To embedsmænd slipper med advarsel i Minksagen

Der vil ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser for de to embedsmænd, oplyser Rigspolitiet.

To embedsmænd, som ifølge Minkkommissionens beretning kan drages til ansvar i sagen om ulovlig aflivning af mink, slipper med en advarsel.

SĂĄdan lyder det fra Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om politiinspektør Uffe Stormly og sektionsleder Birgitte Buch, som begge er nævnt i kommissionens beretning, når det kommer til sagens såkaldte "actioncards".

- Det kan oplyses, at politiinspektøren og sektionslederen begge er meddelt en disciplinær advarsel af Rigspolitiet. Som begrundelse for advarslen har Rigspolitiet henvist til Minkkommissionens vurdering af de to sager, lyder det i meddelelsen.

Der vil desuden ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser for de pågældende embedsmænd, lyder det videre. Personalesagerne betragtes derfor som færdigbehandlede.

Vidste, at lovhjemmel ikke var pĂĄ plads

BĂĄde Uffe Stormly og Birgitte Buch blev kritiseret af kommissionen pĂĄ baggrund af deres "medvirken til brud pĂĄ sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med politiets anvendelse af actioncards 6. november 2020".

Minksagen får konsekvenser for embedsmænd

  • Departemenstschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen fĂĄr en advarsel. 
  • Rigspolitichef Thorkild Fogde fritages fra tjeneste, og der indledes et tjenstligt forhør. 
  • Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard fritages fra tjeneste, og der indledes et tjenstligt forhør. 
  • Departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth fĂĄr en irettesættelse.
  • Fødevareministeriet har ikke fundet grundlag for at hjemsende tre medarbejdere.
  • Justitsminister Mattias Tesfaye oplyser til TV 2, at der bĂĄde i Justitsministeriets departement og hos Rigspolitiet fortsat er sager, hvor der ikke er truffet afgørelse endnu.

Actioncardet blev benyttet af politielever indtil november 2020 at ringe rundt til landets minkavlere for at fortælle dem, at alle mink skulle aflives.

Men mens de gjorde det, vidste man hos Rigspolitiet, at den fornødne lovhjemmel ikke var på plads, konkluderede Minkkommissionen. Alligevel fortsatte politiets rundringninger.

Uffe Stormly og Birgitte Buch er som nævnt to af i alt ti embedsmænd, der bliver nævnt i Minkkommissionens beretning.

Blandt dem er også rigspolitichef Thorkild Fogde og departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard blevet fritaget fra tjeneste og hjemsendt, mens der pågår en disciplinærsag mod dem.