Politik

Støttepartier raser over regeringens passagerafgift på 13 kroner: De har ikke forstået klimakrisen

Afgiften på 13 kroner per flypassager skal ifølge regeringens udspil gå til grøn flytransport i fremtiden.

Fremover skal rejsende betale en passagerafgift på 13 kroner, når de letter med et fly fra danske lufthavne.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der med sit udspil 'Grøn luftfart for alle', lægger op til at indføre afgiften, der skal sikre flere penge i statskassen til en grønnere luftfartsindustri.

På den måde "bidrager alle rejsende til den grønne omstilling", og det er noget, der kun er "rimeligt" og "godt", lyder det fra skatteminister Jeppe Bruus (S).

Jeg må sige, at regeringen tager museskridt

Mai Villadsen, politisk ordfører i Enhedslisten

Men det er alt, alt for uambitiøst, hvis man spørger regeringens støttepartier. Faktisk er det "grinagtigt" og "en skam", lyder det henholdsvis fra regeringens støttepartier, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

- Endelig åbner regeringen for en flyafgift, men så gør de det med en størrelse, så man næsten skal bruge en lup for at se det i sin billetpris, siger Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten, til TV 2.

Tvivler på, at 13 kroner har en effekt

Af regeringsudspillet fremgår det, at indtjeningen fra passagerafgiften skal bruges på at sikre grønnere indenrigsflyvninger i Danmark for fremtiden.

Konkret skal den sikre mindst én helt grøn indenrigsrute i Danmark i 2025, mens den samtidig skal sikre, at hele indenrigsluftfarten skal være grøn i 2030. Det er et løfte, som statsminister Mette Frederiksen (S) allerede gav i sin nytårstale i januar.

Og selvom Enhedslisten kun kan vise opbakning til ønsket om at flytte afgiftskronerne over til den grønne omstilling, kommer der med regeringens forslag alt for få penge ind til for eksempel at styrke den kollektive trafik i Danmark, mener partiet.

Med Enhedslistens eget forslag på området vil en rejsende i Danmark skulle punge ud med ekstra 125 kroner på indenrigsrejser, 500 kroner på "mellemdistancer" og 800 kroner på "lange distancer".

Der vil desuden skulle indføres en øget afgift for rejsende på business class.

- Vi skal have folk væk fra flyene og over i den kollektive trafik. Og her tvivler jeg på, at de 13 kroner har nogen effekt. Så selvom det er godt, at regeringen åbner for flyafgifter, må jeg sige, at den tager museskridt, siger Mai Villadsen.

Også i Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannien arbejder man ud fra en model, der er inddelt i længden på rejsen.

Hvorfor er det så vigtigt for jer at få indført en afgift i niveauer?

- Jamen, det er fordi, jo længere du flyver, jo mere CO2 udleder du, og det synes vi, at afgiften bør afspejle. Der er jo noget af en prisforskel fra 100 kroner til 800 kroner, og det har den effekt, at vi får hevet nogle penge ind til at bruge på grøn omstilling.

På pressemødet sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) dog, at regeringen ikke er ude på at lave en pengemaskine eller at "brandbeskatte" flyrejser for at få folk til at flyve mindre.

Håber på højere afgifter

At regeringen ikke foreslår en højere afgift, falder også et andet af regeringens støttepartier, SF, for brystet. Partiet foreslår selv en afgift rettet mod passagerer, som er delt op i tre trin.

Afgifterne skal lyde på syv gange så meget som den, regeringen foreslår, og det er endda kun på indenrigsrejser. 100 kroner i afgift skal den lyde indenrigs, 200 kroner for rejser inden for EU og 700 kroner for lange rejser.

Ifølge Carl Valentin, skatteordfører i SF, er det positivt, at regeringen nu er kommet med et forslag.

- Men 13 kroner er useriøst i forhold til den udfordring, vi står overfor. At foreslå en afgift på 13 kroner... Så har man ikke forstået klimakrisen, siger han til TV 2.

Carl Valentin peger både på, at afgiften næppe vil ændre rejsevanerne hos befolkningen, ligesom det samlede provenu til den grønne omstilling bliver alt for lavt.

- Der er jo også brug for billigere tog og billigere færgebilletter de steder, hvor fly lige nu er billigt. I det hele taget er der masser af ting, som provenuet burde gå til, og man kan ikke få det hele.

Både Enhedslisten og SF håber på, at regeringen melder en højere afgift ud på et senere tidspunkt.

"Alt, alt, for lavt"

Også regeringens tredje støtteparti Radikale Venstre kritiserer regeringens udspil. Partiet er tilfreds med, at regeringen "langt om længe" åbner op for ideen om grønne afgifter på flyrejser.

Men ambitionsniveauet er "alt, alt for lavt", skriver partiets klimaordfører og transportordfører, Rasmus Helveg Petersen, i en mail til TV 2.

- Vi foreslog i Radikale Venstre et klimabidrag et sted mellem 50 og 300 kroner. Flybranchen selv foreslog 30 kroner. Så regeringens forslag på 13 kroner må siges at være i den meget uambitiøse ende. Det beløb skal forhandles markant op.

Artiklen er opdateret klokken 21.22 med en kommentar fra Radikale Venstre.