Politik

Advokatvurdering på bestilling af Nye Borgerlige: Mette Frederiksen kan blive dømt ved rigsret

Både Mette Frederiksen og Mogens Jensen vil kunne blive kendt skyldige for grov uagtsomhed i en rigsretssag, vurderer advokatselskab.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) handlede groft uagtsomt i forbindelse med minksagen.

Det konkluderer advokathuset Lund Elmer Sandager i deres advokatvurdering af forløbet op til den ulovlige instruks. En vurdering, de torsdag eftermiddag fremlagde på et pressemøde.

Hvis man som minister har handlet groft uagtsomt, betyder det, at man kan straffes efter ministeransvarsloven. Dermed kan man i sidste ende blive dømt ved en rigsret.

Advokatvurderingen er betalt af Nye Borgerlige, der henover sommeren har samlet penge ind til undersøgelsen.

- Det er Folketinget og kun Folketinget, der vurderer, om sagen skal for Rigsretten. Vi er blevet bedt om at vurdere, hvorvidt der måtte være et juridisk grundlag for at straffe en eller flere ministre, såfremt sagen kom for Rigsretten. Det har vi gjort, siger Henrik Høpner, der er advokatpartner i Lund Elmer Sandager.

Lyn-analyse

Nu og her kommer det ikke til at få praktisk, politisk betydning. Mette Frederiksen har fået en næse, og der er ikke lige nu et flertal i Folketinget for, at der skal foretages mere i den her sag.

Men det her kan selvfølgelig bruges politisk af de blå partier, og det kommer det også til at blive i en valgkamp. Det her er en måde at holde minksagen i gang politisk, og hvis der kommer et blåt fletal efter næste valg, føler jeg mig overbevist om, at minksagen på en eller anden måde bliver genåbnet. Formentlig med en ny advoundersøgelse, som et flertal i Folketinget sætter i gang.

Grundlag for ansvar

At Mette Frederiksen har handlet groft uagtsomt skyldes ifølge advokathuset, at der "blev givet en ulovlig instruks til myndighederne, og at der skete en grov vildledning af offentligheden og minkavlerne på pressemødet 4. november 2020".

- Vores vurdering er, at her som minimum er handlet groft uagtsomt, og at der derfor også er grundlag for ansvar efter ministeransvarlighedsloven.

I minkkommissionens rapport fra juni i år kaldes statsministerens optræden på pressemødet "groft vildledende". Det fremgår dog af rapporten, at hun ikke "subjektivt havde viden herom eller hensigt hertil".

Kommissionen har ikke lavet en vurdering af, om der var tale om "grov uagtsomhed" i forbindelse med statsministerens rolle i sagen.

Lund Elmer Sandager

Lund Elmer Sandager er et advokatpartnerselskab med 110 medarbejdere beliggende i København. Selskabet beskæftiger sig ifølge deres egen hjemmeside med ”de mange juridiske og finansielle spørgsmål, der er relevante for virksomhedsejere, topledere og aktionærer”. Her oplyser selskabet ligeledes, at de har ”rødder, som går tilbage til 1877”.

Nye Borgerlige har betalt for advokatundersøgelsen via en indsamling, hvor mere end 7100 danskere ifølge partiet har indsamlet over 750.000 kroner. 

Grov uagtsomhed "som minimum"

Advokathuset vurderer også, at forhenværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen "som minimum" har handlet groft uagtsomt.

Det skyldes en lang række årsager, mener advokathuset.

- Det første er, at man ikke har sikret lovhjemmel, og det falder under fagministeren at have hjemmel, siger Morten Schwartz Nielsen, der er advokatpartner hos Lund Elmer Sandager.

Mogens Jensen måtte gå af som minister som direkte konsekvens af minksagen. Minkkommissionen konkluderede efterfølgende, at han allerede dagen efter pressemødet 4. november 2020 vidste besked om den manglende lovhjemmel.

Lund Elmer Sandager konkluderer da også, at den tidligere minister er skyldig i "manglende underretning af statsministeren og manglende standsning af de ulovlige aktiviteter efter viden om manglende hjemmel opnået 5. november 2020".

Frikendes

Finansminister Nicolai Wammen (S) frikendes af Lund Elmer Sandager. Selvom han ifølge advokathuset "har indtaget en særlig rolle i forløbet", mener advokathuset ikke, at han på nuværende tidspunkt kan drages til ansvar.

Ligeledes frikender advokathuset sundhedsminister Magnus Heunicke (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S), daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Det stemmer overens med konklusionerne fra Minkkommissionen.

Efter Minkkommissionens rapport udkom i juni 2022, har flere juridiske eksperter vurderet, at der ikke var tale om grov uagtsomhed, da Mette Frederiksen gav den ulovlige instruks om at aflive landets mink.

- En juridisk vurdering er ikke et faktum, men det er en vurdering, vi har foretaget på baggrund af vores juridiske kompetencer, vores erfaring og så en gennemgang af hele Minkkommissionens materiale, forklarer Henrik Høpner.

Departementschef Barbara Berthelsen er ikke nævnt i advokatundersøgelsen fra Lund Elmer Sandager.

- Sagen er afsluttet

Advokatvurderingen er dog ikke noget, der bekymrer regeringen. Sådan lyder det fra Socialdemokratiet politiske ordfører, Rasmus Stoklund.

- Dansk politik fungerer jo heldigvis ikke sådan, at man kan hyre nogle advokater til at sige det, man gerne vil høre. Dansk politik er stadig baseret på et demokrati, hvor det er Folketinget, der tager stilling. Det har Folketinget gjort, og sagen er behandlet og afsluttet, siger han til TV 2.