Politik

OVERBLIK: Her er de mest afgørende øjeblikke fra debatten

Der blev ifølge TV 2s politiske redaktør sat tyk streg under, at inflation og energikrise bliver de allervigtigste temaer i valgkampen.

Otte toppolitikere. Halvanden times ordudveksling.

Onsdag aften dannede TV 2 ramme for en debat om, hvordan politikerne vil håndtere de store udfordringer, der lige nu rammer danskerne.

Jeg tager gerne det første års forbrug i min kælder

Pernille Vermund om atomaffald

Her blev debatteret alt fra temperaturen på fisk til gensidig forsørgerpligt.

Og ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, blev der sat tyk streg under, at økonomisk utryghed, inflation og energikrise bliver de allervigtigste temaer i den valgkamp, der står for døren.

TV 2 har herunder samlet de fem vigtigste nedslag i debatten.

Kvinde på overførselsindkomst antændte debat

- Og det er bare for sommerperioden. Jeg frygter så meget vinteren. Jeg tør simpelthen ikke tænde for radiatoren, siger Gitte Jørgensen. Video: Emil Eire Frerk Olsen

Undervejs kom tre borgere ind og satte ord på deres situation.

En af dem var førtidspensionisten Gitte Jørgensen. Hun fortalte, at hun lige nu frygter vinteren og ikke tør tænde for sine radiatorer.

Det, der bed sig mest fast, var diskussionen om, hvorvidt overførselsindkomst bør stige i takt med inflationen.

Et forslag, som en række partier allerede har drøftet.

- Vi er meget åbne for at ændre forholdene, så vi lader de offentlige ydelser stige i takt med inflationen i stedet for velstanden, sagde Pernille Vermund og tilføjede, at de 18 milliarder kroner, det kræver, nemt kan finansieres ved afskaffelse af bureaukratiet i det offentlige.

Flere af politikerne, herunder blandt andre Alex Vanopslagh (LA) og Sofie Carsten Nielsen (R), ser dog hellere, at man fremrykker afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt, som lige nu er sat til at blive afskaffet til januar 2023.

Førtidspensionist Gitte Jørgensen gjorde det da også klart, at hun selv har afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt stående øverst på sin ønskeliste.

Skal lyset slukkes?

- Det er i gang med at strikke nogle trøjer, siger Jakob Ellemann-Jensen. Video: Emil Eire Frerk Olsen

I 1970'erne var det bilfri søndage, og da benzinpriserne i marts røg i vejret, var flere partier ude med forslag om at sænke hastighedsgrænserne på de danske motorveje.

Men nu, hvor det er energikrisen, der raser, bør der så indføres regler for, hvornår vi for eksempel har lyset tændt?

Jeg kommer da ikke til at gå ud som politiker og være en lyseslukker

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Politikere på stribe afviste under debatten, at vi skal ty til den slags lovgivning.

Det vil komme helt af sig selv, lød det i stedet så godt som samstemmende fra politikerne i panelet – heriblandt Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen:

- Prøv lige at hør, jeg kommer da ikke til at gå ud som politiker og være en lyseslukker og sige til folk: "Så kan I godt lige skrue ned herude, drenge og piger". Undskyld, men jeg er et liberalt menneske. Jeg regner da med, at folk selv tager ansvar for deres tilværelse.

En skattelettelse eller endnu en check?

Enhedslisten krævede for få dage siden øjeblikkelige forhandlinger om en inflations-hjælpepakke.

Det skete i forbindelse med et forslag om at give to millioner mennesker op mod 10.000 kroner som en engangsskattelettelse.

Pengene skal ifølge Mai Villadsen (Ø) komme fra virksomheder, som har været "svineheldige" og har "scoret kassen" på de stigende priser. "Inflations-baroner", som partiet har døbt dem.

Forslaget fik under debatten onsdag aften en hård medfart. For som Alex Vanopslagh (LA) pointerede, vil blandt andet vindmølleproducenter falde i den kategori.

- Det betyder bare, at alle dem, der investerer i den grønne omstilling og "tjener styrtende med penge", har færre penge at investere for. Jeg synes ikke, vi skal bremse den grønne omstilling, sagde Vanopslagh.

Mai Villadsen opponerede. Hun kaldte det "meget velkendt", at en engangsbeskatning ikke har betydning for investeringerne.

Værre krise en to verdenskrige

Debatten gik fra luften og helt ned i kølediskene. For under debatten blev politikerne også mødt af Jacob Clausen, der ejer Danmark ældste fiskeforretning.

Han kritiserede blandt andet, at alle fisk i butikken ifølge loven skal være nedkølet til omkring to grader, hvilket – ifølge Jacob Clausen – slet ikke er nødvendigt:

- Det er ikke rimeligt. Jeg kan godt selv vurdere, om min fisk er god eller dårlig.

Idéerne til at spare på strømmen er sluppet op, forklarede han. Og hvis ikke der snart bliver hjulpet politisk, ved han ikke, hvor meget længere butikken kan fortsætte.

- Vi har oplevet to verdenskrige, men vi har aldrig oplevet noget så slemt som nu, sagde indehaveren af P. Clausen Fiskehandel i Aarhus.

- Nu har vi nået et punkt, hvor jeg som erhvervsdrivende tænker: "Jeg kan ikke tænke længere ud af boksen for at få det til at løbe rundt. Der skal noget politisk til", siger Jacob Clausen, der er indehaver af Danmarks ældste fiskeforretning. Video: Emil Eire Frerk Olsen

Ordene førte til en ordstrid mellem særligt Alex Vanopslagh (LA) og skatteminister Jeppe Bruus (S). For mens LA-formanden mener, at "lade falde, hvad ikke kan stå" er et sundt princip, er skatteministeren lodret uenig.

Han nævnte, at regeringen jo blandt andet har foreslået en mulighed for at udskyde betaling af el, gas og fjernvarme i fem år.

Det gav fiskehandleren imidlertid ikke det store for:

- Jeg kan sende regningen ud i fremtiden, men det sover jeg da ikke bedre om natten af. Det kommer jeg til at sove dårligt af de næste fem år.

Atomkraft eller ej?

Aftenens sidste del af debatten blev blandt de absolut mest ophedede.

For da ordene faldt på atomkraft, blev panelets eneste direkte tilhænger, Nye Borgerliges Pernille Vermund, kaldt både "grov" og "kynisk", mens hun blev beskyldt for at stikke folk blår i øjnene.

- Det koster kassen at etablere atomkraftværker og tager rigtig, rigtig lang tid, lød det fra Mai Villadsen.

- Jeg har svært ved at se, at det er den rigtige investering – det er ikke, om jeg er bange eller ej, siger Søren Pape Poulsen.

- Jeg synes, atomkraft er interessant for de lande, der har det. Men et værk tager 20 år at bygge – jeg vil hellere bruge penge på noget klogt, og vind koster faktisk ikke penge mere, stemte Pia Olsen Dyhr (SF) i.

Pia Olsen Dyhr mener, at atomkraft er interessant at diskutere for de lande, der har det. Men Danmark skal hellere bruge pengene ”på noget klogt”. Video: Emil Eire Frerk Olsen

Ordene fra SF-formanden fik Vermund til at svare, at der "kommer så meget vrøvl", at hun dårligt vidste, hvad hun skulle starte med at harcelere mod.

- Ej, hvor er du grov, svarede Pia Olsen Dyhr og spurgte, hvor Vermund i tilfælde af etableringen af et dansk atomkraftværk ville placere affaldet.

- Jeg tager gerne det første års forbrug i min kælder, svarede Vermund.

Du kan se eller gense debatten på TV 2 Play.