er bestilt, er uvildig?

- Stadig et demokrati

Også Socialdemokratiet har reageret på resultaterne af Nye Borgerliges undersøgelse.

Her er ikke den store bekymring at spore.

- Dansk politik fungerer jo heldigvis ikke sådan, at man kan hyre nogle advokater til at sige det, man gerne vil høre. Dansk politik er stadig baseret på et demokrati, hvor det er Folketinget, der tager stilling. Det har Folketinget gjort, og sagen er behandlet og afsluttet, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, til TV 2.